Társoldalunk:
Hírlevél

Évtizedek kellenek, hogy az elektromos autók F1-es tempót fussanak

2019.12.19. 14:26

Az FIA elnöke, Jean Todt szerint nincs olyan elektromos autó, ami képes lenne egy F1-es versenytávot a világbajnokság autóinak tempójával teljesíteni, és még évtizedekig nem is lesz.

Nem kell aggódniuk azoknak a szurkolóknak, akik attól tartanak, hogy a Forma-1 is átáll az elektromos autók oldalára. Erre egyrészt azért nincs kézenfekvő lehetőség, mert a Formula E-nek 2039-ig exkluzív megállapodása van az FIA-val, másrészt a szövetség elnöke, Jean Todt ezt kizártnak tartja.

„Az F1-et pillanatnyilag csak hibrid erőforrással lehet elképzelni – szögezte le. – Nem várható, hogy a Formula E kiváltja az F1-et. Nincs olyan [elektromos] autó, ami pillanatnyilag képes lenne 300 km-t menni az F1 mai tempójával. Még évtizedek telnek el, mire ez megtörténik, ha megtörténik. A hibrid a megfelelő választás és a következő lépés, hogy zöldebb üzemanyagokat használjunk.”

A Forma-1-ben továbbra is marad a hibrid hajtáslánc, ahogy az utcai autók egy részében isForrás: Daimler

A Formula E futamai háromnegyed óra időtartamúak és 118 km/h-s átlagsebességet érnek el, a Forma-1-ben kétszer ekkora a táv és az átlagtempó is. Todt álláspontjával egyetértett Andy Cowell, a Mercedes motorfőnöke is, aki az Autosportnak kijelentette, az akkumulátorok jelentik a szűk keresztmetszetet, lítium ion telepekkel helytállónak tartja a francia sportdiplomata becslését.  

Hidrogénes megoldással már ma megoldható lenne, de az autók sokkal nehezebbé és vaskosabbá válnának a maiaknál, így elveszne az F1-es jellegük”

– vélte Cowell, aki szintén fontosnak tartja, hogy 2021-től már 10 százalékra emelkedik a biokomponens aránya az üzemanyagokban, és az erőforrások következő generációját már 100 százalékban fenntartható alapanyagokból készülő üzemanyagokkal hajtaná, így hatalmas mennyiségű széndioxidot lehetne megkötni. Ezt 10-20 éves távlatban elképzelhetőnek tartja.

A Formula E érdekes kezdeményezés, de a futamok még mindig rövidek és az autók lassúakForrás: Joe Portlock / LAT Images/Motorsport Images

Az FIA közben kiírta a következő szezontól világbajnoksággá váló Formula E harmadik generációs autójára vonatkozó tendert. Amellett, hogy a karosszéria is kisebb lesz, lényeges változás, hogy az autónak alkalmasnak kell lennie 30 másodperces gyorstöltésekre, és 45 perc alatt teljesen feltölthetővé kell válniuk. Ennek köszönhetően változik a sportszabályzat is,

2022 és 2025 között már megengedik a gyorstöltéses bokszkiállásokat is.

A töltéshez szükséges infrastruktúrát, beleértve az áramot, a hálózatot és a felszerelést is központilag biztosítják majd a csapatoknak. Pályázni 2020. március 31-ig lehet, 2020. június 19-ig hirdetnek győztest és 2022 augusztusáig kell majd leszállítani az autókat. A hajtásláncok terén kétféle konfigurációra vár ajánlatot az FIA.     

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK