Társoldalunk:
Hírlevél

Schumacher nem hitt a szemének Rossi első F1-es tesztjét látva

2020.01.03. 16:23

Volt idő, amikor Valentino Rossi nemcsak szórakozásból ült be egy Forma-1-es autó ülésébe, hanem komolyan fontolóra vette, hogy két kerékről négyre vált. A Ferrari tesztcsapatának egykori vezetője felelevenítette, mennyire lenyűgözte Michael Schumachert a MotoGP-legenda szárnypróbálgatása.

A hétszeres MotoGP-világbajnok Valentino Rossi nemrég tesztelte a Mercedes 2017-es Forma-1-es torpedóját Valenciában. Az alkalom persze csak szórakozás volt, amelyet a világbajnok istálló és a Yamaha közös szponzora hozott össze, és amely során Lewis Hamilton is kipróbálhatta a Doktor munkaeszközét.

Volt idő azonban, amikor az olasz motoros ász komolyan kacérkodott a Forma-1-gyel, a Ferrarival intenzív tesztprogramot bonyolított, a váltás végül azonban sosem történt meg. Luigi Mazzola, a Ferrari tesztcsapatának egykori vezetője felidézte, hogy Michael Schumachert mennyire ámulatba ejtette Rossi első tesztje.

Luigi Mazzola hallgatja Schumacher beszámolóját Barcelonában egy 2002-es szezon előtti tesztenForrás: Ferrari

A manapság saját tanácsadó cégénél dolgozó 57 éves olasz szakember 1995 és 2006 között dolgozott a maranellóiak tesztcsapatánál, és mivel akkoriban még nem volt korlátozva a tesztelés, rengeteg időt töltött a Scuderiánál 1996-tól 2006-ig versenyző Schumacherrel, ami alatt pedig testközelből tapasztalta meg, hogy mitől lett a német pilóta minden idők legsikeresebb Forma-1-es versenyzője. Hogy mi különböztette meg Michael munkáját másokétól? Az, hogy mindig rendelkezésre állt, és nagyon magas szinten dolgozott  – nyilatkozta Mazzola az olasz Il Giornónak. – Az emlékeimben azonban ennél erősebben él az emberi oldala. Nem kell többet a versenyzőkről beszélnünk, ő volt a legjobb és kész. Azok, akik azt mondják, hogy eléggé rideg volt, tévednek. Michael egyszerűen csak szétválasztotta a privát életét a professzionális énjétől. Az újságíróknak olykor zárkózottnak tűnhetett, de ha vele és érte dolgoztál, nyitott volt, mindenféle korlát nélkül."

Rossi és Schumacher a 2004-es Ausztrál Nagydíj alattForrás: Getty Images/2004 Getty Images/Clive Rose

Mazzola vezette a Ferrari tesztcsapatát akkor is, amikor 2004 áprilisában a vörösök próbára tették a MotoGP-ben akkor három vb-címnél járó Valentino Rossit a fioranói tesztpályán, hogy később átfogó tesztprogramot bonyolítsanak vele az esetleges F1-es bemutatkozás reményében. 

Rossi szárnypróbálgatásait a helyszínről figyelte az akkor már hatszoros világbajnok Schumacher is, aki nem hitt a szemének a 25 esztendős motoros teljesítménye láttán. 

„Nem emlékszem, hogy pontosan hány alkalommal dolgoztunk Rossival, de hétszer legalább tesztelt nálunk – írta Mazzola saját Facebook-oldalán. – Az első teszten bemutatott vagy egy tucat megpördülést, de ahogy telt az idő, elkezdett egyre elképesztőbb időket autózni.  Emlékszem, hogy Michael Schumacherrel néztük az adatokat a garázsban, Schuminak pedig meglepődöttséget tükrözött az arca, szinte hitetlenkedett." 

Rossi végül sosem mutatkozott be a száguldó cirkuszban, noha 2004-ben, 2005-ben és 2006-ban is tesztelt a vörösöknél, utána pedig még párszor, többnyire már csak szórakozásból vezetett Forma-1-es Ferrarit. Ehelyett maradt a motoroknál, a MotoGP-ben ezután 2004-ben, 2005-ben, 2008-ban és 2009-ben is világbajnok lett, hétre növelve királykategóriás elsőségeinek a számát.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK