Társoldalunk:
Hírlevél

Mansellre emlékezteti főnökét a Williams újonca

2019.12.23. 13:10

Nigel Mansellre emlékezteti a Williams újonca az istálló helyettes csapatfőnökét, aki nem győzte dicsérni a Robert Kubicát elhomályosító George Russellt.

Annak ellenére, hogy a Williams története leggyengébb szezonját teljesítette, nyilvánvaló volt, hogy ez nem újonc versenyzőjén, George Russellen múlt. Ennek megfelelően Claire Williams az egekig magasztalta a fiatal pilótát. A grove-i istálló helyettes csapatfőnöke szerint Russell nemcsak a pályán nyújtott kitűnő teljesítményt, hanem hozzáállásával az istállón belül uralkodó hangulatot is javította.

A tavalyi évhez hasonlóan a Williams idén is a konstruktőri bajnokság 10., azaz utolsó helyén végzett, azonban az összkép még a 2018-ban látottaknál is rosszabb volt. Az autó mindenki másénál sokkal lassabb volt, és ezen a kilenc év után visszatérő Robert Kubica sem tudott segíteni, sőt, a lengyel versenyző gyakorlatilag kibérelte magának az utolsó helyet.

A csapat gyengélkedése ellenére Russell kiváló teljesítményt nyújtott a WilliamsbenForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

A csapat számára az egyedüli pozitívumot Russell teljesítménye jelenti, aki általában ugyancsak a riválisok mögött ment, csapattársát szinte mindig megverte. Az időmérő edzéseken ez kivétel nélkül megvalósult, ráadásul a Magyar Nagydíjon kis híján még a Q2-be is bejutott. A látottak alapján kicsit sem meglepő, hogy Claire Williams rendkívül pozitívan nyilatkozott pilótája teljesítményéről.

A helyettes csapatfőnök szerint Russell hamar átlátta a körülményeket, és nehéz helyzete ellenére kiválóan helytállt.

„George teljesen lenyűgözött – nyilatkozta Williams az Autosportnak. – Senki nem tudja igazán, hogy milyen helyzetben vagyunk, amíg nem tagja a csapatnak. Persze mi is világosan megmondtuk neki, de magától is rögtön felfogta, és már a kezdetektől példamutatóan viselkedett. Mindezt annak ellenére, hogy bizonyára neki is nagyon nehéz volt megélnie, hogy a másik két újonc [Alexander Albon és Lando Norris] sokkal versenyképesebb autóban ül.”

Williams szerint Russell az a versenyző, aki egy jobb autóban sokkal többre lenne képes. A grove-i istálló helyettes csapatfőnöke korábbi versenyzőjükhöz, az 1992-es világbajnok Nigel Mansellhez hasonlította a 21 éves pilótát.

Claire Williamsnek Mansell jutott eszébe RussellrőlForrás: Getty Images/Paul-Henri Cahier/Paul-Henri Cahier

„Az időmérő edzéseken az emberek nem figyelnek rá, mert a mezőny végén küszködik egy Williamsszel – magyarázta. – A csapattagok azonban mindig izgatottan nézik őt a televízión keresztül.

Kicsit olyan, mint Nigel, egyszerűen mindent kicsikar az autóból. Persze gyakori, hogy így is 1 másodperccel marad le a Q2-ről, ettől függetlenül néha elképesztő köröket megy.”

Williams szerint Russell a pályán kívül is kiválóan szerepelt. Egyrészt újonc létére remekül megértette az autó működését, így rengeteg hasznos információval szolgált a mérnököknek. Viselkedésével és hozzáállásával pedig kivívta, hogy az istállónál mindenki megkedvelje.

George hamar megértette, mekkora hatása van a csapaton belüli hangulatra, és emiatt nagyon hálás vagyok neki – mondta. – Ráadásul ezt a magatartást végig sikerült fenntartania, személyiségét pedig mindenki szereti. Persze, ahogyan mindannyiunkkal, vele is előfordul, hogy panaszkodik, de mindig megteszi, amire kérjük.”

Russell a Mercedes támogatottja, a jövőben akár a világbajnoki címet világbajnoki címre halmozó istállónál is lehetőséget kaphatForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Francois Nel

Russellt a Williamsnek motort szállító Mercedes támogatja. A fiatal pilóta már többször nyilatkozta, élvezi a feladatot, hogy kivezesse a csapatot a gödörből, és mindenképpen ki szeretné tölteni a 2021-ben lejáró szerződését. Claire Williams bízik benne, hogy pilótája megkapja a hozzá méltó autót.

George a Williams következő generációját képviseli

– jelentette ki. – Nagyon büszke vagyok, hogy a csapatot képviseli, mert minden kritériumnak megfelel, amit egy versenyzőtől elvárunk. Remélem, olyan autót tudunk neki biztosítani, amelyben igazán megcsillogtathatja képességeit.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK