A Red Bull attól félt, a Mercedes elcsábítja Verstappent

Forma-1, Christian Horner, Helmut Marko, Max Verstappen, Red Bull Racing, Abu-dzabi Nagydíj
ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES - NOVEMBER 30: Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing, Red Bull Racing Team Principal Christian Horner and Red Bull Racing Team Consultant Dr Helmut Marko talk in the garage during qualifying for the F1 Grand Prix of Abu Dhabi at Yas Marina Circuit on November 30, 2019 in Abu Dhabi, United Arab Emirates. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Karácsonykor is Max Verstappen szerződéshosszabbításán dolgozott Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója. Elismerte, hogy nem olcsó mulatság a holland tehetség megtartása.

Újabb lényeges elem került a helyére a Forma-1 2021-es pilótapiacán: Charles Leclerc karácsony előtti bejelentését Max Verstappen szerződéshosszabbítása követte, amit éppen Lewis Hamilton 35. születésnapján jelentettek be. A holland tehetség a 2023-as szezon végéig írt alá, ami azt jelenti, hogy Leclerc 2024 végéig szóló elköteleződése mellett a Red Bull is hosszabb távon tervezhet vele.

A fejlemény kissé váratlan, mivel papíron mindhárom élcsapatnál vannak kiadó helyek 2021-re, arra lehetett számítani, hogy a mezőny legjobbjai kivárnak, és bennfentes információkat is megfontolva a lehető legjobb üléseket keresik majd a forradalminak ígérkező 2021-es szezon előtt. Ennek ellenére Leclerc és Verstappen is úgy döntött, kitart csapata mellett.

Verstappen kitart a Red Bull mellett Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

Ez a holland versenyző esetében nagyobb meglepetés, hiszen nem titkolja, hogy világbajnoki címre tör és a pilótapiac kulcsfigurája, Lewis Hamilton nemrég utalt arra, hogy Verstappen a Mercedesnél is kopogtatott. Noha Hamilton továbbra is aduász, 35 évesen valószínűleg utolsó F1-es szerződését köti meg, várhatóan a Mercedesszel, esetleg a Ferrarival.

Hamilton távozása esetén a Mercedesnél kézenfekvő lett volna Verstappen megszerzése, főleg, miután a Ferrari ügyvezetője elutasította a fiatal versenyző leigazolását.

Ezt Helmut Marko, a Red Bull motorsport tanácsadója is tudta. Az Auto Bildnek nyilatkozva elismerte, „a szünidőt a szerződés rendezésével” töltötte. „Nagyon aggódtam, hogy 2021-re elveszítjük Maxot a Mercedes miatt” – árulta el az osztrák veterán, aki a Red Bull pilótaprogramját is igazgatja, de e téren szűk esztendőket élnek, nincs a láthatáron alternatíva Verstappen megtartására.

A Verstappen-Red Bull-Honda együttműködés világbajnoki címre tör Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

„Nehezünkre esett felmérni, hogy mi a helyzet a Ferrari és Hamilton között – tette hozzá az Auto Motor und Sport hasábjain. – Az viszont nyilvánvaló, hogy a Mercedesnek lépnie kell, ha Hamilton elmegy a Ferrarihoz 2021-re. Ebben az esetben Max lenne az első a kiszemelt versenyzők listáján” – vélte.

A nemzetközi sajtóban spekulációk jelentek meg a holland pilóta várható fizetéséről is.

A Telegraph évi 12 millió fontról írt, a Motorsport.com olasz kiadása szerint most keres 12 millió dollárt, a továbbiakban pedig 40-et fog, az Auto Bild 2023 végéig „legalább 60 millió eurót” becsül. „Az új szerződés nem volt olcsó, de nem akartam elkezdeni pókerezni” – összegzett Marko a német szaklapban.