Társoldalunk:
Hírlevél

Hamilton az idén is lemaradt a lovagi címről

2020.01.02. 08:37

Nem szerepelt Lewis Hamilton a brit királynő újévi kitüntetettjei között. Hamilton korábban azt mondta, nem gondol az elismerésre, de egy iparági veterán szerint nagyon megérdemelné.

Az idén is elmaradt Lewis Hamilton lovaggá ütése, miután a hatszoros világbajnok autóversenyző neve nem került fel a brit királynő újévi kitüntetéseit soroló listára. Hamiltont az első világbajnoki címe megnyerése után, 2009-ben a Brit Birodalom Rendjének tagjává (MBE) választották.

Ez még a lovagi címhez képest is három szinttel lejjebb van, Hamiltont ugyanolyan ranggal tüntették ki, mint az egyszeres világbajnok Jenson Buttont, Ross Brawnt és Claire Williamst pedig a magasabb fokozatú tiszti (OBE) elismerésben részesítették, míg a Williams-csapat társalapítói, Frank Williams és Patrick Head lovagi címet kapott.

Hamilton egyelőre a sporteredmények terén emelkedik kiForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

Korábban három F1-es pilótát ütöttek lovaggá, de Jackie Stewart, Stirling Moss és Jack Brabham is csak visszavonulása után részesült e megtiszteltetésben. Hamilton tavaly azt mondta, őt nem foglalkoztatja a lovagi cím, de örömmel emlékezett vissza arra, hogy II. Erzsébet királynőtől már kapott egy rangos elismerést.  

Hamilton tavaly a Forma-1 hatszoros világbajnoka lett, statisztikailag minden idők második legsikeresebb F1-es pilótája és a legsikeresebb brit autóversenyző.

Ezek alapján sokan arra számítottak, hogy Hamilton megkapja a lovagi címet, a Twitteren felháborodást is keltett, hogy a hamarosan 35. életévét betöltő brit sportoló az idén sem kapja meg a kitüntetést. Az elégedetlenkedők táborát gyarapítja a Prodrive elnöke, a BAR korábbi csapatfőnöke, a brit motorsport-szövetség elnöke, a parancsnoki (CBE) rangot viselő David Richards is.

Hamilton az idén hetedik világbajnoki címére hajthatForrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

„Nem jut eszembe senki, aki méltóbb lenne Lewisnál az elismerésre. Nagy figyelmetlenség lenne, ha nem szerepelne az újévi kitüntetettek között – mondta Richards még a lista publikálása előtt. – Lewis azért is nagyon kiemelkedő, mert nem kiváltságos hátterű családból jön. Ő és az édesapja hihetetlenül keményen dolgoztak, hogy gokartozhassanak és felküzdjék magukat a ranglétrán.”

Nem tálcán kínálták neki a sikert. Hatalmas áldozatokat hoztak és ez még kivételesebbé teszi az eredményeit.” 

Hamilton az idei szezon során beérheti Michael Schumachert az egyéni világbajnoki címet és a futamgyőzelmek terén is (sőt, itt a vezetést is átveheti), de számos egyéb rekordot már eddig is átírt, például az adott szezon során megszerzett pontok vagy a pole pozíciók örökranglistája kapcsán.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK