Társoldalunk:
Hírlevél

Schumacher valóban a pszichológiai játszmák mestere volt?

2020.01.28. 14:31

Nick Fry, a Forma-1-es Mercedes-istálló korábbi ügyvezető igazgatója nem tudja elképzelni a csapatnál három szezonon át versenyző Michael Schumacherről azt, amit egykori csapattársa, Nico Rosberg állít.

Nico Rosberg három szezonon át, 2010-től 2012-ig volt a Forma-1-be a Mercedesszel visszatérő Michael Schumacher csapattársa. Az év végi elszámolásnál mindháromszor legyőzte az olykor igen balszerencsés hétszeres világbajnokot, ezzel együtt sosem tagadta, hogy kemény dió volt neki az ekkor már 40 fölött járó veterán elleni harc, különösen, ami a csapaton belüli tisztelet kivívását jelenti.

A 2016-os világbajnok Beyond Victory nevű podcastjában korábban elmesélte, hogy Schumacher maga volt "Mr. Pszichojátszma", azaz számos alkalommal folytatott pszichológiai hadviselést Rosberg ellen, aki egy wc-s esetet elevenített fel, amelynél szerinte Schumacher szándékosan ki akart tolni vele. Nick Fry, a Mercedes korábbi ügyvezetője ugyanakkor nem tudja elképzelni a rekordbajnokról, hogy ilyesmit csinált volna.

Rosberg állítja, Schumacher a pszichológiai játszmák mestere voltForrás: Getty Images/2010 Getty Images/Mark Thompson

Rosberg azt állította, hogy Schumachernek gondolkodnia sem kellett azokon a trükkökön, amiket ellene bevetett, annyira természetesek voltak neki, mivel „ő egyszerűen ilyen volt." A Mercedeshez Schumacherrel együtt csatlakozó pilóta egy időmérő edzés előtti konkrét esetet idézett fel. „Csak egy WC volt a garázsban, ő éppen bent volt, tíz perc volt az időmérőig, én pedig tudtam, hogy most van még két percem pisilni egy utolsót, majd beszállni az autóba. Michael azonban bent volt a falnak dőlve, nézte az óráját, és tudta, hogy ha 3 perccel az edzés kezdete előtt jön ki, még éppen lesz ideje beülni az autóba anélkül, hogy időt veszítene és lerombolná a csapat teljes időmérős stratégiáját" – emlékezett Rosberg, aki végül el tudta végezni a dolgát, ám állítása szerint a pánikolás kihatott az időmérős teljesítményére.

A 2016-os idény végén visszavonuló versenyző tanulópénznek tekintette Schumacher trükkjeit, amelyek erősebbé tették a Hamilton elleni párharcra.

Nick Fry, aki akkoriban a Mercedes ügyvezető igazgatója volt, azonban nem tudja elképzelni Schumacherről, hogy efféle játszmázásba bonyolódott volna, sőt, az ő észrevételei alapján a hétszeres bajnok még segítette is honfitársát.

„Fogalmam sincs, hogy ez igaz-e, de meg lennék lepve, ha az lenne – mondta Fry a Flat Chat elnevezésű podcastban. – Az emberek szeretik úgy feltüntetni Michaelt, mint a hitvány németet, aki mindenfélével trükközgetett. Én viszont őszintén mondom, nem láttam ilyeneket. Amit én láttam, az egy ember, aki nagyon jó volt abban, hogy remek csapatjátékos legyen. Az érme mindkét oldalát észrevettem. Én nem láttam semmilyen pszichológiai játszmát vagy efféle butaságokat közöttük, valójában pont az ellenkezője volt a helyzet, Michael már-már apáskodó volt."

Nem voltak barátok, de kívülről a Rosberg-Hamilton féle háborúzás sem jellemezte a kapcsolatukatForrás: Getty Images/2010 Getty Images/Mark Thompson

Nick Fry a Mercedes jogelődjének számító BAR-nál kezdte F1-es pályafutását 2002-ben. Akkoriban Jacques Villeneuve volt az istálló első számú pilótája, így Fry közelről láthatta, milyen az olyan pilóta, aki nem nevezhető csapatjátékosnak, volt tehát összehasonlítási alapja. „A Forma-1-es karrierem elején Jacques Villeneuve-vel dolgoztam, aki előszeretettel sétált az autóhoz már sisakban, hogy ne kelljen senkivel beszélnie. Nem tűnt úgy, hogy bármilyen kapcsolata lett volna a szerelőkkel, vagy legalább tudta volna, hogy ki a fene dolgozik az autóján. Eközben Michael a szöges ellentéte volt ennek. Ő tényleg az az ember volt, aki felismerte, hogy ahhoz, hogy a legmagasabb szinten teljesíthessen, mindenki mástól is szüksége van erre. Ezért volt olyan roppantul sikeres olyan hosszú időn át. Amikor minden leülepszik Michaellel kapcsolatban, szerintem még nagyobb piedesztálra fog kerülni, mint amekkorán manapság a legtöbb ember emlékezetében él."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK