Társoldalunk:
Hírlevél

Toto Wolffnak nem az a kérdés, hogy a Ferrarihoz szerződik-e

2019.12.18. 12:57

Az ORF-nek nyilatkozott a jövőjéről a Mercedes csapatfőnöke, akit már a Ferrari vezetésével is kapcsolatba hoztak.

Toto Wolff nem titkolt célja, hogy ne csak pár éven át tartó sikerszériát tudjon maga mögött a Mercedesszel, hanem hosszú távon is biztosítsa a gyártó helyét a Forma-1 élmezőnyében. Hogy ezt megteheti-e, az a Mercedesen és a 2020 után tervein is múlik, hiszen a többi autógyártóhoz hasonlóan a németeknek is felül kell vizsgálniuk versenyprogramjaikat az autóiparban végbemenő változások miatt.

Wolff 2013 óta van a csapatnál, 2014 óta ő a csapatfőnök, ezalatt 6 egyéni és 6 konstruktőri világbajnoki címet nyertek. Az osztrák üzletembert többször szóba hozták már az F1 vezetésével is, legutóbb pedig az a pletyka is felütötte a fejét, hogy 2021-től Lewis Hamiltonnal közösen a Ferrarihoz igazolhat. A csapatfőnök az ORF-nek bővebben beszélt arról, hogy mi befolyásolhatja a jövőjével kapcsolatos döntést.

Wolff egyelőre jól érzi magát a MercedesnélForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

Toto Wolff esetében mindig fontos szem előtt tartani, hogy a többi csapatfőnökkel ellentétben ő nem csak egyszerűen alkalmazottként tölti be a pozícióját, hanem 30%-os részesedése van a Mercedes F1-es csapatában. „Vissza kell tekinteni. Amikor Niki Lauda és én belevágtunk ebbe a kalandba 2013-ban, nem csupán alkalmazottként tettük, hanem részesedéssel a versenycsapatban” – nyilatkozta.Úgyhogy a kérdés nem csak az, hogy vállalnék-e munkát máshol, hanem hogy általánosságban véve folytatom-e a Forma-1-ben."

Többször is hangoztatta, hogy a csapattal közös munka élvezete nagyon fontos neki, amíg ez megvan, addig pedig nem nagyon látja értelmét a váltásnak. „Jelenleg élvezem, szerintem ez a legfontosabb. Egyértelműen nem olyan szórakoztató, mióta Niki elment, de a munka továbbra is motivál. Jó, hogy ennyi kapcsolatra tettem szert a Forma-1-ben, és hogy élvezem az igazgatótanács bizalmát. Ezzel egyidőben hihetetlenül jó csapatunk van Angliában. Ameddig úgy gondolom, hogy hozzátehetek valamit az egészhez [addig maradok], nem akarok jóból középszerű lenni."

Wolff úgy véli, hogy a Mercedes folytatni fogja az F1-ben 2020 után isForrás: Daimler AG/LAT Images

Ami a Mercedes Forma-1-es jövőjét illeti, a döntést természetesen nem Wolffnak, hanem a gyártó igazgatótanácsának kell meghoznia,

az osztrák azonban bizakodó, hogy maradni fognak 2020 után is a száguldó cirkuszban.

„Vállalkozóként az ember hosszú távon gondolkodik. Fontolóra kell venni, hogy a Forma-1 pozitív irányban fog-e fejlődni. A válaszom erre az, hogy igen. Van közös célunk a Daimlerrel? Ismét egy nagyon egyértelmű igen a válasz. A Daimler és a Mercedes utcai autókat és versenyautókat épít, ez a vállakozásunk alapja, ezért szeretnénk közösen folytatni."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK