Társoldalunk:
Hírlevél

Dokumentumfilm készült a botrányba keveredett egykori FIA-elnökről

2020.01.24. 13:35

Márciusban lesz először látható a dokumentumfilm, amit Max Mosley-ról, az FIA egykori elnökéről készítettek. Az előzetes alapján az alkotók leginkább az idén a 80. születésnapját ünneplő sportvezető bukásának körülményeit járták körbe, de a főszereplő szerint a film messze nem csak erről szól.

F1-es vonatkozása is lesz az idei manchesteri filmfesztiválnak, mivel ennek keretén belül a londoni Odeon moziban lehet majd először megtekinteni a Nemzetközi Automobil Szövetség egykori első emberéről, Max Mosley-ról szóló dokumentumfilmet. A brit sportvezető 16 esztendőn keresztül töltötte be a tisztséget, utolsó évei pedig botrányoktól sem voltak mentesek.

A Mosley című, 96 perces dokumentumfilmet az a Michael Shevloff rendezte, aki 2013-ban már kapcsolatba került az F1-gyel. Akkor a Life at the Limitet alkotta meg, ami a sportág biztonsági fejlődéséről szólt. A filmet március 8-án délután fogják bemutatni.

A Mosley-ról szóló dokumentumfilm előzetese

A főszereplő Mosley 1993-tól 2009-ig volt az FIA elnöke. Az előzetes alapján úgy néz ki, hogy a készítők nagy hangsúlyt fektettek az utolsó éveire, főleg a 2008 márciusában kirobbant szexbotrányra. A videót nyilvánosságra hozó News of the World nevű lap ráadásul azt állította, hogy a jelenlévők náci szerepjátékokat adtak elő.

Bár egyikük valóban viselt egyenruhát, a bíróság végül kimondta, a náci kötődésre nincs semmilyen bizonyíték.

Mindez ráadásul kevesebb mint egy évvel a hírhedt kémbotrány után történt, amikor (Mosley részvételével) a McLarent 100 millió dollárra megbüntették és kizárták a konstruktőri világbajnokságból. Az FIA-t többen is kritizálták a döntés miatt, az egykori versenyzőből lett szakértő, Martin Brundle odáig ment, hogy kijelentette, a wokingi istálló ellen boszorkányüldözés zajlott.

Mindez erősen megtépázta Mosley hitelességét, és 2009-ben hiába akart újraindulni az elnökválasztáson, végül kénytelen volt letenni ebbéli szándékáról. Utódja az a Jean Todt lett, aki a mai napig betölti ezt a tisztséget.

A filmmel kapcsolatban maga a főszereplő is megszólalt: Mosley megerősítette, hogy természetesen lesz szó a szexbotrányról, továbbá az is kiderül, hogy Bernie Ecclestone kinek az oldalán állt. A 79 éves egykori sportvezető ugyanakkor hozzátette, a film messze nem csak ezt a témát dolgozza fel.

[A film] bemutatja, hogyan változtatta meg az autók biztonságát Ayrton Senna és Roland Ratzenberger 1994-es balesete

– nyilatkozta az Autosportnak. – Ez igen érdekes, sokak által nem ismert történet, aminek fokozatosan lesz az én személyemnél nagyobb jelentősége.”

Mosley-ról köztudott, hogy édesapja, Sir Oswald Mosley szélsőjobboldali politikus volt, és a húszas éveiben Max is részt vett az általa vezetett párt életében. Az egykori FIA-elnök elárulta, a filmben a családjáról is kiderül néhány érdekesség.

Mosley 2009-ig volt az FIA elnökeForrás: Getty Images/2009 Getty Images/Francois Durand

„Valaki megkérdezte, hogy a szüleim esküvőjén Hitler is a vendégek között volt-e. A válasz az, hogy igen. Akárhogy is, az ilyenek teszik még érdekesebbé a filmet” – tette hozzá.

Mosley kijelentette, ha rajta múlik, néhány részletet biztosan kivágott volna. Ugyanakkor azt is megemlítette, hogy ezzel kivenné belőle a lényeget, ezért jó, hogy a film független kezekben van.

Visszatér a Drive to Survive
A Netflix megerősítette, hogy február 28-án jelenik meg a Drive to Survive második évadának első része. A nagysikerű sorozat idei epizódjai a tavalyi idényt fogják feldolgozni, ráadásul ezúttal a Ferrari és a Mercedes is engedélyt adott a forgatásra. A közlemény arra is kitér, hogy a legnagyobb figyelmet a tragikus spái hétvége, valamint a kaotikus Brazil Nagydíj kapja. Emellett betekintést nyerhetünk Lewis Hamilton és Sebastian Vettel pályán kívüli életébe, Daniel Ricciardo is többször fel fog tűnni, és persze Günther Steiner, az előző évad legnagyobb sztárja sem maradhat ki.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK