Titkolóznak az F1-es csapatok előtt a holland pálya építői

Forma-1, Holland Nagydíj, Circuit Zandvoort
Workers walk on the construction site during reconstruction operations on the motor racing circuit at Zandvoort on December 2, 2019, where the 2020 Formula 1 Dutch Grand Prix is scheduled to take place. (Photo by "ROBIN VAN LONKHUIJSEN" / ANP / AFP) / Netherlands OUT
Vágólapra másolva!
Szándékosan tartanak vissza információt a Forma-1-es versenynaptárba májusban visszatérő Holland Nagydíj zandvoorti helyszínének építői, hogy így tegyék izgalmasabbá a közelgő versenyt.

Kevesebb, mint 4 hónap, és 1985 után ismét Forma-1-es versenyhétvégének adhat otthont a zandvoorti pálya, május 3-án rendezik ugyanis a Holland Nagydíjat. A zandvoorti aszfaltcsíkon jelenleg is zajlanak a munkálatok, amelyeket a Dromo nevű építészcég emberei végeznek. Noha élesben csak majd a nagydíjhétvége pénteki napján próbálhatják ki először a több helyen módosított pályát, a csapatok természetesen minden eszközzel igyekeznek minél jobban felkészülni, amit az építő emberei megpróbálnak megakadályozni.

Zajlik az építkezés Zandvoortban Forrás: AFP/"Robin Van Lonkhuijsen"

Sokszor láthattunk már példát arra, mi történik akkor, amikor egy Forma-1-es versenyhétvégén a csapatok felkészülésébe nem várt elem kerül, elmossa az eső a pénteki edzéseket, huplik jelennek meg az aszfalton és a többi. Manapság az istállók már jóval felkészültebben érkeznek meg a nagydíjakra a fejlett szimulációs technológiáknak köszönhetően, a szimulátorukban amit csak lehet, előre elvégeznek a beállítások megtalálásának terén. Zandvoorttal kapcsolatban nehezebb dolguk lesz, hiszen nincsenek adataik korábbi futamokról, ráadásul a pálya átépítései még nem fejeződtek be, így nagy mértékben az építő cég által biztosított információkra kell támaszkodniuk.

Csakhogy Jarno Zaffelli, a Dromo alapítója és tulajdonosa nem bocsát minden infőt a rendelkezésükre.

„Természetesen rengeteg adat áll Jarno rendelkezésére a Dromo saját szimulációiból, de minden modern Forma-1-es csapat tudományos módszerekkel dolgozik, úgyhogy ha odaadja nekik az adatokat, akkor egy pillanat alatt már be is táplálják azokat a szimulátorukba” – nyilatkozta Jan Lammers, a zandvoorti pálya sportigazgatója.

ami kicsit régimódi lesz és remélhetőleg kiszámíthatatlanabbá teszi a hétvégét."

Nem árulnak el mindent a készülő aszfaltcsíkról Forrás: AFP/"Robin Van Lonkhuijsen"

Lammers úgy véli, nem csak a futamon szolgálhatja a nézők érdekeit az, ha nem adnak oda minden adatot előre a csapatoknak, hanem a pénteki szabadedzéseken is, amelyeken így többet kell köröznie a pilótáknak. Ez különösen a helyszínre kilátogató nézőknek kedvezhet. „Normál esetben a Forma-1-es csapatok kicsit óvatosak a pénteki szabadedzéseken és gumit spórolnak a hétvége további részére.

Mindenki nagyon korán kint lesz az első tréningen, a lehető legtöbbet kell kihozniuk a pénteki gyakorlásból, hogy információt gyűjtsenek a lehető legjobb beállítás megtalálásához szombatra és vasárnapra."

Az izgalmakat két döntött kanyar, a harmadik és az utolsó forduló fokozhatja, utóbbi ráadásul még nagyobbat fog szólni, mint azt eredetileg tervezték.

„A Luyendyk-kanyar egy kicsit látványosabb lesz, mint korábban gondoltuk, ennek az oka, hogy két méterrel magasabb lesz a felső része, mint ahogy elképzeltük – mondta Lammers. – A versenyzők egy kicsit lefele fognak menni, amikor ráfordulnak a célegyenesre. Ez a magasságbeli különbség még jobbá teszi ezt a kanyart az F1-es pilótáknak."