Társoldalunk:

Hamilton úgy érzi, saját hibáiból tanulva lett ennyire sikeres

2019.12.23. 15:58

Lewis Hamilton a Mercedes karácsonyi videójában saját pályafutására tekintett vissza. A hatszoros világbajnok saját példáján okulva úgy érzi, mindenkinek hagyni kell, hogy hibákat kövessen el.

Lewis Hamilton a Mercedes Twitter-csatornáján közzétett karácsonyi videóban beszélt pályafutásáról. A 34 éves versenyző többek között arra is kitért, hogy mennyire tekinti áldozatos munkának azt, ahogyan eljutott hat világbajnoki címig. A brit pilóta szerint az ifjabb generációt nem kell mindenáron megvédeni a hibáktól, mert abból lehet a legtöbbet tanulni.

Hamilton idén a tizenharmadik szezonját teljesítette a Forma-1-ben, és a hatodik világbajnoki címét szerezte meg. Az évek során ezen a téren, valamint a futamgyőzelmek szempontjából is minden idők második legsikeresebb versenyzőjévé lépett elő, de jó esélye van, hogy visszavonulásakor minden fontos ranglista élén az ő neve álljon. A Mercedes versenyzője kifejtette, hogyan látja az elmúlt szűk másfél évtizedet.

Hamilton nem egy lemondásokkal teli időszakként emlékszik vissza az elmúlt évtizedekreForrás: AFP/Andrej Isakovic

A brit pilóta nem úgy élte meg a mögötte hagyott időszakot, mint egy lemondásokkal teli utat annak érdekében, hogy sikeres legyen. „Nehéz erről beszélni, hiszen életünk során mindannyian hozunk valamilyen áldozatot – fogalmazott. – Az én álmaim mindig is nagyszabásúak voltak, melyeknek eléréséhez nagyobb utat kellett megtenni.”

Hamilton kiemelte, hogy különböző célok teljesítéséhez másfajta lemondás szükséges. A 34 éves versenyző úgy véli, ha valaki ezeket tényleg komolyan gondolja, akkor tesz is érte. „Ha egy ember bokszoló szeretne lenni, ahhoz nagyon mást kell tennie, mint akkor, ha a Google vezetése a cél” – magyarázta. Mindegyik úton áldozatot kell hozni, de én nem úgy tekintek erre, hogy mennyi mindenről le kell mondani ahhoz, hogy ide eljussak, ez szimpla munkaerkölcs. Ha az ember tényleg el akar jutni valahova, tegye bele a megfelelő munkát.”

Hamilton a fiatalabbakra is kitért, akiket szerinte nem feltétlenül kell megvédeni a hibáktól. A hatszoros világbajnok a saját példáján keresztül tudja, hogy a rontásokból lehet a legtöbbet tanulni.

Hamilton szerint nem kell túlságosan óvni a fiatalokat, mert a hibákból tanulnakForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

„Minden ember a saját maga útját járja, én pedig senkinek nem mondhatom meg, mit tegyen” – vélekedett. Emlékszem, ahogyan édesapámtól mindig azt hallottam, hogy »ne csináld ezt, ne csináld azt!«. Nyilván meg akart óvni, de a tanulás egyetlen módja, hogy hibázunk.Az én életem pedig más, mint amin ő ment keresztül, még ha talán vannak hasonlóságok is. Mindenestre én úgy fejlődtem, hogy próbálkoztam és rontottam.”

Hamilton hozzátette, mindig is az volt a célja, hogy a lehető legkomplexebb versenyzővé váljon. A Mercedes pilótája kifejezetten örül, hogy ezt sikerült elérnie.

„Még mindig a szívemből versenyzek, és nem hiszem, hogy ez valaha is változni fog – mondta. – Azonban mindig azt szerettem volna elérni, hogy a lehető legsokoldalúbb pilóta legyek. Nagyon büszke vagyok rá, hogy legalább erre a pontra eljutottam.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK