Vettel magának akarja bizonyítani, hogy képes nyerni a Ferrarival

Forma-1, Brazil Nagydíj, Sebastian Vettel, Scuderia Ferrari
SAO PAULO, BRAZIL - NOVEMBER 16: Sebastian Vettel of Germany and Ferrari prepares to drive in the garage during qualifying for the F1 Grand Prix of Brazil at Autodromo Jose Carlos Pace on November 16, 2019 in Sao Paulo, Brazil. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Sebastian Vettel elsősorban magának szeretné bebizonyítani, hogy még mindig a világ legjobbjai közé tartozik, ezt pedig mindenképpen a Ferrari színeiben szeretné megtenni.

Sebastian Vettel nemrég a német Motorsport-Magazinnak adott interjút, ahol többek között arról beszélt, hogy elsődlegesen saját magának szeretne bizonyítani. A német versenyző tisztában van vele, hogy pályafutása nagyobbik része már a múlt lapjaira tartozik, ezért az elmúlt időszak gyengélkedése után mindenképpen szeretne visszatérni a legjobbak közé.

Vettel legutóbb a Red Bull-lal, még 2013-ban nyert világbajnokságot, azóta sikertelenül próbálja megszerezni az ötödik címét. Tavaly és tavalyelőtt a szezon utolsó harmadáig harcban volt Lewis Hamiltonnal, de mindkétszer alulmaradt. A 2018-as év különösen fájó lehet a német versenyző számára, hiszen az idény második felében gyakorlatilag hibát hibára halmozott. Ennek ellenére nem adja fel, és a Ferrarival akar felérni a csúcsra.

Vettel elsősorban magának szeretne bizonyítani Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

Idén a Scuderia nem tudott beleszólni a végső győzelem kérdésébe, ráadásul Vettel továbbra sem volt jó formában. Bahreinben és Silverstone-ban éles csatában rontott, Monzában pedig másokra is veszélyt jelentett. Szingapúrban ugyan nyert, de ez nem volt elég a pozitív összképhez, saját maga is elismerte, hogy javulnia kell.

Vettel elmondta, nem érdekli mások véleménye, hiszen mindenkinek úgysem tudna megfelelni. Az élteti, hogy a saját elvárásainak feleljen meg.

„Azért vagyok itt, hogy bizonyítsak magamnak, számomra ez a legfontosabb – szögezte le. – Nem lehet mindenki elismerését kivívni, ez nekem sem sikerül, de nem is érdekel. Ne értsen félre, nem akarok túl önzőnek tűnni, de

Vettel 2010 és 2013 között zsinórban négyszer lett világbajnok, ezen időszak alatt számos rekordot megdöntött, ennek ellenére úgy véli, a múltbeli sikerek semmit nem jelentenek a jövőre nézve. „Nem úgy gondolkodom, hogy ha valamit egyszer elértem, akkor azt már nem kell megismételnem, de nem hiszem, hogy a múltban elért eredmények bármit is garantálnak. Persze kiváltságosnak érzem magam, hogy többször is felértem a csúcsra, és megmutattam magamnak, hogy a legjobbakat is le tudom győzni.”

Legutóbb 2013-ban, még a Red Bull színeiben ünnepelhetett vb-címet Forrás: Getty Images/2013 Getty Images/Getty Images

A német versenyző hozzátette, soha nem gondolja azt, hogy ő mindenki felett áll, azt azonban határozottan hiszi, hogy megvannak hozzá a képességei, hogy újra világbajnok legyen. „Ébredés után nem szokott eszembe jutni, hogy én vagyok a legjobb – szögezte le. – Tisztában vagyok vele, hogy mostanság számos könyvben lehet olvasni a helyes gondolkodásról, de nálam ez nem működik. Helyette az jár a fejemben, hogy megvan rá a lehetőségem, hogy én legyek a legjobb, és mindenkit megverjek.

Vettel korábban kijelentette, nem foglalkoztatja, hogy visszavonulása után milyen örökséget hagy maga után. A négyszeres világbajnok most eloszlatta az esetleges félreértéseket: neki igenis sokat jelentenek a statisztikák, de nem azért, hogy a közvélemény magasabb polcra helyezze a karrierjét.

A Ferrarival szeretne újra felérni a csúcsra Forrás: Jerry Andre / LAT Images/LAT Images/Pirelli

„Imádom ezt a sportágat, aminek a történelme nagyon fontos számomra – fogalmazott. – Éppen ezért a számokat is nagyra becsülöm, de ha akarok is hagyni valamilyen örökséget, azt kizárólag magam, a csapatom és a környezetem miatt teszem. Egyáltalán nem érdekel, hogy mások szemében ez mit jelent.”

Annak is tudatában van, hogy minél hamarabb vissza kell térnie a győztes útra, mert már nincs sok ideje a száguldó cirkuszban.

„Anélkül, hogy bármi konkrétumot mondanék, nyilvánvaló, hogy a Forma-1-ben már kevesebb van előttem, mint mögöttem. Ezalatt meg akarom mutatni, hogy képesek vagyunk elérni a céljainkat.”