Japán versenyzővel tárgyal a Red Bull

Forma-1, Jamamoto Naoki, Scuderia Toro Rosso, Japán Nagydíj
SUZUKA, JAPAN - OCTOBER 11: Naoki Yamamoto of Japan and Scuderia Toro Rosso prepares to drive in the garage before practice for the F1 Grand Prix of Japan at Suzuka Circuit on October 11, 2019 in Suzuka, Japan. (Photo by Peter Fox/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Honda sportigazgatója megerősítette, hogy tárgyalásokat folytatnak a Red Bull-lal a 31 esztendős Jamamoto Naoki F1-es szerepvállalásáról 2020-ban.

A 2008-as Spanyol Nagydíj óta nem láthattunk Honda által támogatott japán Forma-1-es pilótát a mezőnyben, ekkor indult utoljára F1-es versenyen Szato Takuma a nem sokkal később csődbe ment Super Agurival. A Hondának azonban feltett szándéka, hogy ismét hozzásegít egy feltörekvő japán tehetséget ahhoz, hogy bemutatkozhasson a királykategóriában, mindehhez pedig az idei Japán Nagydíj pénteki első szabadedzésén a Toro Rosso volánjánál helyet foglaló Jamamoto Naokit és a Red Bullt hívja segítségül.

Jamamoto Naoki rátermettségét mindenképpen bizonyította már Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Peter Fox

A kétszeres Super Formula-bajnok Jamamoto korábban soha nem vezetett még Forma-1-es autót, Szuzukában, hazai közönsége előtt azonban teljesült az álma, bemutatkozása pedig nem is sült el rosszul, 30 kör megtétele után mindössze egy tizeddel volt lassab Danyiil Kvjatnál, a Toro Rosso állandó pilótájánál. Noha csak egyszeri alkalomról volt szó, és sem a Toro Rosso, sem a Red Bull nem vette fontolóra a 31 esztendős japán leigazolását, jövőre mégis kaphat valamilyen szerepet Jamamoto az energiaitalosoknál.

– nyilatkozta az Autosportnak Jamamoto Maszasi, a Honda sportigazgatója. – Elég jó ajánlatot kaptunk, [annak elfogadása] nem csak a Honda vagy a csapat döntése, hiszen természetesen Naokival is beszélnünk kell. Különböző versenysorozatokban indul jövőre, úgyhogy még zajlanak a megbeszélések."

Arról egyelőre nem esett szó, hogy a Jamamotónak szánt szerep csak a jövőre már Alpha Tauri néven induló Toro Rossóra korlátozódik-e, vagy mindkét red bullos istállót érinti, mindenesetre

a Honda úgy tervezi, hogy támogatottja szerepvállalásával elősegíti, hogy 2008 után ismét legyen állandó japán tagja a mezőnynek.

„Természetesen a Hondának jó dolog, hogy kikövezheti a jövőbeni fiatal japán autóversenyzők útját, mindez jó hatással lesz a jelenlegi fiataljainkra, valamint más japán pilótákra is" – mondta Jamamoto Maszasi.

Tszunoda lehet a következő japán F1-es pilóta? Forrás: NurPhoto via Getty Images/Xavier Bonilla/NurPhoto/Nurphoto

A Honda tehetségei közül jelenleg az FIA F3-as sorozatában az idén bemutatkozó, ott egy futamot nyerő 19 éves Tszunoda Jukit tartják a legtöbbre, többen úgy vélik, hogy jövőre már az F2-ben bizonyíthat. Jamamoto Maszasi elismerte, hogy témogatottjaiknak „nagyon-nagyon nehéz" dolga van az F1-be kerüléssel, a korábban egyaránt az F2-ben versenyző Makino Tadaszuke és Fukuzumi Nirei esete is mutatja, hogy nem elég a gyorsaság és a tehetség. „Természetesen szükség van jó vezetési képességekre és jó tempóra, de nem csak erről szól mindez.

Jamamoto szerint jelenleg Jamamoto Naokinak, az F2-ben már négy szezont lehúzó Matszushita Nobuharunak, és talán Tszunodának vannak meg a képességei ahhoz, hogy sikeresek legyenek a Forma-1-ben.