Vágólapra másolva!
Sir Patrick Head, az F1-es Williams istálló legendás főmérnöke szerint a 2021-es szabályokkal a száguldó cirkuszban visszalépés lesz tapasztalható mérnöki oldalról, nem tartja azonban fairnek, ha valaki a Forma-1 lebutításáról beszél.

Még ha az eredeti határidő után fél évvel is, de végül sikerült elfogadtatni a Forma-1 2021-es szabályait, amelyeknek technikai része a versenyzés minőségét hivatott javítani. Az erre a célra felállított munkacsoport olyan regulákat kísérletezett ki, amelyekkel várhatóan jóval könnyebben fogják tudni követni egymást a kocsik, így több lehet az előzés és a kerék a kerék elleni csata.

Az istállók körében ugyanakkor nem teljes az egyetértés abban, hogy a megfelelő szabályok születtek 2021-re, Andy Green, a Racing Point technikai igazgatója szerint például túlságosan megkötötték a tervezők kezét, akik így nem tudnak mit tenni például a szerinte aerodinamikailag instabil 2021-es autókkal. Sir Patrick Head, a Williams istálló korábbi legendás főmérnöke és jelenlegi tanácsadója azonban nem aggódik az F1-ért.

Nincs mindenki meggyőződve arról, hogy a 2021-es szabályok a legjobbak az F1-nek Forrás: Formula One Group

A 2021-es szabályokat szándékosan úgy alkották meg, hogy nagyon kicsi mozgásteret hagytak a tervezőknek,

így biztosítva, hogy a csapatok ne álljanak elő olyan megoldásokkal, amelyek bármilyen módon nehezítik a másik autó követését, ezáltal szembe menve a regulák céljával.

Hagyományosan az F1-et tartják a technológiai fejlődés bölcsőjének, ahol minden más sorozatnál gyorsabb ütemben fejlesztenek a csapatok, sokakat ezért rosszul érint, hogy várhatóan nem fognak tudni olyan ütemben előrelépni, Head szerint azonban ezt az áldozatot meg kellett hozni a sportág érdekében.

– nyilatkozta az Autosport díjátadó gáláján. – Túl nagy a különbség a topcsapatok és a mezőny hátsó fele között, több csapatnak kell egymással versenyeznie. Szerintem a szabályalkotásban résztvevő emberek jó munkát végeztek."

Patrick Head nem kételkedik benne, hogy a jó mérnökök továbbra is megmutathatják, hogy mit tudnak Forrás: Getty Images/2010 Getty Images/Peter Fox

A Williams istállót számos világbajnoki győzelemhez segítő szakember szerint túlzás, hogy fapadosabb lesz a Forma-1, mivel a tudás és a tehetség így is képes lesz utat törni magának.

Chase Carey, az F1 elnök-vezérigazgatója tisztában van vele, hogy nem fog mind a 10 istálló egyformán örülni az új szabályoknak, de szerinte ők mindent megtettek annak érdekében, hogy a lehető legjobb kompromisszum szülessen. „Nem csapjuk be magunkat azzal, hogy azt mondjuk, olyan megállapodást szeretnénk, amelynek mindenki egyetért minden részletével. Erről szól a kompromisszum. Úgy gondoljuk, hogy figyelmesek voltunk, és a helyes lépéseket léptük meg. Hogy lesznek-e olyan dolgok, amelyeken finomítani kell? Hát persze!"