Társoldalunk:
Hírlevél

A Ferrari csak Leclerc-rel számol a 2021-es gumik első tesztelésén

2020.01.24. 16:39

Sajtóértesülések szerint a Ferrari úgy döntött, hogy kizárólag Charles Leclerc teszteli februárban a 2021-es szezonra készülő abroncsokat. Csapattársával ellentétben a monacói versenyző hosszútávú szerződéssel rendelkezik.

Február 8-án és 9-én a Ferrari is részt vesz a 2021-re tervezett új Pirelli-gumik tesztelésén. A maranellói csapat a tavalyi konstrukció átalakított változatával, kvázi „öszvér" autóval fog részt venni a Jerezben megrendezett tesztelésen.

A csapat hivatalosan még nem jelentette be a felállást, de az Autosport információi alapján kizárólag Charles Leclerc-t fogják bevetni. Ez azt jelenti, hogy csak a monacói pilóta próbálhatja ki a 2021-re tervezett abroncsokat, Sebastian Vettelnek pedig egyelőre várnia kell.

A Pirelli 2021-es abroncsait február elején fogják először tesztelniForrás: Joe Portlock / LAT Images

A Ferrari úgy tervezi, hogy az egyik napon az új, 18 colos gumikkal fognak menni, míg a másikon a jelenlegi, 13 colos kereket rakják fel, hogy megfelelően össze lehessen hasonlítani az adatokat. Abban az esetben, ha valamelyik alkalommal az időjárás nem biztosít normál körülményeket, megcserélik a sorrendet.

A Ferrari döntésének értelmében az a versenyző vehet részt a gumitesztek első két napján, akinek már van szerződése 2021-re, hiszen Leclerc 2024-ig hosszabbított az olasz istállóval.

Ez azt sugallja, hogy a maranellóiak hosszú távon vele szeretnének sikereket elérni, Vettellel kevésbé számolnak.

Nem dőlt még el Vettel sorsa

A négyszeres világbajnoknak nem kell aggódnia, hogy nem lesz lehetősége az új abroncsok kipróbálására, hiszen a szezon során összesen 25 gumitesztet fognak tartani. Amiatt már inkább fájhat a feje, hogy 2021-ben hol fog versenyezni, hiszen a Ferrarival kötött kontraktusa az idei év végén lejár.

Leo Turrini, az általában jól értesült szakblogger úgy véli, az elmúlt hetek történései arra engednek következtetni, hogy Lewis Hamilton nemsokára hosszabbít a Mercedesszel. Ez abból a szempontból rossz hír lenne a német pilóta számára, hogy ebben az esetben szinte biztosan nem lenne helye a másik két élcsapatnál.

Vettel nagy bajnok, de [Max] Verstappen és Hamilton maradásával úgy tűnik, vagy megpróbálkozik egy középmezőnybeli csapattal, vagy marad Leclerc mellett a Ferrarinál”

– nyilatkozta a Pit Talk nevű olasz podcastban.

A Ferrarinál egyedül Leclerc vesz részt az idény első gumitesztjénForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

Turrini szerint ugyanakkor Vettel csak bizonyos feltételek teljesülése esetén folytathatja a Ferrarinál. „Ez akkor valósulhat meg, ha a feleknek sikerül kiegyensúlyozni a kapcsolatukat, ami valljuk be őszintén, 2019-ben nem történt meg túl gyakran.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK