Társoldalunk:

A Honda után az ExxonMobil is a Red Bull partnere marad

2020.01.24. 09:25

A Red Bull szerződést hosszabbított üzem- és kenőanyag-beszállítójával, az ExxonMobillal. A két fél több évre állapodott meg.

A Red Bull bejelentette, hogy szerződést hosszabbított az ExxonMobillal, ami üzem- és kenőanyagot szállít a Honda-motorral versenyző istálló számára. A megállapodás értelmében a milton keynes-i csapat továbbra is az Esso Synergy üzemanyagot és a Mobil 1 kenőanyagot fogja használni, továbbá a cég technológiai támogatást is nyújt. A közlemény arra nem tért ki, hogy a kontraktus pontosan meddig érvényes, csupán annyi olvasható, hogy több évre szól.

Az ExxonMobil 2017 óta a Red Bull partnere, és az elmúlt három szezonban tíz futamgyőzelem fűződik az együttműködéshez. Az amerikai vállalat közben folyamatosan fejlesztette termékeit, és szorosan együttműködött eleinte a Renault-val, majd a McLarentől érkező Hondával.  

Az amerikai cég 2017 óta a Red Bull partnere, előtte sokáig a McLaren beszállítója volt, a Hondával már ott is együttműködöttForrás: AFP/Eric Piermont

A meghosszabbított szerződés révén az ExxonMobil mérnökei támogatni fogják a Red Bullt annak érdekében, hogy kifejlesszék a következő generációs kenőanyagokat, ami a motor és a váltó teljesítményére is pozitív hatással lesz.

Christian Horner elégedetten nyilatkozott a hosszabbítás kapcsán. A Red Bull csapatfőnöke kiemelte, hogy – a Hondát is beleértve – három fél közötti együttműködés szép eredményeket hozott.

„Minden, az üzemanyagot vagy a kenőanyagot érintő új fejlesztés javította a teljesítményünket, ami kétségtelenül segített abban, hogy a pályán közelebb kerüljünk a céljainkhoz – olvasható a közleményben. – Izgatottan várjuk, hogy a hosszabbításnak hála tovább erősödjünk.”

A másik fél részéről Nigel Searle alelnök nyilatkozott, aki kijelentette, a Red Bullnál bizonyították, hogy megfelelően együtt tudnak működni velük. Searle hozzátette, az eddigiekhez hasonlóan az energiaitalosokat nem csak a pályán tekintik partnernek.

Az Aston Martin Red Bull Racinggel a versenyzésen kívül is szorosan kooperáltunk, hogy a digitális és közösségi médián keresztül kapcsolatba kerüljünk az egyre heterogénebb célcsoportunkkal

– mondta – Olyan technológiát szeretnénk nyújtani, ami a modern fogyasztónak is hasznos lehet a közutakon.”

Az ExxonMobil egyike azoknak a cégeknek, amelyek az első, 1950-es idény óta részt vesznek a Forma-1-ben, és mind az Esso, mind a Mobil számos csapatot segített győzelemhez. A Mobil 1 nevű szintetikus kenőanyag 1981 óta van jelen a sportágban, és ebben az időszakban több mint 130 futamgyőzelemben, valamint hat egyéni és öt konstruktőri világbajnoki címben játszott szerepet.

Ahogyan a Forma-1, az ExxonMobil is a tavalyi Kínai Nagydíjon ünnepelte az ezredik versenyétForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

A Red Bull idén is Max Verstappennel és Alexander Albonnal vág neki a szezonnak. A motorszállító sem változik, hiszen a két autót továbbra is a Honda erőforrása fogja hajtani. A milton keynes-i istálló egyelőre 2021-ig hosszabbított az autógyártóval, a folytatásról még tárgyalások zajlanak, mert a Honda szeretné, ha kordában lehetne tartani a motorfejlesztés költségeit.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK