Társoldalunk:

Átláthatósággal kerülné el a Ferrari a pilóták acsarkodását

2020.01.30. 15:12

Mattia Binotto szerint nyilvánvaló, hogy két élpilóta között mindig lesznek feszültségek, ezért szeretné, ha Sebastian Vettel és Charles Leclerc jobban átlátná az aktuális versenyszituációkat.

Az idei szezon egyik legnagyobb kérdése a Forma-1-ben, hogy tud-e komolyabb konfliktusok nélkül versenyezni egymás oldalán a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel és a Ferrari 2024-ig leszerződtetett üdvöskéje, a Vettelt tavaly legyőző Charles Leclerc. Ez tavaly a Brazil Nagydíjig többé-kevésbé sikerült, Interlagosban viszont a két pilóta összeakadt és mindketten kiestek.

A versenyzőket a Ferrari korábbi és jelenlegi cégvezetése is élesen bírálta, mert elfogadhatatlannak tartják, hogy a Scuderia pilótái ne a csapat érdekét, a maximális pontszerzést tartsák szem előtt, hanem az egyéni érdekeiknek megfelelően cselekedjenek. A versenyzői logika viszont az utóbbit diktálja, ezért Mattia Binotto csapatfőnök nem is csodálkozik, hogy akadnak feszültségek.

Tavaly Szingapúrban Leclerc hallhatóan frusztrált volt, mert túlságosan bejött a Ferrari húzása Vettel boksztaktikájával, ezért a német versenyző győzöttForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

„Ezt el kell fogadni, mert ez nyilvánvaló. Ők élpilóták, azért vannak ott, hogy a legjobb teljesítményt nyújtsák és győzzenek” – szögezte le az Autosportnak a svájci szakember. A Ferrarinál tavaly többször is előfordult, hogy a pilóták nem vagy csak vonakodva engedelmeskedtek a rádión küldött utasításoknak, még akkor is, ha a verseny előtt a csapatnál tisztáztak lehetséges taktikai húzásokat.

Nekem az a fontos, hogy megértsék, mi a végső cél és jobban átlássák az összképet 

– mondta a futamokról. – Sohasem az a legjobb, ha vitatkozunk a rádión, mert amikor valaki az autóban ül, nem látja az egész helyzetet, ezért a bizalom a lényeg: hogy megbízzanak a csapatban, akkor is, ha előfordulnak hibák, ahogy a pilóták is hibáznak néha. Szerintem ez csupán azon múlik, hogy világos és átlátható legyen minden a futamok előtt és a szezon során, aztán bármivel is szembesülünk, a versenyeken, végül meg tudjuk beszélni.”

Binottónak kell fenntartani a kényes egyensúlytForrás: AFP/Kenzo Tribouillard

A Ferrari idei helyzetét tovább árnyalja, hogy Leclerc-t a következő évekre magukhoz láncolták, Vettelnek viszont lejár a szerződése, és várhatóan a szezon elején kezdődnek majd a tárgyalások, amikor a pilóták egyébként is a csapaton belüli presztízsükért harcolnak. A német pilótát ráadásul nem hívták az új, 18 colos gumikkal zajló tesztekre sem, pedig ő örömmel vállal ilyen feladatokat.

Leclerc szerződtetése jelzés a Ferrari részéről, hogy a következő években inkább rá építenének, és ez a Scuderia korábbi pilótája, Jean Alesi ezt indokoltnak is tartja. A francia veterán „egy jelenségnek” tartja Leclerc-t, és a Rai Radio 2 műsorában azt mondta, „bizonyos, hogy hamarosan világbajnok lesz.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK