Társoldalunk:
Hírlevél

A két vb-cím ellenére Toto Wolffnak 2019 Lauda halálának éve marad

2019.12.22. 13:15

Hiába nyerték meg zsinórban hatodszor az egyéni és a konstruktőri világbajnoki címet, Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke örökké Niki Lauda halálára fog gondolni, ha visszaemlékszik az idei évre.

Évtizedeken átívelő pályafutásának utolsó szakaszában a Mercedest segítette hozzá ahhoz, hogy a 2010-es évek sikercsapata legyen, a 2018-as szezon közepén azonban hirtelen eltűnt az F1-es paddockból, és már sosem tért oda vissza. A Mercedes F1-es csapatának résztulajdonosaként Niki Lauda május 20-án, a Monacói Nagydíj előtt hunyt el, Toto Wolff, az istálló csapatfőnöke pedig nemcsak kollégáját, hanem egy barátot is elveszített a személyében.

Sokáig mindenki reménykedett benne, hogy Lauda képes lesz felépülni 2018-as tüdőtranszplantációja után, voltak is erre utaló jelek, májusban azonban a szervezete feladta a harcot. A háromszoros világbajnok expilótát 2012 szeptemberében nevezték ki a Mercedes F1-es istállójának ügyvezetői jogkör nélküli elnökévé, oroszlánrészt vállalt abban, hogy Lewis Hamiltont sikerült elcsábítani a McLarentől, 2014-től pedig Toto Wolff-fal közösen legyőzhetetlen gépezetet faragott a csapatból. Nem csoda, hogy az osztrák üzletembernek az idei szezonról örökké barátja halála fog először beugrani.

Wolffot nagyon megviselte Lauda halálaForrás: DPPI media/Florent Gooden

„Niki 2018 nyara óta nagyon beteg volt, amikor azonban értesültünk róla, hogy elment, nem voltunk felkészülve arra, hogy elfogadjuk, többé nem lesz velünk” – nyilatkozta Wolff a motorsport.com olasz kiadásának. Minden nap gondolok rá és szürreális, hogy már nem része a csapatnak. Az idén két világbajnoki címet nyertünk, 2019 azonban mindig is az az év lesz, amelyikben elvesztettük Nikit."

Wolff és Lauda kapcsolata az évek során fejlődött munkatársi viszonyból barátsággá, ezért is volt nagyon nehéz előbbinek túltennie magát barátja halálán. „Évről évre fejlődött a kapcsolatunk, a végére pedig a legközelebbi bizalmasommá vált, a barátommá és a fegyvertársammá. Nagyon hiányzik a közös utazásainktól kezdve a pályára addig, hogy tudtam, bármikor kikérhetem a véleményét bármiről. Idővel a csapat ki fogja heverni a veszteséget, nekem viszont örökre hiányozni fog a barátom."

Nem ismétlődött meg a Hamilton-Rosberg csata

Toto Wolff arról is beszélt, mennyire örül neki, hogy Lewis Hamilton és Valtteri Bottas eddigi közös három szezonja alatt sikerült kordában tartani pilótáik csatározásait, és nem történtek olyan esetek, amelyek Hamilton és Nico Rosberg közös éveit jellemezték. „Valtteri és Lewis igazán jól dolgoznak együtt, egymást hajtják előre, mindkettejüknek jó éve volt 2019-ben. Nyilván Lewis az, aki megnyerte az egyéni vb-címet, de Valtteri is mindig ott volt, versenyeket nyert és szerintem fejlődött versenyzőként. Ez nagyon pozitív dinamikát eredményezett a csapatnak, amit nem könnyű elérni, és nagyban hozzájárult ahhoz, hogy elérjük a céljainkat."

Bottas és Hamilton jól kijönnekForrás: Daimler AG

A csapatfőnök tisztában van vele, hogy nem könnyű a csapat érdekeinek szem előtt tartására kérni valakit, aki eközben a vb-címért saját csapattársát akarja legyőzni,

de elégedett azzal, ahogy a Mercedes kezelte ezeket a helyzeteket.

„Tudjuk, hogy minden toppilóta ugyanazt a célt hajszolja az adott idényben, meg akarja nyerni a versenyzők világbajnoki címét. Ez a felfogás olykor feszültséget generálhat, mert a pilóta céljai nem mindig egyeznek meg a csapat érdekeivel, ezért büszke vagyok rá, hogy az elmúlt években a csapat érdekeit sikerült minden és mindenki érdekei elé helyezni. Természetesen voltak hullámvölgyek és hullámhegyek, a versenyzőink közreműködése a céljaink elérésében azonban nagyon fontos volt."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK