Társoldalunk:

Kockázatos az F1-es Kínai Nagydíj megrendezése a koronavírus miatt

2020.01.30. 17:23

Egy stockholmi szakértő szerint a koronavírus terjedése miatt kockázatos lehet tömegrendezvényeket tartani Kínában, úgy véli, az április végén zajló sanghaji F1-es nagydíj is elmaradhat. Az FIA főorvosa figyeli az eseményeket.

A Kínai Népköztársaság Autó- és Motorsport Szövetsége (CAMF) az összes verseny megrendezését felfüggesztette áprilisig a világszerte egyre nagyobb problémát okozó, de elsősorban továbbra is a kínai Vuhan térségében tomboló koronavírus miatt. A döntés közvetlenül érinti a Formula E március 21-én esedékes kínai futamát, és felmerülhet az április 19-én zajló F1-es Kínai Nagydíj törlése is.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) csütörtökön állásfoglalást adott ki, ebben arról írnak, hogy a tagszervezeteikkel és a releváns hatóságokkal együttműködve figyelik az eseményeket Gérard Saillant professzor irányítása alatt. Leszögezték, hogy szükség esetén megteszik a kellő lépéseket a globális motorsport-közösség és a társadalom szélesebb rétege érdekében.

2004 óta minden évben volt Kínai NagydíjForrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

Az FIA egyik szóvivője az Independentnek kijelentette, egyelőre nem tehetnek sokkal többet ennél, de „ha szükséges és a vonatkozó hatóságok ajánlásokat tesznek, akkor reagálunk.” A szövetség egyelőre nem említette a Kínai Nagydíj esetleges törlését, de Dr. Sergio Brusin, a Stockholmban működő Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szakértője azt mondta:

Hihetetlenül nehéz megjósolni, hogy mi történik áprilisig, de ha a fertőzés ilyen tempóval terjed, akkor F1-es jeggyel a zsebemben nem lennék optimista” 

– idézte a Guardian. – Nem lesz könnyű [a helyzet kezelése] – vélte. – Ez hosszabb távon velünk marad. Nem fog a jövő héten eltűnni, elég sok munkára lesz szükség, hogy visszafogjuk – tette hozzá a szakértő, és rámutatott, az F1-hez vagy a nemrég lefújt fedettpályát atlétika-világbajnoksághoz hasonló események kockázatot jelenthetnek.  

Nagy tömeg zsúfolódik összeForrás: AFP/Wang Zhao

„A tömegrendezvények megtartása nem javasolt, mert sok ember sok másik embert fertőzhet meg – összegzett. – A kínai hatóságok ezért is mondtak le nagyobb eseményeket. Ez közegészségügyi szempontból igen észszerű lépés.” Hétfői adatok szerint az F1-es nagydíjat is rendező Sanghajban csak hétfőn 13 megbetegedést regisztráltak, így

már 66 beteget kezelnek, egy halálos áldozat és két súlyos állapotban lévő páciens is van.

Az F1 mezőnye két héttel a sanghaji futam előtt Hanoiba utazik az első Vietnámi Nagydíj alkalmából, a felszerelés és a személyzet onnan egyenesen Sanghajba menne, de elképzelhető, hogy a kialakult helyzet miatt veszélybe kerül a Kínai Nagydíj megrendezése. Legutóbb 2011-ben maradt el a Bahreini Nagydíj, ott a leromlott közbiztonság miatt tekintettek el a futamtól, amit nem is pótoltak be.    

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK