Vágólapra másolva!
A Red Bull versenyzője az idén kihívná a hatszoros világbajnok Lewis Hamiltont, akit a mezőny egyik legjobbjának tart, de nem hiszi, hogy ellenfele verhetetlen lenne. Szerinte képes lenne tiszta küzdelmet vívni a brit pilótával.

Az idei az utolsó lehetőség, hogy Max Verstappen minden idők legfiatalabb F1-es világbajnoka legyen, ehhez elsősorban az elmúlt évek kiemelkedő alakját, Lewis Hamiltont kellene legyőznie. Verstappen a korábbi vadhajtások után tavaly már alapvetően érett versenyzést mutatott, de a Red Bull-Honda csak három győzelem eléréséhez volt elég gyors.

Ettől függetlenül Fernando Alonso és Christian Horner szerint Verstappen már jobb versenyző Hamiltonnál, bár Helmut Marko ezzel nem teljesen értett egyet. A holland pilóta úgy véli, Hamilton is verhető ellenfél: „Lewis nagyon jó, mindenképpen az egyik legjobb, de ő sem isten. Lehet, hogy isten vele van, de nem ő az” – szögezte le.

Verstappen (balra) a Magyar Nagydíjon szerezte pályafutása első F1-es pole-ját, de Hamilton legyőzte őt a futamon Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Verstappen kijelentette, az esélyeket jelentősen befolyásolják az autók teljesítményei, de igennel felelt, amikor arról kérdezték, hogy szerinte le tudja-e győzni a hatszoros világbajnokot. Ez várhatóan csak kemény csata árán valósulhat meg, ilyenkor az ifjú tehetség is hajlamos elveszteni a fejét vagy előre kitervelten olyan manőverekbe bocsátkozni, amelyek a sportszerűség határait feszegetik.

A Red Bull versenyzőjét korábban Hamilton is bírálta, megemlítve, hogy több helyet kell hagyni neki a csaták során, de Verstappen szerint a tavalyi Brazil Nagydíj a bizonyíték arra, hogy tud tisztán küzdeni.

„Én tudom magamról, hogy keményen versenyzek, mert mindig próbálom a lehető legjobb eredményt elérni, és ez mindig is így volt. Amikor viszont az ember a bajnoki címért küzd, más mentalitásra van szüksége. Mi ebben [tavaly] nem vettünk részt, és amikor az ember tudja, hogy csak néhány lehetősége van győzni, mindent megpróbál, hogy megnyerje azokat a futamokat.”

Kemény küzdelmet vívtak a 2019-es Brazil Nagydíjon, akkor Verstappen győzött Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

Verstappen rámutatott, nyomást kell helyezniük Hamiltonra és a Mercedesre, mert amíg a brit pilótának nem kell mindent beleadni a győzelmekhez, kevesebb hibát követ el, ettől függetlenül elismerte, a brit pilóta taktikusan versenyez, és tudja, hogy mikor kell beérni a pontszerzéssel.

„Egy másik lelkiállapotba kell kerülni. Lewis eddig nagyon jól megítélte, hogy mikor kell mindent beleadnia és mikor kell visszafogottabbnak lennie. Minden attól függ, hogy az ember éppen milyen helyzetbe kerül” – magyarázta a holland fiatal.