Hamilton az idén is lemaradt a lovagi címről

Forma-1, USA Nagydíj, Hamilton, Mercedes
AUSTIN, TEXAS - NOVEMBER 03: 2019 Formula One World Drivers Champion Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP celebrates after the F1 Grand Prix of USA at Circuit of The Americas on November 03, 2019 in Austin, Texas. (Photo by Clive Mason/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Nem szerepelt Lewis Hamilton a brit királynő újévi kitüntetettjei között. Hamilton korábban azt mondta, nem gondol az elismerésre, de egy iparági veterán szerint nagyon megérdemelné.

Az idén is elmaradt Lewis Hamilton lovaggá ütése, miután a hatszoros világbajnok autóversenyző neve nem került fel a brit királynő újévi kitüntetéseit soroló listára. Hamiltont az első világbajnoki címe megnyerése után, 2009-ben a Brit Birodalom Rendjének tagjává (MBE) választották.

Ez még a lovagi címhez képest is három szinttel lejjebb van, Hamiltont ugyanolyan ranggal tüntették ki, mint az egyszeres világbajnok Jenson Buttont, Ross Brawnt és Claire Williamst pedig a magasabb fokozatú tiszti (OBE) elismerésben részesítették, míg a Williams-csapat társalapítói, Frank Williams és Patrick Head lovagi címet kapott.

Hamilton egyelőre a sporteredmények terén emelkedik ki Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

Korábban három F1-es pilótát ütöttek lovaggá, de Jackie Stewart, Stirling Moss és Jack Brabham is csak visszavonulása után részesült e megtiszteltetésben. Hamilton tavaly azt mondta, őt nem foglalkoztatja a lovagi cím, de örömmel emlékezett vissza arra, hogy II. Erzsébet királynőtől már kapott egy rangos elismerést.

Hamilton tavaly a Forma-1 hatszoros világbajnoka lett, statisztikailag minden idők második legsikeresebb F1-es pilótája és a legsikeresebb brit autóversenyző.

Ezek alapján sokan arra számítottak, hogy Hamilton megkapja a lovagi címet, a Twitteren felháborodást is keltett, hogy a hamarosan 35. életévét betöltő brit sportoló az idén sem kapja meg a kitüntetést. Az elégedetlenkedők táborát gyarapítja a Prodrive elnöke, a BAR korábbi csapatfőnöke, a brit motorsport-szövetség elnöke, a parancsnoki (CBE) rangot viselő David Richards is.

Hamilton az idén hetedik világbajnoki címére hajthat Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

„Nem jut eszembe senki, aki méltóbb lenne Lewisnál az elismerésre. Nagy figyelmetlenség lenne, ha nem szerepelne az újévi kitüntetettek között – mondta Richards még a lista publikálása előtt. – Lewis azért is nagyon kiemelkedő, mert nem kiváltságos hátterű családból jön. Ő és az édesapja hihetetlenül keményen dolgoztak, hogy gokartozhassanak és felküzdjék magukat a ranglétrán.”

Hamilton az idei szezon során beérheti Michael Schumachert az egyéni világbajnoki címet és a futamgyőzelmek terén is (sőt, itt a vezetést is átveheti), de számos egyéb rekordot már eddig is átírt, például az adott szezon során megszerzett pontok vagy a pole pozíciók örökranglistája kapcsán.