Társoldalunk:
Hírlevél

Red Bull: Hiba volt, hogy Gasly mindig Verstappenhez mérte magát

2020.01.31. 09:10

Helmut Marko kijelentette, Pierre Gasly mindvégig Max Verstappennel hasonlította össze magát a Red Bullnál eltöltött időszaka alatt, amit nem tart jó hozzáállásnak. A milton keynes-i istálló tanácsadója úgy véli, a francia pilóta még sokat fejlődhet.

Helmut Marko szerint részben Pierre Gasly is hibás volt abban, hogy a Red Bullnál töltött időszaka rosszul sült el. Az osztrák szakember ugyanakkor elismeri, hogy a francia versenyző remek teljesítményt nyújtott a szezon második részében, és úgy véli, levonta a megfelelő következtetéseket.

Gasly számára felemásan alakult a tavalyi idény: az élcsapatok közé tartozó Red Bullnál kezdte az évet, azonban 12 futamon mindössze 63 pontot szerzett, a dobogóra pedig egyszer sem tudott felállni. Ennek következtében a Magyar Nagydíj után az istálló visszaültette a Toro Rossóhoz. A 23 éves versenyző itt ismét magára talált, és jó formája a brazíliai futamon elért 2. helyezésben csúcsosodott ki.

Marko úgy látta, Gasly folyamatosan Verstappenhez hasonlította magátForrás: Mark Thompson/Getty Images

Marko úgy véli, Gasly azért szalasztotta el az esélyt, mert egyfolytában csapattársával, Max Verstappennel akart versenyezni, és nem a saját tempójában fejlődött.

Úgy gondolom, részben Pierre is hibás, mert mindvégig Max Verstappennel hasonlította össze magát, számára senki más nem volt a pályán

– nyilatkozta az Autosportnak. – El kellett volna fogadnia, hogy Max gyorsabb nála, és fokozatos fejlődést mutatni, ehelyett próbálta ellesni a technikáját, és egyéb területeken is kereste a hibákat. Ez sajnos teljesen rossz irány volt.”

Ez nem lefokozás

Marko kiemelte, a francia versenyzőt elsősorban azért kellett visszaültetni a Toro Rossóba, hogy egy könnyebben vezethető autóban, valamint kisebb nyomás mellett meg tudja mutatni az erősségeit, és visszanyerje magabiztosságát. Sokan lefokozásként értékelték a történteket, de Marko ezt határozottan visszautasítja.

Folyamatosan harcolok a »lefokozás« szó ellen. Mégiscsak a Forma-1-ről beszélünk, amiről pilóták ezrei álmodoznak. Most valaki az élmezőnyből egy középcsapathoz került, de ettől még mindig jól keres, és továbbra is a legjobbak között küzd.

Ezt inkább új lehetőségnek, mintsem lefokozásnak nevezném” – magyarázta, majd hozzátette, hogy eleinte Gasly nem így fogta fel a történteket, de ma már másképpen látja a helyzetet.

A nyári szünet után Gasly magára talált, és a hátralévő 9 versenyen több mint háromszor annyi pontot gyűjtött, mint új csapattársa, Danyiil Kvjat.

Marko különösen annak fényében lepődött meg ezen, hogy 2016-ban az orosz pilóta hasonló szituációban nem tudott javítani a teljesítményén.

Gasly a Toro Rossóban ismét magára talált, a Brazil Nagydíjon meg is szerezte élete első dobogójátForrás: AFP/Carl De Souza

„Pierre beült a Toro Rossóba, és hirtelen azzá a Gaslyvá vált, akit szerződtettünk – emlékezett vissza. – Hihetetlen kivirágzás volt, itt mutatkozik meg, miről is szól a pszichológia. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy erre számítottam, de Kvjattal ellentétben Gasly újra felemelkedett. Azt hiszem, tanult a Red Bullnál eltöltött hat hónapból, és úgy gondolom, a jövőben kiváló versenyző lehet belőle.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK