Társoldalunk:
Hírlevél

Alonso: Kiváló autó nélkül Hamilton nem csinálhatná azt, amit akar

2020.01.17. 17:47

Fernando Alonso úgy véli, Lewis Hamilton utolérheti Michael Schumachert a világbajnoki címek számában. A spanyol versenyző szerint az autójuk dominanciája mindkét pilóta számára megadta a lehetőséget, hogy a pályán kívül szabadabbak legyenek, és a kettőjük közti különbség is itt mutatkozik meg.

Az élete első Dakar-raliját a 13. helyen záró Fernando Alonso úgy véli, Lewis Hamilton és Michael Schumacher is annak köszönheti az F1-es sikereit, hogy kimagasló teljesítményű autókkal versenyezhettek. Ez ráadásul azt is lehetővé tette a számukra, hogy a pályán kívül a saját belátásuk szerint éljék az életüket.

„Mindketten a kocsijuknak köszönhetően domináltak, ami azt is lehetővé tette, hogy a pályán kívül azt csináljanak, amit akarnak” – nyilatkozta Alonso az olasz La Gazzetta dello Sportnak, de a 2005-ös és 2006-os szezon F1-es világbajnoka a két versenyző között különbséget is említett. 

Alonso úgy véli, Hamilton életstílusa máshol nem működneForrás: AFP/Andrej Isakovic

Míg a német pilóta a futamok között is a versenyzéssel foglalkozott, és rengeteg időt töltött a csapattal, addig Hamiltonról szabadidejében kevésbé óvja a magánszféráját, gyakran feltűnik a világ különböző pontjain, és a közösségi oldalain is sokszor foglalkozik Forma-1-től távol eső ügyekkel. Alonso úgy véli, hogy ezt máshol nem tehetné meg.

„Mindkét versenyzőnek megvan a maga személyisége. Michael fegyelmezettebb volt, és több időt fordított a felkészülésre, sokkal inkább részt vett a csapat életében. Lewis más életstílust követ, ami normál autóval nem működne, ugyanis a főnökei nem néznék jó szemmel” – utalt ezzel arra, hogy szerinte kevésbé lehengerlő versenygéppel Hamilton életvitele már valódi hátrányt jelentene.

Nem zárja ki, hogy jövőre visszatérjen az F1-be

Alonso 2018-ban teljesítette eddigi utolsó szezonját a Forma-1-ben, azóta másodszor is megnyerte a Le Mans-i 24 órás versenyt és a sportautó-világbajnokságot, győzött a Daytonai 24 órás futamon, újra szerencsét próbált az Indy 500-on (bár nem tudta kvalifikálni magát a McLaren botladozásai miatt), az idén pedig teljesítette a Szaúd-Arábiában megrendezett Dakar-ralit. 

A kétszeres világbajnok elmondta, tárgyalt már F1-es csapatokkal, de eddig nem tartotta időszerűnek a visszatérést, 2021-ben viszont egyáltalán nem zárható ki, hogy ismét ott lesz a mezőnyben.

„Indianapolis után már kizárólag 2021-re fogok koncentrálni – utalt arra, hogy a következő nagy kalandja az amerikai viadal lesz, amelyen várhatóan az Andretti Autosport színeiben versenyez majd. – Nem vagyok túl idős a visszatéréshez, de el kell gondolkodnom azon, hogy akarom-e ezt még pár évig. A Forma-1-ből elsősorban a mérnökökkel való precíz munka és felkészülés hiányzik, de az utazás, az egymást követő versenyek és az egycsapatos bajnokság egyáltalán nem.”

Alonso szeretné megnyerni az idei Indy 500-atForrás: Chris Owens 2019/Chris Owens 2019

Alonso idén életében először részt vett a Dakar-ralin, aminek küzdelmei a mai napon zárultak le. A spanyol versenyző a 13. helyen végzett, több mint 4 és fél órás lemaradással a győztes idősebb Carlos Sainz mögött. A 38 éves pilóta elárulta, a Szaúd-Arábiában rendezett versenyre egyfajta kalandként tekint, az igazi megmérettetés májusban jön.

A Dakar egy személyes kihívás, terepjáróval is gyors akarok lenni

– magyarázta. – Az Indy 500 megnyerése viszont sokkal nagyobb erőpróba. Ez az egyetlen célom, és közel vagyok, hogy az Andretti csapattal induljak.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK