Társoldalunk:
Hírlevél

Toto Wolff nem esne kétségbe, ha Hamilton elhagyná a Mercedest

2020.01.25. 12:45

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke szerint Lewis Hamilton esetleges távozása egyszerre jelentene problémát és kínálna esélyt a világbajnok istállónak. Az osztrák üzletember kijelentette, addig biztosan nem keresnek új pilótát, amíg a hatszoros világbajnokkal nem egyeztettek a jövőről.

Lewis Hamilton Ferrarihoz szerződése valószínűleg egészen addig napirenden lesz, amíg a maranellói istálló be nem jelenti Charles Leclerc jövő évi csapattársát, vagy Hamilton nem hosszabbít jelenlegi csapatával.. A brit versenyző többször is találkozott John Elkann-nal, a Ferrari elnökével, aminek hatására igencsak vad híresztelések kaptak szárnyra. Toto Wolff természetesen bízik versenyzője maradásában, de akkor sem esne pánikba, ha Hamilton végül távozna a csapattól.

A Mercedes csapatfőnöke elmondta, egy versenyistálló dinamikusan működik, így elkerülhetetlen, hogy időről időre változások menjenek végbe, ami a személyi összetételt is érinti. Ebben pedig lehetőség is rejlik, ahogyan azt az osztrák üzletember szerint a 2016-os események is megmutatták. Akkor az idény végén Nico Rosberg újdonsült világbajnokként bejelentette visszavonulását, a Mercedesnek pedig gyorsan kellett döntenie az utódjáról.

Wolff szeretné, hogy Hamilton maradjon, de a brit pilóta távozása esetén sem esne pánikbaForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Istitene

„Tudom, hogy ez úgy hangzik, mintha egy pszichológiai előadást hallgatnának, de amikor Nico elment, én rögtön a kínálkozó lehetőséget láttam benne – idézi a Mercedes csapatfőnökét a FormulaRapida.net. – Azt hiszem, azóta bebizonyosodott, hogy végül Valtteri [Bottas] személyében jól választottunk.”

Wolff persze reméli, Hamilton 2020 után is marad a csapatnál, de hozzátette, ez közel sem csak rajta múlik. A 48 éves szakember ugyanakkor leszögezte, egy ennyire fontos csapattag elvesztése „egyszerre rejt magában kockázatot és lehetőséget”.

Wolff kiemelte, Hamilton kétségtelenül a csapat egyik alappillére, ezért az ő álláspontja döntő tényező lesz az istálló későbbi döntésében. Az osztrák üzletember szerint a Mercedesnél mindennél fontosabb az erkölcs és a tisztesség, így ebben az esetben is ezt tartják szem előtt.

Nem fogunk potenciális új pilótát keresni, amíg Lewis-zal ezt nem tisztáztuk. Őszinték vagyunk egymáshoz, például a visszavonulásról vagy a márka értékeiről is nyíltan szoktunk beszélgetni.”

Wolff úgy véli, a legfontosabb, hogy jó autójuk legyen, mert így Hamiltonnak nem lesz oka a távozásra, és ők dönthetik el, hogy kivel szeretnének dolgozni. Ebben az esetben pedig továbbra is a hatszoros világbajnok az elsőszámú választásuk.

Hamilton az ötödik vb-címét szerezte a csapat színeiben, de az utóbbi hetekben felerősödtek az átigazolásáról szóló pletykákForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

„Azt hiszem, amíg képesek vagyunk gyors kocsit és erős motort előállítani, addig mindig lesz lehetőségünk dönteni a versenyzők személyéről” – magyarázta.

Ekkor pedig nem kérdés, hogy Lewis elsőbbséget élvez. Tehát a legfontosabb továbbra is az, hogy jó autónk legyen.”  

A legutóbbi hírek alapján Wolff joggal bizakodhat a brit pilóta maradásában, hiszen a La Gazzetta dello Sport úgy értesült, hogy a 35 éves versenyző közel áll a szerződéshosszabbításhoz. Az istálló jövőjével kapcsolatban viszont nem lehet nyugodt, ugyanis akár az is elképzelhető, hogy 2021-től a Mercedes csupán motorgyártóként lesz jelen a sportágban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK