Alonso szakított a McLarennel, nyáron dönt az F1-es visszatérésről

Forma-1, teszt, Bahrein, Fernando Alonso, McLaren Racing
Former F1 driver and Two-time world champion Fernando Alonso looks on in McLaren's garage during tests at the Sakhir circuit in the desert south of the Bahraini capital Manama, on April 2, 2019. - Alonso attends Pirelli's tyre testing programme behind the wheel as McLaren's ambassador and advisor. (Photo by ANDREJ ISAKOVIC / AFP)
Vágólapra másolva!
Már nagykövetként sem segíti egykori csapatát a kétszeres világbajnok Fernando Alonso, aki vélhetően nem a McLaren színeiben fog indulni a májusi Indianapolis 500-on. A spanyol pilóta elárulta, nem lát esélyt rá, hogy a Ferrarival térjen vissza a Forma-1-be, a más csapatokkal való visszatérés lehetőségét azonban meg fogja vizsgálni.

Azután, hogy a 2018-as szezon végén teljesítette eddigi utolsó Forma-1-es versenyét a csapattal, Fernando Alonso a McLaren nagykövete lett. A tavalyi szezonban több versenyhétvégén is feltűnt a wokingiak csapatruházatában, tanácsaival segítette a versenyzőket és mérnököket, a szezon elején Bahreinben pedig tesztelte is a 2019-es McLarent, noha nem az istállónak, hanem a Pirellinek gyűjtött információkat.

Alonso emellett a McLaren IndyCar-csapatának színeiben vett részt az Indianapolis 500-on, pontosabban csak vett volna, a csapat amatőrizmusa miatt ugyanis kvalifikálni sem tudta magát. Amerikai lapértesülések nemrég megszellőztették, hogy a történtekből tanulva a kétszeres világbajnok az idén inkább az Andretti Autosport színeiben térne vissza a legendás viadalra. Miután a McLaren megerősítette, hogy hivatalosan véget ért az együttműködése a spanyollal, ez egyre valószínűbbnek tűnik.

A 2019-es Bahreini Nagydíj után tesztelt a McLarennel, azóta nem ült Forma-1-es autóban Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Legutóbb a 2018-as Abu-dzabi Nagydíjon láthattuk Forma-1-es futamon indulni a spanyolt, aki azóta több szakágban is szép eredményeket ért el, megnyerte a daytonai 24 órást, másodszor a Le Mans-i 24 órást, a sportautó világbajnokságot, legutóbb pedig kipróbálta magát a Dakaron, amelyen a 13. helyen végzett az összetettben. Emellett folyamatosan témát szolgáltatott 2005 és 2006 F1-es világbajnokának visszatérése a száguldó cirkuszba. Alonso sosem zárkózott el attól, hogy egy napon ismét a mezőny tagja lesz, azt viszont már kijelenthetjük, hogy ha vissza is tér, azt aligha a McLaren színeiben fogja megtenni,

a csapat ugyanis megerősítette, hogy a tavalyi év végén lejáró szerződését nem hosszabbították meg, így már nem ő a márka nagykövete.

„Fernando világklasszis versenyző, minden jót kívánunk neki a jövőre – nyilatkozta a McLaren egyik szóvivője az Autosportnak. – Annak ellenére, hogy a kapcsolatunk véget ért, ő mindig a McLaren-család tagja marad."

Alonso legközelebbi fellépése a májusi Indy 500-on lesz, és bár a McLaren arról nem közölt információkat, hogy velük indul-e a spanyol, a mostani bejelentés tükrében ez nem túl valószínű, helyette azzal az Andretti Autosporttal vehet részt a futamon, amellyel 2017-ben. Ami az esetleges Forma-1-es visszatérést illeti, arról Alonso továbbra sem tett le.

– nyilatkozta korábban a spanyol Cadena Cope-nak. – Ki fogom értékelni az F1-et, de visszatérhetek a WEC-be is, ahová érkeznek a hiperautók, vagy futhatok egy teljes szezont az IndyCarban. Értékelni fogom a lehetőségeket, a csapatok megteszik ugyanezt, és ha közös lesz az érdek, akkor el fogok gondolkodni a rajta."

A nyár folyamán döntenie kell róla, hogy vissza akar-e térni a Forma-1-be Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

A kétszeres világbajnok többször hangoztatta, hogy továbbra sincs kibékülve azzal, hogy a jelenlegi Forma-1 túlságosan kiszámítható, csak három csapatnak van esélye nyerni. Azt azonban nem tagadja, hogy továbbra is a száguldó cirkusz a szíve csücske, noha van olyan oldala, ami nem feltétlenül hiányzik neki.

A Forma-1 minden kategória csúcsa, de megvannak a hátrányai is, teljes elköteleződést kíván, én pedig 18 éven keresztül csináltam már ezt. El kell döntenem, hogy igazán szeretnék-e újabb két-három évet lehúzni ilyen munkamennyiség mellett."

Egyelőre nem látni, hogy a topcsapatok közül hol jutna hely a spanyolnak, a Red Bullnál Max Verstappen, a Ferrarinál Charles Leclerc írt alá hosszú távú szerződést, a Mercedesnél pedig vélhetően Lewis Hamilton lesz az, akire még pár évik építenek.

Egykori csapatát nem mellesleg Alonso is kizárja az egyenletből, mint lehetséges helyszínt a visszatérésre.

„Nem beszéltem a Ferrarival 2021-ről. Szép időszakot töltöttünk együtt, de szerintem nincs itt az ideje visszatérésről beszélni, szerintem a jövő szempontjából mindent Charles Leclerc-re tesznek fel. Először meg kell vizsgálnom, hogy ki lehet versenyképes 2021-ben, talán a Ferrari nem is lesz a favoritok között. Meglátjuk."