Társoldalunk:
Hírlevél

Leclerc: Vettel jobb nálam a versenyeken

2020.01.14. 07:59

Charles Leclerc mindenki másnál több, szám szerint hét pole pozícióval zárta a tavalyi szezont, azt tehát aligha lehet kijelenteni, hogy az időmérőkön ne lett volna elég gyors. A versenyeken viszont saját elmondása szerint nem volt az, ebben javulnia kell csapattársához, Sebastian Vettelhez képest.

Nagy kérdés volt a tavalyi szezon előtt, hogy a Saubertől előléptetett Charles Leclerc miként boldogul a Ferrarinál, képes lesz-e felvenni a versenyt a négyszeres világbajnok Sebastian Vettellel. Nos, olyannyira képes volt, hogy az időmérős párharcban és a pontversenyben is jóval rutinosabb csapattársa előtt zárt, ám ettől még két lábbal a földön maradt, hiszen tudja, rengeteg a tanulnivalója Vetteltől. Amellett, hogy elleshet a pályán kívül olyan trükköket a tapasztalt némettől, amelyek a hasznára válhatnak, azzal is tisztában van, hogy mely területen kell fejlődnie csapattársához képest.

Vettel a versenyeken egyelőre erősebb fiatal csapattársánálForrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Leclerc és Vettel közös karrierje úgy indult a Ferrarinál, hogy 2018-ban Vettel a legjobb, csapattársa pedig az egyik legrosszabb mutatóval bírt abban a tekintetben, hogy az időmérőkön melyikük képes a legfontosabb pillanatban kipréselni mindent az autóból. Leclerc eleinte tavaly sem volt kimondottan erős a kvalifikáción, a Francia Nagydíjon azonban szemléletmódot váltott, ez pedig annyira bejött neki, hogy bahreini pole pozíciójához további hat rajtelsőséget adott hozzá, az élen zárva a szezont ebben a mutatóban.

A versenyeken azonban érzése szerint nem sikerült ekkorát javulnia, ott Vettel még mindig jobb nála.

„Az első három-négy verseny után azt láttam, hogy inkább az időmérő a gyengém, mintsem a versenyek, úgyhogy elég sokat foglalkoztam az időmérőkkel, a Francia Nagydíjtól kezdve pedig elég nagyot léptem előre, amit jó volt látni – nyilatkozta az Autosportnak. – A futamokon ugyanakkor szerintem még mindig van mit dolgozni.

Sebnek nagy tapasztalata van ezen a téren, jelenleg pedig erősebb nálam. Ezért ezen a télen leginkább azon dolgozom, hogy a versenyeken fejlődjek."  

Leclerc tavaly elkövetett néhány kezdő hibát is, elég csak a bakui időmérős kicsúszására gondolni. Ezek az idén már nem férnek bele, ahogy a csapat bakiai sem, legalábbis, ha világbajnokok akarnak lenni. „Remélem, vagy legalábbis nagyon keményen dolgozom azért, hogy kevesebbet hibázzak, mint 2019-ben. Szerintem csapatként is erre kell koncentrálnunk – szögezte le, majd rátért arra, mit vár az idei évtől. – Mindig nagyon-nagyon nehéz megmondani az első verseny előtt, hogy hol állunk. Valójában a téli tesztelést akartam mondani, de a 2019-es tesztek is sokkal jobban sikerültek, mint az első futam, úgyhogy várni fogunk addig."

Elég érettek a közös munkáhozForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Lars Baron

A Ferrari csapatfőnöke a hírhedt brazíliai ütközés után kijelentette: a történtek ellenére két pilótája között az idén is szabad lesz a verseny a pályán. Mindettől Leclerc nem várja, hogy megromlik a kapcsolata Vettel-lel, szerinte mindketten elég érettek ahhoz, hogy különválasszák a pályán történteket az azon kívüli dolgoktól. „Mindketten versenyzők vagyunk, mindketten nyerni akarunk, nem is lenne jó, ha ez másként lenne. Olykor előfordulhatnak súrlódások, de elég érettek vagyunk, hogy tudjuk, ami a pályán történt, az ott is marad, azon kívül pedig más emberek vagyunk. A legfontosabb, hogy együtt dolgozzunk, különösen a pályán kívül, és megpróbáljuk a legjobb módon fejleszteni az autót. Emellett pedig természetesen ne lépjük át a határokat a pályán, ahogy tettük azt Brazíliában. Az jó lecke volt mindkettőnknek, és nem fog újra megtörténni."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK