Társoldalunk:
Hírlevél

Hamiltonnak és Schumachernek van egy ritka, közös vonása, véli Brawn

2020.02.06. 18:08

Az F1 történetének két legeredményesebb versenyzőjének is volt csapatfőnöke az F1 jelenlegi sportigazgatója, Ross Brawn. A brit szakember elárulta, a két pilótának vannak ritka, közös vonásai, de Michael Schumacher rendelkezett olyan készségekkel is, amelyekre Lewis Hamiltonnak már nincs szüksége.

Történelmet írhat Lewis Hamilton az idei szezon során, mivel világbajnoki címe esetén beéri az eddigi csúcstartót, Michael Schumachert és a futamgyőzelmek terén várhatóan meg is előzi az 1990-es és a 2000-es évek legjobbját. Az F1 sportért felelős ügyvezetője, Ross Brawn talán mindenkinél jobban ismeri a két pilótát, mivel mindkettő csapatfőnöke is volt korábban.

A brit szakember három különböző csapatnál dolgozott együtt Schumacherrel, a Benettonnál és a Ferrarinál technikai igazgató volt, a Mercedesnél pedig csapatfőnök, a német pilóta mind a hét világbajnoki címében oroszlánrészt vállalt. Schumacher második visszavonulása előtt azonban leigazolta Lewis Hamiltont, akivel 2013-ban egy futamgyőzelmet is ünnepelhetett.

Schumacher és Hamilton három szezont töltött közösen az F1-benForrás: Getty Images/2012 Getty Images/Clive Mason

Hamilton később méltatta is Brawn érdemeit, noha a legnagyobb sikereit azután érte el, hogy a veterán mérnök távozott az istállótól. A tisztelet a szakember részéről kölcsönös, többször is kiemelte a hatszoros világbajnok erényeit, de Schumachert még mindig különlegesnek tartja. „Mindketten nagyon tehetségesek, az autóban ülve a semmiből is elő tudnak húzni valamit – idézte a Guardian. –

Lewis néhány időmérős körétől elállt a lélegzet a csapatnál. Michael ugyanez volt, néha előfordul, hogy néhány pilóta képes ilyesmire.” 

Noha Schumacher, de manapság főleg Hamilton kapcsán gyakran felmerül, hogy nagyrészt az autójának köszönheti a sikereit, Brawn szerint honfitársa az összes világbajnoki címét megérdemli, mert a megfelelő időben a megfelelő csapathoz került, ott pedig csúcsformában szerepel. „Nem követ el hibákat, szenzációs versenyző és kivételes teljesítményt nyújt.”

Amikor a pályán vívtak, általában Hamiltonnak jobb autója voltForrás: Getty Images/2011 Getty Images/Mark Thompson

Brawn leszögezte, szerinte Hamilton nem mázlival nyer, hanem „szenzációs munkát végez, és ezt el kell ismerni.” Azt viszont hozzátette, noha a Mercedes pilótája „hihetetlenül profi, eltökélt és elkötelezett”, Schumacher még nála is jobban odafigyelt az autó rezdüléseire. Brawn szerint azonban manapság Hamiltonnak erre nincs szüksége.  

Michael egy olyan korszakban nőtt fel, amikor a mai technológiák még nem léteztek.”  

Az adatelemzés eléggé kezdetleges volt. Manapság egy pilóta kiszáll az autóból, a mérnöke pedig elemzést készíthet arról, hogy az autója miként viselkedett bármelyik kanyarban. Amikor először együtt dolgoztam Michaellel, felírtuk egy papírra a kanyarok számait, neki pedig el kellett magyaráznia, hol érez alul- vagy túlkormányzottságot, és csak utána kezdtünk elemezni.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK