A Red Bull nem bánja, hogy Verstappent választotta Sainz helyett

F1 - ABU DHABI GRAND PRIX 2015 CAR F1 formula 1 FORMULE 1 FORMULE UN GRAND PRIX Motorsport november NOVEMBRE RACE UNITED WORLD CHAMPIONSHIP SQUARE FORMAT
VERSTAPPEN max (ned) toro rosso str10 renault and SAINZ carlos jr (spa) toro rosso str10 renault ambiance portrait during the 2015 Formula One World Championship, Abu Dhabi Grand Prix from November 27th to 29th 2015 in Yas Marina. Photo Florent Gooden / DPPI
Vágólapra másolva!
Carlos Sainz és Max Verstappen Forma-1-es karrierje egyszerre indult, de míg utóbbi már nyolcszoros futamgyőztesnek mondhatja magát, előbbi csak tavaly szerezte első dobogós helyezését. Mindkettejüket a Red Bull juttatta be az F1-be, az anyacsapatban azonban csak Verstappen kapott lehetőséget. A bikások tanácsadója most elmondta, miért.

A Forma-1-ben 2015-ben a Toro Rosso színeiben bemutatkozó Carlos Sainz nem azt az utat járta be eddigi F1-es pályafutása alatt, mint amire előzetesen számítani lehetett, hiszen bár gyors volt, a bikások támogatottjaként soha nem kapta meg a lehetőséget a Red Bull anyacsapatában. A spanyol pilóta az első csapást akkor szenvedte el, amikor 2016-ban az energiaitalosok nem őt, hanem Max Verstappent léptették elő Danyiil Kvjat helyére, a másodikat pedig akkor, amikor 2019-re a jóval tapasztalatlanabb Pierre Gaslyt ültették a távozó Daniel Ricciardo helyére.

Sainz a 2015-ös Ausztrál Nagydíjon debütált az F1-ben Forrás: Getty Images/2015 Getty Images/Robert Cianflone

Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója közismert arról, hogy kertelés nélkül kimondja, amit gondol, akkor is, ha az sokaknak nem tetszik. Vélhetően Sainz-nak sem lehetett kellemes, amikor közölték vele, hogy Verstappen kapja meg a lehetőséget a 2016-os Spanyol Nagydíjtól kezdve.

Marko ezzel együtt sosem kételkedett abban, hogy helyesen döntöttek.

„Nem bántam meg. Sainzot összeeresztettük bizonyos Max Verstappennel a Toro Rossónál, később pedig döntenünk kellett, hogy melyiküket léptetjük elő az anyacsapathoz.

– nyilatkozta az osztrák kíméletlen őszinteséggel az Autosportnak.

Sainz a 2017-es szezon utolsó harmadáig még a Toro Rossónál maradt, a Red Bull ekkor kölcsönadta a Renault-nak, a 2018-as szezon után azonban a franciák nem tartottak rá igényt. Ekkor még a Red Bull támogatottja volt,

adott volt tehát a lehetőség, hogy elfoglalja Daniel Ricciardo megüresedett helyét a Red Bullban, a bikások azonban a Forma-1-ben csak 2017 végén bemutatkozó Pierre Gasly mellett döntöttek,

utóbb kiderült, tévesen. Sainz kezét elengedte a Red Bull, hogy csatlakozhasson a McLarenhez. „Segítettünk neki a karrierjével, nem kellett elengednünk őt, de engedélyeztük, hogy a Renault-hoz, majd a McLarenhez menjen. Jó a kapcsolatunk, akkor (2016-ban) azonban volt egy Verstappenünk, és teljesítménybeli különbség volt kettejük között" – mondta Marko.

A hírek szerint nem jöttek ki jól a Toro Rossónál Forrás: DPPI/Florent Gooden

Az évek során többször felvetődött a pletyka, hogy Sainz és Verstappen nem jöttek ki jól a Toro Rossónál, utóbbi ezért nem is merült fel soha lehetséges jelöltként a Red Bullnál. Ebben szerepe lehetett idősebb Carlos Sainznak, aki talán túlságosan belefolyt a paddockban folyó politikai játszmákba.

Hogy valóban így volt-e, Helmut Marko nem részletezte, annyit azonban elárult, hogy a kétszeres ralivilágbajnok semmi olyat nem tett, amit más apukák ne tettek volna meg.

„Nem mondanám, hogy az apja sokat politizál, inkább egyike azoknak a motorsportos apukáknak, akik nem objektíven szemlélik a dolgokat, ami érthető – mondta a tanácsadó. – Mindig azt teszi, ami szerinte a fiának a legjobb. Ez nem egyedi eset, és messze nem a legrosszabb."