Társoldalunk:
Hírlevél

Mégis Aston Martin lesz az F1-es Racing Pointból?

2019.12.05. 12:02

Lapértesülés szerint a Racing Point tulajdonosi körét erősítő Lawrence Stroll bevásárolhatja magát a nehéz anyagi helyzetben lévő Aston Martin autógyárba, ami így saját néven is megjelenhet az F1-ben.

A Red Bulltól a Racing Pointhoz igazolhat az Aston Martin a Forma-1-ben, adta hírül a Racefans és az Autocar. A két szaklap újságírói úgy értesültek, hogy a Racing Point tulajdonosi körét vezető Lawrence Stroll egy konzorcium élén átvenné az irányítást a tőzsdei bevezetés óta küszködő Aston Martin autógyár felett, és amennyiben sikerrel járna, átcímkézné az F1-es csapatát is.

Stroll és az Aston Martin egyelőre nem kommentálta az értesülést, az ügy azonban nem előzmények nélküli: az autógyár és az akkor még Force India néven, a korábbi tulajdonosai égisze alatt versenyző csapat már 2015-ben is közeledett egymáshoz, az Aston Martin viszont végül a Red Bullnál kötött ki, és a szponzoráció mellett a Valkyrie szupersportautó kifejlesztésén is közösen dolgoznak.

Az Aston Martin jelenleg a Red Bull névadó szponzoraForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

Az Aston Martint tavaly vezették be a londoni tőzsdére, az eredetileg 19 fontos részvényár nemrég 4-5 fontra zuhant, a vállalat 2019 első félévében 80 millió fontot veszített, és bejelentették, hogy az értékesítések lassulására számítanak a kereslet csökkenése miatt. A márka nemrég mutatta be a DBX nevű luxus SUV-modelljét.

Stroll a világ egyik, ha nem a legértékesebb Ferrari-gyűjteményével rendelkezik, vagyonát 2 milliárd font fölötti összegre becsülték. Az Aston Martin értéke a tőzsdei bevezetéskor 5 milliárd font volt.

A kanadai üzletember a divatvilágban és a luxuscikkek piacán ért el komoly sikereket, részt vett a Pierre Cardin, a Ralph Lauren, a Tommy Hilfiger, az Asprey és a Garrard márkák felfuttatásában, tavaly pedig befektetőtársaival megszerezte a mai Racing Point istállót, miután Vijay Mallya irányítása alatt a silverstone-i vállalat csődbe jutott.

Brit versenyzöld lehet a rózsaszín F1-es csapatForrás: Motorsport Images/Simon Galloway

A közvéleményben elsősorban az terjedt el, hogy Stroll csupán vásárolt egy csapatot a fia, Lance Stroll számára, azonban az üzletember kitart amellett, hogy üzleti vállalkozásként fogja fel az istálló működtetését. A Racing Point új gyár építésébe kezdett, a SportPesa révén főszponzort is talált, az értelmetlennek tűnő csapatnév helyett azonban eddig nem tudtak hangzatos márkanevet vásárolni.

Az Aston Martin esetleges megjelenését elősegítheti, hogy a Racing Point F1-es autóihoz hasonlóan a sportautógyár egyes utcai modelljeikhez is a Mercedes-AMG szállítja a motorokat.  

A brit márka az 1950-es és 1960-as években versenyzett már az F1-ben különösebb sikerek nélkül, a történetét elsősorban a sportautók világában írta. A vállalatot 1913-ban alapították, a neve is a társalapító, Lionel Martin és a híres hegyiversenyek helyszíne, az Aston Clinton elnevezésének egyesítéséből ered.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK