Társoldalunk:
Hírlevél

Red Bull: A tavalyi év után nincs kifogás, a vb-címért kell harcolnunk

2020.01.17. 14:38

Helmut Marko kijelentette, a Red Bullnak az idei szezon során mindenképpen a világbajnoki címért kell harcolnia. Az energiaitalosok tanácsadója szerint az összetett elsőséghez több mint öt futamgyőzelem szükséges.

Helmut Marko úgy véli, a tavalyi évben mutatott teljesítményük után nem kereshetnek kifogásokat, és a szezon kezdetétől versenyképesnek kell lenniük. Az osztrák szakember szerint ehhez ugyanakkor mind a Red Bullnak, mind a Hondának tökéletesen kell teljesítenie. Max Verstappen hosszabb távon gondolkozik: a holland pilóta szeretné, ha csapata olyan lehengerlő lenne, mint Sebastian Vettellel volt. 

A Red Bull 2010 és 2013 között zsinórban négyszer tudott duplázni, vagyis az egyéni mellett a konstruktőri vb-címet is el tudták hódítani. A hibrid korszakban viszont csak keresik korábbi önmagukat. Ugyan a 2015-ös idényt leszámítva minden szezonban legalább két futamot nyertek, a végső győzelem sorsába hat éve nem tudnak beleszólni. Egyéni szinten rendre 100, a csapatok között pedig 200 ponton kívül maradtak a végső győzteshez képest.

Helmut Marko az első futamtól a vb-ért harcolna, amiben Max Verstappen és Christian Horner is kucsszereplő leszForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

2018-ig ebben nagy szerepe volt a gyenge és megbízhatatlan Renault-motornak, de a tavalyi évben a csapat Hondára váltott. Az előrelépés annak ellenére egyértelmű, hogy a konstruktőri pontszámban nem mutatkozik meg, de ez elsősorban Daniel Ricciardo távozásának köszönhető, hiszen Pierre Gasly és Alexander Albon sem tudta megközelíteni az ausztrál pilóta tempóját.

Verstappen viszont három futamgyőzelemmel és pályafutása legjobb szezonjával bizonyította, hogy a japánok érkezésével igenis javult a helyzet, aminek az osztrák istállónál többször is hangot adtak.

Az elmúlt években a Red Bull sokkal versenyképesebb volt az idény második felében, mint az elején. Marko szerint ezt most nem engedhetik meg maguknak, mert az első pillanattól kezdve szeretnének beleszólni az élen zajló küzdelembe. Az osztrák tanácsadó úgy véli, 2019 után ez már-már elvárás.

A Red Bull tavaly önerőből két futamon tudott győzni, a Német Nagydíj megnyeréséhez nagy szerencse kellettForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Mullan

„A világbajnoki címért akarunk harcolni, szóval tisztában vagyunk vele, hogy az első futamtól versenyképesnek kell lennünk – idézi a Grandprix247.com. –

A Honda az idei évre tovább fejlődött, és annak fényében, amit eddig elértünk, úgy gondoljuk, hogy mindez lehetséges. Ebből pedig következik, hogy nem kereshetünk kifogásokat.”

Marko hozzátette, ahhoz, hogy a hibrid korszak történetében először legyőzzék a Mercedest, mindkét félnek „abszolút tökéletes csomagot" kell előállítania. Amikor a 76 éves szakembert arról kérdezték, hogy szerinte hány futamgyőzelemre lenne szükségük a világbajnoki cím megnyeréséhez, azt felelte: „Gyanítom, ötnél több kell."  

A Red Bull tanácsadójának tavaly is volt egy ehhez hasonló célkitűzése, akkor legalább öt diadalt szeretett volna elérni, de Max Verstappen csak három versenyen tudott nyerni.

Verstappen megismételné a 2010-es évek elején látott Red Bull-egyeduralmatForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

Verstappen az idei szezonnál hosszabb távon gondolkodik. A holland versenyző múlt héten hosszabbított szerződést a Red Bull-lal, és ennek kapcsán kijelentette, az a célja, hogy visszatérjenek a 2010-es évek elején látott dominanciához.

A pályán és a gyárban egyaránt mindenki szeretné megmutatni, hogy vissza tudjuk hozni azt az időszakot, úgyhogy mindenképpen meg szeretnénk próbálni

– nyilatkozta az Autosportnak, majd kijelentette, hogy a jelenlegi Mercedesre hajazó egyeduralmat akarnak kiépíteni. – Igen, ugyanezen dolgozunk.  Versenyeket és bajnokságot szeretnénk nyerni.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK