Társoldalunk:

Mercedes: Az ellenfeleink elvesztették a fonalat 2019-ben

2019.12.10. 09:27

Három szakaszra bontotta az idei F1-es világbajnokságot a mindkét trófeát elhódító Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff. Az osztrák üzletember több nagydíjat nem akar kihagyni.

Tarolt a Mercedes az idei F1-es világbajnokság során is, Lewis Hamilton révén az egyéni és Valtteri Bottas segítségével a konstruktőri címet is megtartották, ezzel már zsinórban hatodik dupla sikerüket ünnepelhették. Az eredmény az elmúlt évek erőviszonyait elnézve nem meglepő, az viszont igen, hogy a Mercedes milyen simán győzött az idén.

Ugyan Hamilton többször is említette, hogy ez nem volt könnyű szezon a Mercedes számára (elsősorban Niki Lauda halálát említve), a számok azonban nem ezt mutatják. A brit pilóta beállította a saját egyéni csúcsát 11 futamgyőzelmével és abszolút rekordot döntött a pontszerzés terén. A Mercedes 21-ből 15 futamot megnyert, köztük az első nyolcat zsinórban.

Wolff hatodszor vehetett részt az FIA díjátadó gáláján - Galéria!Forrás: Daimler AG/Eric Vargiolu

Toto Wolff csapatfőnök ennek ellenére azt mondta, a szezont beárnyékolta Lauda halála, és kijelentette, szerinte nem mindig az Ezüstnyilak voltak a legjobbak a mezőnyben. A nyári szünet után látott esélyt arra, hogy az ellenfelek megszorítják őket, ez azonban végül nem igazolódott be.

A teljesítmény szempontjából három részre osztanám a szezont.” 

„Az első idején eleinte tényleg nagyon jól szerepeltünk, igazán versenyképesnek bizonyultunk. A nyári szünet után viszont nem. Később nagyjából összeszedtük magunkat és nem vesztettük el a fonalat, miközben az ellenfeleink igen. Ez jelentette számunkra a bajnokságok megnyerését.”

Szocsiban a Mercedes megállította a Ferrarit, utána csak egyszer kaptak ki a Red BulltólForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

Miután a Mercedes mindkét világbajnoki címet bebiztosította, Wolff hosszú évek után először nem utazott el személyesen a következő, Brazil Nagydíj helyszínére. Később azt mondta, a távolból sem akarta zaklatni a pályán dolgozó munkatársait, mert annyira megbízik bennük, hogy nem érezte ennek szükségét, de a kieséssel és büntetéssel záruló verseny után ebből nem csinál rendszert.

Még a williamses idők, a 2012-es barcelonai futam óta ez volt az első verseny, amit kihagytam. Furcsa volt, de egyszerűen annyi teendőm volt, ráadásul jött a következő hétvégén a Formula E is, aztán meg Abu-Dzabi 

– magyarázta az osztrák üzletember. – El kellett intéznem szokványos irodai munkákat. Ez egyben egy kísérlet is volt, mert látni akartam, hogyan viselem ezt. Tudtam, hogy a csapat tökéletesen képes dolgozni nélkülem is, és suttogták is, hogy még jól is jött, hogy nem zavartam senkit a pályán. A történtek akkor is így alakulnak, ha én is ott vagyok. Reméltem, hogy tökéletes hétvége lesz és jövőre kihagyhatok pár rosszabb alkalmat, de ezt most levettem a napirendről” – mondta.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK