Mansellre emlékezteti főnökét a Williams újonca

Forma-1, George Russell, Williams, Abu-dzabi Nagydíj
ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES - NOVEMBER 29: George Russell of Great Britain and Williams prepares to drive in the garage before practice for the F1 Grand Prix of Abu Dhabi at Yas Marina Circuit on November 29, 2019 in Abu Dhabi, United Arab Emirates. (Photo by Charles Coates/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Nigel Mansellre emlékezteti a Williams újonca az istálló helyettes csapatfőnökét, aki nem győzte dicsérni a Robert Kubicát elhomályosító George Russellt.

Annak ellenére, hogy a Williams története leggyengébb szezonját teljesítette, nyilvánvaló volt, hogy ez nem újonc versenyzőjén, George Russellen múlt. Ennek megfelelően Claire Williams az egekig magasztalta a fiatal pilótát. A grove-i istálló helyettes csapatfőnöke szerint Russell nemcsak a pályán nyújtott kitűnő teljesítményt, hanem hozzáállásával az istállón belül uralkodó hangulatot is javította.

A tavalyi évhez hasonlóan a Williams idén is a konstruktőri bajnokság 10., azaz utolsó helyén végzett, azonban az összkép még a 2018-ban látottaknál is rosszabb volt. Az autó mindenki másénál sokkal lassabb volt, és ezen a kilenc év után visszatérő Robert Kubica sem tudott segíteni, sőt, a lengyel versenyző gyakorlatilag kibérelte magának az utolsó helyet.

A csapat gyengélkedése ellenére Russell kiváló teljesítményt nyújtott a Williamsben Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

A csapat számára az egyedüli pozitívumot Russell teljesítménye jelenti, aki általában ugyancsak a riválisok mögött ment, csapattársát szinte mindig megverte. Az időmérő edzéseken ez kivétel nélkül megvalósult, ráadásul a Magyar Nagydíjon kis híján még a Q2-be is bejutott. A látottak alapján kicsit sem meglepő, hogy Claire Williams rendkívül pozitívan nyilatkozott pilótája teljesítményéről.

A helyettes csapatfőnök szerint Russell hamar átlátta a körülményeket, és nehéz helyzete ellenére kiválóan helytállt.

„George teljesen lenyűgözött – nyilatkozta Williams az Autosportnak. – Senki nem tudja igazán, hogy milyen helyzetben vagyunk, amíg nem tagja a csapatnak. Persze mi is világosan megmondtuk neki, de magától is rögtön felfogta, és már a kezdetektől példamutatóan viselkedett. Mindezt annak ellenére, hogy bizonyára neki is nagyon nehéz volt megélnie, hogy a másik két újonc [Alexander Albon és Lando Norris] sokkal versenyképesebb autóban ül.”

Williams szerint Russell az a versenyző, aki egy jobb autóban sokkal többre lenne képes. A grove-i istálló helyettes csapatfőnöke korábbi versenyzőjükhöz, az 1992-es világbajnok Nigel Mansellhez hasonlította a 21 éves pilótát.

Claire Williamsnek Mansell jutott eszébe Russellről Forrás: Getty Images/Paul-Henri Cahier/Paul-Henri Cahier

„Az időmérő edzéseken az emberek nem figyelnek rá, mert a mezőny végén küszködik egy Williamsszel – magyarázta. – A csapattagok azonban mindig izgatottan nézik őt a televízión keresztül.

Williams szerint Russell a pályán kívül is kiválóan szerepelt. Egyrészt újonc létére remekül megértette az autó működését, így rengeteg hasznos információval szolgált a mérnököknek. Viselkedésével és hozzáállásával pedig kivívta, hogy az istállónál mindenki megkedvelje.

– mondta. – Ráadásul ezt a magatartást végig sikerült fenntartania, személyiségét pedig mindenki szereti. Persze, ahogyan mindannyiunkkal, vele is előfordul, hogy panaszkodik, de mindig megteszi, amire kérjük.”

Russell a Mercedes támogatottja, a jövőben akár a világbajnoki címet világbajnoki címre halmozó istállónál is lehetőséget kaphat Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Francois Nel

Russellt a Williamsnek motort szállító Mercedes támogatja. A fiatal pilóta már többször nyilatkozta, élvezi a feladatot, hogy kivezesse a csapatot a gödörből, és mindenképpen ki szeretné tölteni a 2021-ben lejáró szerződését. Claire Williams bízik benne, hogy pilótája megkapja a hozzá méltó autót.

– jelentette ki. – Nagyon büszke vagyok, hogy a csapatot képviseli, mert minden kritériumnak megfelel, amit egy versenyzőtől elvárunk. Remélem, olyan autót tudunk neki biztosítani, amelyben igazán megcsillogtathatja képességeit.