Hamilton életét megnehezítette a Mercedes lépése a klikkesedés ellen

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes-AMG Petronas, Német Nagydíj
HOCKENHEIM, GERMANY - JULY 27: Lewis Hamilton of Great Britain driving the (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W10 leaves the garage during final practice for the F1 Grand Prix of Germany at Hockenheimring on July 27, 2019 in Hockenheim, Germany. (Photo by Lars Baron/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Hamilton korábbi mérnöke lett Valtteri Bottas legfőbb támasza az idei szezontól, amit a finn hasznosnak érzett, de a világbajnok helyzetét megnehezítette, hogy előnyt csikarjon ki házon belül.

A 2019-es szezon előtt Valtteri Bottas új versenymérnököt kapott házon belülről Riccardo Musconi személyében, miután elődje, Tony Ross a Mercedes Formula E részlegéhez ment. Musconi korábban Lewis Hamilton teljesítménymérnökeként dolgozott.

A váltást az indokolta, hogy az istálló bevallottan nem szereti néhány évnél hosszabb ideig azonos pozícióban tartani az alkalmazottait, mivel így friss motivációval látja el őket, és elejét veszik a csapaton belüli klikkesedésnek is. Ez legutóbb nem sült el túl jól: Hamilton 2016-ban nehezményezte, hogy felforgatták a rendszert és a stábjában néhány embert megcseréltek Nico Rosbergével.

Bottas ezüstérmes lett Forrás: Steve Etherington / LAT Images/Motorsport ImagesTel: +44 (0) 20 3405 8100email: [email protected]/Steve Etherington

A három évvel ezelőtti cserével ellentétben Bottast nem repítette vb-címig az új felállás, de a finn határozottan hasznát vette.

"Ricci korábban Lewis oldalán volt, ezért nagyon részletesen ismeri, milyen az ő technikája, hogyan állítja be az autót" – nyilatkozta az Autosportnak. – Nagyszerű a lehetőség, hogy talán még több dolgot vegyek észre a megbeszéléseken és az adatokon, mint korábban."

A Mercedes azt állítja, Musconi áthelyezésével Bottas semmi olyat nem tudott meg, ami korábban ne tudhatott volna, vagyis inkább a szemléletmódja kaphatott új ihleteket.

Hamilton és Bottas Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

A finn négy verseny után 2:2-vel állt Hamiltonnal szemben a győzelmek számában, aztán később lemaradt, de karrierje legjobb eredményével így is ezüstérmes lett a bajnokságban. Jövőre újra próbálkozhat a hatszoros világbajnok legyőzésével a Mercedesnél, elmondása szerint van elképzelése, milyen tervvel járhat sikerrel.

Szerinte Hamilton is profitálhat abból, hogy új szakemberekkel dolgozhat együtt. A britnek nem volt kifogása a lépés ellen, de elismerte, nem volt könnyű megbirkóznia a "nagyon tehetséges" mérnök távozásával.

"Rengeteget tanultunk a közös munka során, és olyasmit is kihoztam belőle, amit talán nem is sejtett, vagy e nélkül tovább tartott volna, és ez fordítva is így volt" – mondta.

"Az idei év még nagyobb kihívást jelentett, mert azon gondolkodtam, hogyan facsarhatnék ki egy kis extrát? Hogyan lehetnének nálam a nüanszok, ha ők is mindent ugyanúgy csinálnak? Nagyon nehéz új ütőkártyát találni."