Vágólapra másolva!
Egy helyi lap szerint a Liberty Media vizsgálja annak lehetőségét, hogy pár éven belül Panamába vigye a Forma-1-et. Könnyen lehet, hogy a közép-amerikai ország egy szomszédos nagydíj helyét venné át.

Egy panamai lap értesülései szerint elképzelhető, hogy Panamavárosban utcai versenyt fognak rendezni. Az újság online változata képeket is közölt a pálya alaprajzáról. A közép-amerikai állam legkorábban 2022-től adhat otthont a száguldó cirkusznak.

A Forma-1 utoljára 2016-ban látogatott el teljesen új helyszínre, amikor először rendeztek futamot Azerbajdzsánban. Emellett a Paul Ricard tavalyi visszatérése volt az, ami újdonságként hatott a mezőnynek. A Liberty Media azonban a kezdetektől fogva hangsúlyozza, hogy szeretnék új pályákra elvinni a sorozatot.

A tervek szerint ehhez hasonló képek készülnének a futamokon Forrás: Mi Diario

Ennek megfelelően idén bemutatkozik a Vietnámi Nagydíj (és 35 év után Zandvoortban ismét versenyeznek). Jelen állás szerint a következő új vagy visszatérő állomás Miami vagy Dél-Afrika lesz, hiszen az F1 vezetése mindkét helyszín promótereivel komoly tárgyalásokat folytat. Ezek a pályák akár már 2021-től a versenynaptár részévé válhatnak.

Pár nappal ezelőtt egy olyan ország is felmerült, amelyről eddig egyáltalán nem esett szó. A panamai Mi Diario nevű napilap ugyanis arról számolt be, hogy a fővárosban egy helyi építőipari vállalat még októberben elvégezte a futam rendezésére vonatkozó megvalósíthatósági tanulmányt.

Sőt, a lap internetes felületén még képeket is közölt a pálya alaprajzáról. Ezek tanúsága szerint a Panamaváros utcáin létrehozott, körülbelül 5 kilométer hosszúságú aszfaltcsík 17 kanyarból fog állni. A tervek szerint az utolsó szektor vége, valamint a célegyenes a tengerparton haladna el, majd pedig a mezőny a bankokkal teli városrészt járná körbe.

A lap szerint így néz ki a pálya alaprajza Forrás:Mi Diario

A cikk hangsúlyozza, hogy a látvány mellett a kiváló infrastruktúra is kedvező lehet. Az esetleges szerződésből pedig mindkét fél profitálhatna, hiszen a Forma-1 ellátogathatna egy egzotikus helyszínre, Panamának pedig jelentősen javulna az országimázsa, de akár az egész régióra is pozitív hatással lehet.

Brazília és Mexikó mellett ez lenne a harmadik futam Latin-Amerikában, de elképzelhető, hogy a Panamai Nagydíj nem melléjük, hanem az egyik helyett érkezne.

A lap birtokába jutott dokumentum szerint ugyan az első verseny időpontja 2022 márciusa lenne, de könnyen lehet, hogy ezt későbbre halasztják. A Mexikói Nagydíjnak ugyanis ebben az évben jár le a szerződése, és könnyen lehet, hogy az új pálya ezt az üresedést tölti ki.