A McLaren a jó rajtok után készült képekkel motiválja a csapattagokat

Forma-1, Lando Norris, Sebastian Vettel, Osztrák Nagydíj
SPIELBERG, AUSTRIA - JUNE 30: Lando Norris of Great Britain / McLaren F1 Team ind front of Sebastian Vettel of Germany / Scuderia Ferrari at the F1 Grand Prix of Austria at Red Bull Ring on June 30, 2019 in Spielberg, Austria. (Photo by Johannes Schedl/SEPA.Media /Getty Images)
Vágólapra másolva!
Andreas Seidl úgy véli, a versenystratégiában és a rajtoknál a McLaren kimagasló teljesítményt nyújtott az előző szezonban. A wokingiak csapatfőnöke azt is elárulta, hogy a gyárban kiakasztják a falra azokat a fotókat, amelyek azokat a pillanatokat örökítették meg, amikor a Ferrari vagy Mercedes előtt autóztak.

Andreas Seidl tisztában van vele, hogy a McLarennek számos területen kell fejlődnie, ugyanakkor kijelentette, van olyan aspektus, amiben már a nagycsapatokkal is felveszik a versenyt. A wokingiak csapatfőnöke szerint az istálló mind a stratégiával, mind a rajtoknál rengeteg pozíciót nyert, és az utóbbiról készült fényképeket a gyárban ki is teszik.

A tavalyi idény egyik legnagyobb pozitív meglepetése a McLaren szereplése volt. A csapat viszonylag könnyedén szerezte meg a konstruktőri világbajnokság 4. helyét, és a Brazil Nagydíjon öt és fél év szünet után ismét dobogós helyen végeztek Carlos Sainz révén. A spanyol pilóta ráadásul az egyéni pontverseny 6. pozíciójában fejezte be az idényt.

Andreas Seidl úgy véli, a stratégia és a rajtolás terén rendkívül jól szerepeltek Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

Seidl úgy véli, az alapvető fontosságú szempontok mellett néhány apróbb, de egyáltalán nem jelentéktelen részletben is szépen teljesítettek. A német szakember szerint némely területen az élcsapatokat is megközelítették, vagy akár jobbak is voltak náluk.

– nyilatkozta az Auto Motor und Sportnak. – A rajtoknál, illetve a versenyek első köreiben ugyancsak jól szerepeltünk. A mi helyzetünkben rendkívül fontos látnunk, hogy bizonyos területeken a nagyokkal is felvesszük a versenyt, sőt, akár meg is haladjuk őket. Ez magabiztosságot ad, hogy másban is tudunk fejlődni.”

Ha Sainz minden befejezett futamán összeadjuk a rajthelyéhez képest megnyert vagy elvesztett pozíciókat, akkor kiderül, hogy a 25 éves pilóta összesen 39 helyet javított azokon a futamokon, amelyeken célba ért.

Ha a rajtrácson előtte induló, de később kieső versenyzőket nem vesszük pozíciószerzésnek, akkor ez a szám még mindig 26, ami valamelyest alátámasztja Seidl állításait.

Lando Norris esetében már nem ennyire fényes a helyzet, hiszen nála összességében 8, illetve 18 helynyi rontásról beszélünk. Ugyanakkor fontos hozzátenni, hogy ezt a statisztikát rengeteg tényező befolyásolja, a stratégia és a rajtolás csupán egy-egy szelet a sok közül.

A McLaren néhány alkalommal önerőből került a Ferrari (vagy a Mercedes) elé Forrás: Getty Images/2019 Johannes Schedl/Johannes Schedl

Néhány alkalommal előfordult, hogy az indulás után valamelyik McLarennek sikerült megelőznie az egyik Ferrarit vagy Mercedest. Ezeket a pillanatokat különösen szép emlékként őrzik az istállónál. Olyannyira, hogy a csapattagokat az ezekről készült fotókkal motiválják.

– mondta. – Ezek igazi motivációs bombák, hiszen sokaknak még nem volt része ilyen élményben.”