Társoldalunk:
Hírlevél

Japán versenyzővel tárgyal a Red Bull

2019.12.16. 14:35

A Honda sportigazgatója megerősítette, hogy tárgyalásokat folytatnak a Red Bull-lal a 31 esztendős Jamamoto Naoki F1-es szerepvállalásáról 2020-ban.

A 2008-as Spanyol Nagydíj óta nem láthattunk Honda által támogatott japán Forma-1-es pilótát a mezőnyben, ekkor indult utoljára F1-es versenyen Szato Takuma a nem sokkal később csődbe ment Super Agurival. A Hondának azonban feltett szándéka, hogy ismét hozzásegít egy feltörekvő japán tehetséget ahhoz, hogy bemutatkozhasson a királykategóriában, mindehhez pedig az idei Japán Nagydíj pénteki első szabadedzésén a Toro Rosso volánjánál helyet foglaló Jamamoto Naokit és a Red Bullt hívja segítségül.

Jamamoto Naoki rátermettségét mindenképpen bizonyította márForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Peter Fox

A kétszeres Super Formula-bajnok Jamamoto korábban soha nem vezetett még Forma-1-es autót, Szuzukában, hazai közönsége előtt azonban teljesült az álma, bemutatkozása pedig nem is sült el rosszul, 30 kör megtétele után mindössze egy tizeddel volt lassab Danyiil Kvjatnál, a Toro Rosso állandó pilótájánál. Noha csak egyszeri alkalomról volt szó, és sem a Toro Rosso, sem a Red Bull nem vette fontolóra a 31 esztendős japán leigazolását, jövőre mégis kaphat valamilyen szerepet Jamamoto az energiaitalosoknál.Megerősíthetem, hogy egyeztetéseket folytatunk róla a Red Bull-lal és Helmut Markóval – nyilatkozta az Autosportnak Jamamoto Maszasi, a Honda sportigazgatója. – Elég jó ajánlatot kaptunk, [annak elfogadása] nem csak a Honda vagy a csapat döntése, hiszen természetesen Naokival is beszélnünk kell. Különböző versenysorozatokban indul jövőre, úgyhogy még zajlanak a megbeszélések."

Arról egyelőre nem esett szó, hogy a Jamamotónak szánt szerep csak a jövőre már Alpha Tauri néven induló Toro Rossóra korlátozódik-e, vagy mindkét red bullos istállót érinti, mindenesetre

a Honda úgy tervezi, hogy támogatottja szerepvállalásával elősegíti, hogy 2008 után ismét legyen állandó japán tagja a mezőnynek.

„Természetesen a Hondának jó dolog, hogy kikövezheti a jövőbeni fiatal japán autóversenyzők útját, mindez jó hatással lesz a jelenlegi fiataljainkra, valamint más japán pilótákra is" – mondta Jamamoto Maszasi.

Tszunoda lehet a következő japán F1-es pilóta?Forrás: NurPhoto via Getty Images/Xavier Bonilla/NurPhoto/Nurphoto

A Honda tehetségei közül jelenleg az FIA F3-as sorozatában az idén bemutatkozó, ott egy futamot nyerő 19 éves Tszunoda Jukit tartják a legtöbbre, többen úgy vélik, hogy jövőre már az F2-ben bizonyíthat. Jamamoto Maszasi elismerte, hogy témogatottjaiknak „nagyon-nagyon nehéz" dolga van az F1-be kerüléssel, a korábban egyaránt az F2-ben versenyző Makino Tadaszuke és Fukuzumi Nirei esete is mutatja, hogy nem elég a gyorsaság és a tehetség. „Természetesen szükség van jó vezetési képességekre és jó tempóra, de nem csak erről szól mindez.

Ha megnézzük például Jenson Buttont, ő gyors, de ott van a személyisége, ahogyan kapcsolatot teremt a szurkolókkal és a médiával, valamint ahogy a csapatban dolgozókat kezeli. Ezek az aspektusok nagyon fontosak."  

Jamamoto szerint jelenleg Jamamoto Naokinak, az F2-ben már négy szezont lehúzó Matszushita Nobuharunak, és talán Tszunodának vannak meg a képességei ahhoz, hogy sikeresek legyenek a Forma-1-ben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK