Társoldalunk:
Hírlevél

Bundaverseny készítette elő a Mercedes F1-es sikersorozatát?

2020.01.08. 08:43

Helmut Markóval készített interjút az egyik német szakportál, amely során előkerült egy bizarr elmélet Bernie Ecclestone-ról és a Williams csapat utolsó győzelméről.

Érdekes, F1-es berkeken belül állítólag többek által osztott teóriát hozott a nyilvánosságra a Motorsport-total.com: Pastor Maldonado és a Williams győzelme a 2012-es Spanyol Nagydíjon ajándék volt a 70. születésnapját alig egy hónappal korábban ünneplő Frank Williams számára. Erről Helmut Marko is beszélt egy interjúban a szakportálnak.

A Williams utolsó győzelme, Pastor Maldonado révén, születésnapi ajándék volt Frank Williamsnek – mondta, bár a kivágott beszélgetésrészletben nem teljesen egyértelmű, hogy ezt állítja, vagy csak felvázolja az elméletet. – Az a hír járja, hogy [Bernie] Ecclestone tehetett ilyen jóságot, ő léphetett közbe és intézkedhetett az ajándékról."

Maldonado megnyeri a 2012-es Spanyol NagydíjatForrás: Getty Images/2012 Getty Images/Mark Thompson

Érthető, ha bárki szkeptikusan tekint erre, hiszen kérdés, hogy lehetett volna összehozni egy dollármilliárdos üzletben ilyesmit. A konspirációra gyanút adhat a csapat garázsában a leintés után kiütött tűz, amivel meg lehetett semmisíteni a bizonyítékokat – a Motorsport-totalnál a gumik hangzottak el, mint lehetséges eszközök a buherára. Az akkori Pirelliket nagyon nehéz volt hosszú távon életben tartani.

Valóban az évtized egyik legnagyobb szenzációja volt az az eredmény, a csapat nyolcéves nyeretlenségi szériát szakított meg, de azért nem volt annyira hihetetlen, mint ha idén történt volna.

A Williams 2012-ben nem muzsikált annyira gyengén, az erősorrendben valahol a mezőny sűrűjében helyezkedett el, a pontszerzésre abszolút volt esélye a mainál kiegyenlítettebb élbolyban. A szezon eleje különösen emlékezetes volt a változatosságról, hiszen történelmi módon öt csapat hét versenyzője nyert az első hét futamon (plusz Malajziában Sergio Pérez majdnem győzelemre vezette a Saubert, Brazíliában Nico Hülkenberg a Force Indiát), ebből kétségtelenül a gyakran forrófejű Maldonado sikere volt a legmeglepőbb, aki a leintésig ellenállt Fernando Alonso nyomásának.

Pastor MaldonadoForrás: AFP

A barcelonai pályán azonban híresen nehéz előzni, és a Williamsben rejlő potenciált jelzi, hogy Maldonado dobogós helyezést dobott el Valenciában egy türelmetlenségből fakadó ütközéssel, és Szingapúrban is volt sansza a pódiumra, hiszen a 2. rajtkockát szerezte meg. A Spanyol Nagydíjon egyébként csak úgy kaparintotta meg a győzelemhez fontos ugródeszkát jelentő pole pozíciót, hogy Lewis Hamiltont megbüntették egy technikai szabálytalanság miatt.

Mindenki döntse el maga, mennyire hihető az elmélet, de ennyi erővel azt is gondolhatnánk, az 1988-os Olasz Nagydíjon az élen haladó Ayrton Sennát szándékosan ütötte ki egy (Williamst vezető) lekörözött, hogy az F1 nevében átpasszolja a győzelmet a Ferrarinak, amelynek alapítója egy hónappal azelőtt hunyt el.

A Williams ünnepli a győzelmét. Igen, a képen Toto Wolff látható, aki ekkor még a Williams sikeréért dolgozottForrás: Getty Images/2012 Getty Images/Mark Thompson

A garázstüzet egyébként az okozta, hogy a statikus elektromosság szikrát okozott (egész nap nagyon alacsony volt például a légnyomás), ettől begyulladt a benzin, amit az egyik szerelő éppen az egyik tartályból töltött át egy másikba. Ráadásul a tartály nem is volt leföldelve.

Ez volt a szikra a Mercedes sikersorozatához?

Más szempontból is jelentős volt a 2012-es Spanyol Nagydíj: a Motorsport-total megírta, hogy a Mercedes korábbi vezére, Dieter Zetsche figyelmét ekkor keltette fel Toto Wolff, ez indította el az évtized második felét uraló csapat menedzsmentje felé vezető úton.

Zetsche feltette nekem a kérdést: 'Hogyan tudtok versenyt nyerni a Williamsszel és hogyan tudna a Mercedes is? Milyen [pénzügyi] forrásokkal működtök?'

„Végül is kiderült, hogy ugyanannyit költünk. Egy későbbi megbeszélésen [Zetsche részéről] felmerült az ötlet, hogy ezt csinálhatnám náluk is" – emlékezett vissza Wolff, bár arra nem tért ki, hogy a Spanyol Nagydíj előtt egy hónappal Nico Rosberg már nyert futamot a Mercedesnek a 2012-es Kínai Nagydíjon. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK