Vettel: Bárkit le tudok győzni

Forma-1, Kanadai Nagydíj, szombat, Sebastian Vettel, Scuderia Ferrari, Charles Leclerc
MONTREAL, QUEBEC - JUNE 08: Pole position qualifier Sebastian Vettel of Germany and Ferrari and third place qualifier Charles Leclerc of Monaco and Ferrari shake hands in parc ferme during qualifying for the F1 Grand Prix of Canada at Circuit Gilles Villeneuve on June 08, 2019 in Montreal, Canada. Dan Istitene/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Nem bánja, hogy meg kell küzdenie Charles Leclerc-rel, mivel nem fél a versengéstől, a folyamatos összehasonlítgatás helyett azonban inkább a tágabb képet igyekszik szem előtt tartani a Ferrari négyszeres világbajnoka, akit 2014 után másodszor győzött le aktuális csapattársa.

Sebastian Vettellel 2007 óta tartó Forma-1-es pályafutása során mindössze kétszer fordult elő, hogy az év végi összesítésnél kikapott aktuális csapattársától. A 2014-es szezonban Daniel Ricciardo, az idén Charles Leclerc szerzett több pontot a négyszeres világbajnoknál, így nem meglepő, hogy Vettel idei évét sokan utolsó Red Bullnál eltöltött idényéhez hasonlítják, ő azonban nem tartja helytállónak az összevetést.

A Ferrari világbajnoka a Motorsport-Magazine-nak adott interjúban azt is kifejtette, hogy általában véve az összehasonlításokat nem tartja pontosnak akkor, ha két versenyzőt, mondjuk egy adott szezonon belül vetnek össze, mivel szerinte csak a tágabb képet szemlélve lelhetünk rá az igazságra.

Vettel nem érzi úgy, hogy a Leclerc-től elszenvedett vereséget a Ricciardo által kiosztott zakóhoz kellene hasonlítani Forrás: AFP/2019 Getty Images/Dan Istitene

A 2014-es Daniel Ricciardo elleni vereség után felerősödtek azok a hangok, amelyek szerint Vettel nem bírja a csapaton belüli versengést, többek között Mark Webberrel is azért volt több konfliktusa. A Ferrarinál töltött első négy évében ezzel aztán nem akadt gondja, Kimi Räikkönen nem nyújtott olyan teljesítményt, amivel veszélyes tudott volna lenni rá, Charles Leclerc azonban az első pillanattól fogva ráncigálta a bajszát, majd le is győzte őt.

Sokan emiatt a 2014-es szezonhoz és a Ricciardo elleni vereséghez hasonlítják Vettel idei kapitulációját, ő azonban nem tartja ezt jó összehasonlításnak, mivel szerinte 2014-ben más tényezők is közrejátszottak a vereségében.

„Én másként látom ezt. Megértem, hogy az emberek a 2014-es szezont emlegetik. Papíron veszítettem, és jogos azt állítani – mivel a számok ezt mutatják – hogy kikaptam Danieltől. Ugyanakkor azt is tudom, hogy 2014-ben bizonyos dolgok nem úgy alakultak, ahogyan reméltük. Az elsődleges célom 2014-ben nem az volt, hogy minél többet álljak dobogón, vagy az ötödik legyek. A célom az volt, hogy futamokat nyerjek. Talán kicsit másként álltam hozzá a dolgokhoz, mint Daniel.

A fontos, hogy tudom, miként zajlott az az év és miként érzek vele kapcsolatban."

Vettel és Ricciardo 2014-ben Forrás: AFP

Vettel állítja, nincs baja azzal, ha a csapattársa jó eredményeket ér el, ahogyan azt sem bánja, ha meg kell küzdenie a garázs másik végében helyet foglaló versenyzővel. „Az első sorból néztem végig Daniel 2014-es sikereit, mint a csapattársa.

Nem félek a versengéstől, annak nem lenne értelme. Ha az ember nyerni akar, de közben tart a versengéstől, az két olyan dolog, ami nem fér össze."

A folyamatos összehasonlítás – legyen szó akár csapattársról, akár más versenyzőkről – nem feltétlenül tetszik Vettelnek.

A labdarúgást és a teniszt hozta fel példának arra, hogy ebben a két sportágban is ki szoktak kapni azok a csapatok, illetve azok a játékosok, akiktől az emberek nem várnák ezt, a tágabb képet szemlélve azonban mégsem kérdőjelezik meg őket.

„Olyan ez, mint a futball. Az első helyezettnek mindig nyernie kell a második ellen, de aztán hirtelen kikap a tizenötödiktől.

Oka van annak, hogy Roger Federer – vagy a nagy négyes bármely tagja – mindig előrébb jár a statisztikákban, és ott van az elődöntőben. Andy Murray nélkül kicsit más a helyzet, de a lényeg ugyanaz. Ennek oka van. Aztán vannak Grand Slamek, amikor valamelyikük kiesik az első vagy a második körben. Ilyenkor az ember arra gondol, »Hogy a fenébe kaphatott ki attól a sráctól?« Az a srác viszont nem rossz teniszező.

Vettelnek nincs gondja azzal, ha csapattársával is meg kell küzdenie Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

„Nagyon nehéz az összehasonlítás, különösen a mi sportágunkban, ahol az autótól is függünk, de nem annyira nehéz, ha a tágabb képet nézzük.

Manapság minden annyira átlátható, nem nehéz összevetni, de egy hosszabb időszakot vizsgálva kell ezt megtenni, nem csak egyetlen napot."