Társoldalunk:

Vettel magának akarja bizonyítani, hogy képes nyerni a Ferrarival

2019.12.29. 09:50

Sebastian Vettel elsősorban magának szeretné bebizonyítani, hogy még mindig a világ legjobbjai közé tartozik, ezt pedig mindenképpen a Ferrari színeiben szeretné megtenni.

Sebastian Vettel nemrég a német Motorsport-Magazinnak adott interjút, ahol többek között arról beszélt, hogy elsődlegesen saját magának szeretne bizonyítani. A német versenyző tisztában van vele, hogy pályafutása nagyobbik része már a múlt lapjaira tartozik, ezért az elmúlt időszak gyengélkedése után mindenképpen szeretne visszatérni a legjobbak közé.

Vettel legutóbb a Red Bull-lal, még 2013-ban nyert világbajnokságot, azóta sikertelenül próbálja megszerezni az ötödik címét. Tavaly és tavalyelőtt a szezon utolsó harmadáig harcban volt Lewis Hamiltonnal, de mindkétszer alulmaradt. A 2018-as év különösen fájó lehet a német versenyző számára, hiszen az idény második felében gyakorlatilag hibát hibára halmozott. Ennek ellenére nem adja fel, és a Ferrarival akar felérni a csúcsra.

Vettel elsősorban magának szeretne bizonyítaniForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

Idén a Scuderia nem tudott beleszólni a végső győzelem kérdésébe, ráadásul Vettel továbbra sem volt jó formában. Bahreinben és Silverstone-ban éles csatában rontott, Monzában pedig másokra is veszélyt jelentett. Szingapúrban ugyan nyert, de ez nem volt elég a pozitív összképhez, saját maga is elismerte, hogy javulnia kell. 

Vettel elmondta, nem érdekli mások véleménye, hiszen mindenkinek úgysem tudna megfelelni. Az élteti, hogy a saját elvárásainak feleljen meg. 

„Azért vagyok itt, hogy bizonyítsak magamnak, számomra ez a legfontosabb – szögezte le. – Nem lehet mindenki elismerését kivívni, ez nekem sem sikerül, de nem is érdekel. Ne értsen félre, nem akarok túl önzőnek tűnni, de magam miatt csinálom. Szeretnék elérni valamit ezzel a csapattal, és be akarom bizonyítani magamnak, hogy képes vagyok rá.” 

Vettel 2010 és 2013 között zsinórban négyszer lett világbajnok, ezen időszak alatt számos rekordot megdöntött, ennek ellenére úgy véli, a múltbeli sikerek semmit nem jelentenek a jövőre nézve. „Nem úgy gondolkodom, hogy ha valamit egyszer elértem, akkor azt már nem kell megismételnem, de nem hiszem, hogy a múltban elért eredmények bármit is garantálnak. Persze kiváltságosnak érzem magam, hogy többször is felértem a csúcsra, és megmutattam magamnak, hogy a legjobbakat is le tudom győzni.”

Legutóbb 2013-ban, még a Red Bull színeiben ünnepelhetett vb-címetForrás: Getty Images/2013 Getty Images/Getty Images

A német versenyző hozzátette, soha nem gondolja azt, hogy ő mindenki felett áll, azt azonban határozottan hiszi, hogy megvannak hozzá a képességei, hogy újra világbajnok legyen. „Ébredés után nem szokott eszembe jutni, hogy én vagyok a legjobb – szögezte le. – Tisztában vagyok vele, hogy mostanság számos könyvben lehet olvasni a helyes gondolkodásról, de nálam ez nem működik.  Helyette az jár a fejemben, hogy megvan rá a lehetőségem, hogy én legyek a legjobb, és mindenkit megverjek. 

Ezt szeretném elérni, méghozzá a Ferrarival, mert számomra így még többet jelentene a győzelem. Tudom, hogy még nem jártam sikerrel, de ez a célom.” 

Vettel korábban kijelentette, nem foglalkoztatja, hogy visszavonulása után milyen örökséget hagy maga után. A négyszeres világbajnok most eloszlatta az esetleges félreértéseket: neki igenis sokat jelentenek a statisztikák, de nem azért, hogy a közvélemény magasabb polcra helyezze a karrierjét.

A Ferrarival szeretne újra felérni a csúcsraForrás: Jerry Andre / LAT Images/LAT Images/Pirelli

„Imádom ezt a sportágat, aminek a történelme nagyon fontos számomra – fogalmazott. – Éppen ezért a számokat is nagyra becsülöm, de ha akarok is hagyni valamilyen örökséget, azt kizárólag magam, a csapatom és a környezetem miatt teszem. Egyáltalán nem érdekel, hogy mások szemében ez mit jelent.” 

Annak is tudatában van, hogy minél hamarabb vissza kell térnie a győztes útra, mert már nincs sok ideje a száguldó cirkuszban. 

„Anélkül, hogy bármi konkrétumot mondanék, nyilvánvaló, hogy a Forma-1-ben már kevesebb van előttem, mint mögöttem. Ezalatt meg akarom mutatni, hogy képesek vagyunk elérni a céljainkat.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK