Két kategóriában is díjat nyertek a Red Bull pilótái az FIA gáláján

Forma-1, Brit Nagydíj, Verstappen, Leclerc, Red Bull, Ferrari
NORTHAMPTON, ENGLAND - JULY 14: Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Aston Martin Red Bull Racing RB15 runs wide as he battles for track position with Charles Leclerc of Monaco driving the (16) Scuderia Ferrari SF90 during the F1 Grand Prix of Great Britain at Silverstone on July 14, 2019 in Northampton, England. (Photo by Charles Coates/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Max Verstappen és Alexander Albon is különdíjat vehetett át az FIA év végi gáláján és elismerésben részesítették az idén elhunyt Niki Laudát is.

A Louvre-ban megtartott év végi FIA gálán hivatalosan is megkoronázták a szövetség égisze alá tartozó kategóriák idei legjobbjait, köztük az F1-es egyéni világbajnokság első három helyezettjét és a konstruktőri világbajnokot is. Lewis Hamilton, Valtteri Bottas, Max Verstappen és a Mercedes trófeái mellett különdíjakat is átadtak.

E téren is jól szerepelt az F1-es közösség; Verstappen pályafutása során negyedszer kapott elismerést az év megmozdulásáért, ezúttal Charles Leclerc silverstone-i megelőzését tartották a legjobbnak a voksolók, annak ellenére, hogy a manőver közben a holland pilóta négy kerékkel elhagyta a pályát, és ezt is kihasználta a következő kigyorsítás során.

Nem ment haza üres kézzel Alexander Albon sem, akit az év újoncának választottak az összes FIA-kategóriát figyelembe véve. A thai pilóta meglepetésre behívót kapott a Toro Rossóhoz az idei szezon előtt, pedig korábban még teszteken sem vezetett F1-es autót. Albon ennek ellenére helytállt, a Belga Nagydíj előtt előléptették a Red Bullhoz, ahol jövőre is folytathatja a pályafutását.

Elismerésben részesült a néhai háromszoros világbajnok Niki Lauda is, aki hosszú betegség után 70 éves korában hunyt el az idei Monacói Nagydíj előtt. Az állandó akkreditációval rendelkező újságírók szavazatai alapján Laudát választották az év személyiségének. A díjat felesége, Birgit vette át a ceremónián.

Jean Todt, az FIA elnöke külön megemlékezett azokról az idén elhunyt egyéniségekről, akik munkájukkal sokat tettek az autósport közösségéért vagy az autóstársadalomért.

A listán természetesen Charlie Whiting és Anthoine Hubert neve is szerepelt, kettejük családjai közösen vettek részt a díjátadáson. A pályaversenyzéshez kötődött Robin Herd (1939-2019), a March alapítója, Jean-Paul Driot (1950-2019), a DAMS alapítója és Domingos Piedade (1944-2019), az AMG egykori igazgatója is.

Zsinórban ötödször ünnepelhetett a Mexikói Nagydíj promótere is, mivel továbbra is verhetetlennek bizonyul az F1-es versenyrendezés terén. Munkatársunk az idén személyesen is ellátogatott a versenyre és több cikk során is beszámolt a tapasztalatairól.