Társoldalunk:
Hírlevél

Alonso: Az ellenfelei nem használják ki Hamilton gyengeségeit

2020.01.29. 07:35

Korábbi csapattársa szerint a szinte makulátlanul teljesítő Lewis Hamiltonnak is vannak gyengeségei, ezek viszont csak akkor derülnének ki, ha a hatszoros világbajnok végre nyomás alá kerülne.

Már Ayrton Sennával és Michael Schumacherrel emlegetik egy szinten a hatszoros világbajnok Lewis Hamiltont, aki a Mercedesszel az idén is favoritként várhatja az F1-es szezont, de korábbi csapattársa, Fernando Alonso szerint így is lehet rést találni a brit pilóta pajzsán.

Alonso még 2007-ben, Hamilton első évében volt a csapattársa, botrányos körülmények közepette azonos pontszámmal zárta a szezont az újonccal, majd távozott a McLarentől. Eleinte nagyon rossz viszonyban voltak, később kölcsönösen elkezdték tisztelni egymást.

Alonso még mindig figyeli az F1 eseményeitForrás: AFP/2018 Getty Images/Clive Mason

„Előrelépést tett, versenyképesebb és felkészültebb – nyilatkozta Alonso az F1 Racingnek. – Vannak még gyenge pontjai, de ezeket még nem helyezték nyomás alá. Senki sem támadta még meg ezeket a gyengeségeket” – mondta a spanyol pilóta, aki híres arról, hogy a pályán kívül is folyamatosan játszmázott az ellenfeleivel és olykor a közvetlen környezetével is.

Alonso méltatta korábban Hamiltont, mert szerinte bizonyította a rátermettségét azzal, hogy győzelemre alkalmatlan autókkal is versenyképes tudott lenni, és ezúttal is kiemelte, hogy ha nem a brit pilóta győz, akkor is az élcsoportban szerepel.

Emelte a lécet az elmúlt néhány év során, különösen 2019-ben, amikor az autója nem volt olyan lehengerlő, mint más szezonok során 

– vélte. – Ha nem tud győzni, akkor is nagyon szoros 2. helyezett, nincs 20 másodperccel lemaradva, ahogy ez Valtteri [Bottasszal] olykor előfordul. Amikor az autó nem olyan versenyképes, Bottas az 5-6. helyezett vagy 1 perces hátrányba kerül, de Lewis nem.”

Amikor csapattársak voltak a McLarennél, többször is kiszúrtak egymássalForrás: AFP/Jose Jordan

A korábbi kétszeres F1-es és egyszeres WEC-világbajnok viszont rámutatott arra az általunk is megfigyelt jellegzetességre, hogy Hamilton hajlamos komótosan kezdeni a szezont, de Bottas így sem tudja őt tartósan megszorítani. Alonso szerint csak ekkor derülne ki, hogy valóban vannak-e Hamiltonnak gyenge pontjai.

Ha tanulmányozzuk Lewis szezonjait, van egy közös trend.  

„Lassacskán kezdi a szezont, de ebből senki sem hajt hasznot. Mindannyian izgatottak leszünk, hogy ez akkor Bottas éve lesz, de nem lesz. Jó lenne, ha valaki rendesen megküzdene vele. Talán kiderülne, hogy nincsenek is igazi gyenge pontjai és minden a terv része, de jó lenne, ha ez világossá válna.”

Hamilton és Bottas eddig három közös szezonon van túl, de a finn pilóta csak tavaly tudott közvetlenül a csapattársa mögött zárni a pontversenybenForrás: Mark Sutton / LAT Images/Motorsport Images

„Amikor az embernek jó csomagja van és növeli az előnyét a bajnokságban, miközben a többiek összetörik magukat, minden nyugisnak tűnik. Ha viszont csak 1 pont az előny vagy 10 pont a hátrány, másként jelentkezik a stressz. Előfordulnak hibák és megváltozik a rádiós kommunikáció is. Látnunk kellene őt nyomás alatt” – jelentette ki.

Hamiltont eddig a pályafutása során mindössze kétszer győzte le a csapattársa: Jenson Button 2011-ben, amikor Hamilton magánéleti válságban volt, valamint 2016-ban Nico Rosberg, de a brit pilótát akkor többször is műszaki hiba sújtotta, valamint több közeli munkatársát is átirányították a német versenyzőhöz.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK