Kritikák kereszttüzébe került a FIA elnöke a korábbi nyilatkozata miatt

Forma-1, Chase Carey, Jean Todt, Piazza del Duomo
Former French national rally co-pilot, Scuderia Ferrari F1 team principal and later Chief Executive Officer of Ferrari and currently Special Envoy for Road Safety to UN Secretary-General, Jean Todt arrives in Piazza Duomo in Milan on Septembre 4, 2019 to attend the presentation of cars and drivers for 90th anniversary of the founding of Scuderia Ferrari. (Photo by Miguel MEDINA / AFP)
Vágólapra másolva!
Nem érti az egyre bővülő Forma-1-es versenynaptár miatti kritikákat Jean Todt, az FIA elnöke, akinek legutóbbi nyilatkozata többeknél kiverte a biztosítékot.

Nem talált valami pozitív fogadtatásra Jean Todt, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnökének nemrég adott nyilatkozata, amelyben a 73 esztendős francia tulajdonképpen azzal igyekezett elejét venni a túl hosszúra nyúló szezon miatt a sportágat érő kritikáknak, hogy közölte: az F1-ben dolgozók inkább legyenek hálásak, hogy a száguldó cirkusz részesei lehetnek, és ne panaszkodjanak. Ez a hozzáállás érthető módon nem nyerte el azoknak a tetszését, akik a legtöbb időt töltik távol a családjuktól egy megterhelő idény alatt.

Todt véleményével aligha értenek egyet az F1-ben dolgozók Forrás: AFP/Miguel Medina

Már az idén is rekordhosszúságú, 22 futamot rendeznek az F1-ben, mindezt úgy, hogy a nem is oly távoli múltban még a 19 futam is kirívóan soknak számított. A Liberty Media azonban nem állna meg itt, Chase Carey egyenesen 25 versenyt szeretne. A bővítés ellen sokan tiltakoznak, a leginkább azok a csapattagok, akik már így is családjuktól távol töltik az év nagy részét.

Todt szerint ezeknek az embereknek azonban panaszkodás helyett inkább hálásnak kellene lenniük, amiért az F1 részesei lehetnek.

Elsőként a Haas egyik mérnöke, Robert Dob szólalt fel Todt szavai miatt. „Szerinte örülnünk kellene annak, hogy nem látjuk a gyerekeinket” – nyilatkozta a brazil UOL Esporténak.

Sokunk évek óta csinálja ezt, más munkát találni pedig nem könnyű" – mutatott rá a Haas mérnöke a nehézségekre és arra, hogy a szerelők nagy része már szerdán az adott versenyhétvége helyszínén tartózkodik, azok pedig, akik a motorhome-okat és egyéb felszereléseket hozzák és építik, még korábban érkeznek, ráadásul még a verseny utáni hétfőn is ott vannak.

A szerelők közül a legtöbben alig töltenek otthon pár hetet egy szezon során Forrás: Dmitry Feoktistov/TASS/Dmitry Feoktistov

Szintén nem tetszettek Todt szavai Gerard Quinnek, a korábban a Ford rali-vb-n szereplő gyári csapatánál dolgozó mérnöknek.

Nem Todt nyilatkozatára reagálva, de korábban Lewis Hamilton is beszélt arról, hogy a sok utazás miatt nehéz megtalálni az egyensúlyt a sportolói karrier és a magánélet között, ezt pedig a személyes kapcsolatok sínylik meg. „Szerintem ezzel a legtöbb sportoló így van. Nekünk talán kicsit más a helyzetünk a sok utazás miatt, rengeteg ideig vagyunk távol, úgyhogy ez talán egy plusz teher, ami nagyon-nagyon nehézzé teszi, hogy rendes kapcsolatokat alakítsunk ki, ha nem tökéletes minden" – mondta a hatszoros világbajnok.