Vágólapra másolva!
Bereznay Dániel az összetett 3. helyén zárta az F1 esports-bajnokságot. A magyar versenyző az utolsó futamon aratott győzelemmel jött fel a dobogóra.

Az utolsó futamon sikerült megszereznie az F1 Esport Pro Series idei összetett 3. helyét Bereznay Dánielnek. Az Alfa Romeo esport-versenyzője így a tavalyi 2. pozíció után ismét az összetett dobogóján tudott végezni, ráadásul csapata szintén a 3. helyen zárt.

Szerdán a negyedik, egyben utolsó napjához érkezett az F1 Esport Pro Series a londoni Gfinity Arénában. A szokásoknak megfelelően most is három versenyt rendeztek, ezúttal Japánban, az Egyesült Államokban, valamint Brazíliában.

Bereznay Dániel a Pro Series 3. helyén végzett Forrás: Majer Dániel - GPhirek.hu

Bereznay az összetett 4. helyéről várta a napot, a listavezető David Tonizzával szembeni 53 pontos hátránya pedig azt jelentette, hogy volt még elméleti esélye a végső győzelemre. Rajtuk kívül a 26 pontos lemaradással rendelkező Frederik Rasmussen, valamint a 43 egységnyi hátrányban lévő Jarno Opmeer pályázott a bajnoki címre.

A nap első futamát Szuzukában rendezték, az időmérő edzésen Bereznay az 5. helyet szerezte meg, mindössze 1 ezreddel a brit Lucas Blakeley mögött. A rajt után az élmezőnyben nem változott a sorrend, az első körökben a magyar pilótával bezárólag 1 másodpercen belül követték egymást.

A 4. körben a brit és a magyar versenyző is kiállt kereket cserélni, de mögöttük ezt már többen is megtették az első körben. Bereznay pechjére hárman is beékelődtek közéjük, így pozíciószerzés helyett beragadt mögéjük. Ráadásul a címvédő Brendon Leigh is elé tudott kerülni, így a kiállások után az Alfa Romeo versenyzője a 9. helyen állt. Innen már nem tudott javítani, sőt, az utolsó körben kapott büntetés miatt végül a pontszerzés sem sikerült, a 16. pozícióban zárt. Ennek következtében a matematikai esély is elúszott a bajnoki címre.

Matematikailag négyesélyes volt a küzdelem a bajnoki címért, de Bereznay inkább a 3. helyért volt harcban, azt végül meg is szerezt

Az austini futamot a 2. helyről kezdhette meg, de a rajt és az első kanyarok rosszul alakultak számára, így négy pozíciót is vesztett. Már a 3. körben kiállt, aminek köszönhetően a kerékcserék végére egy helyet javított. Két körrel a vége előtt Opmeer megelőzte, de Tonizza büntetésének köszönhetően így is megtartotta az 5. helyet.

Győzelem kellett, ellenfelétől pedig botlás

Interlagosban Bereznay ugyancsak a 2. pozícióból rajtolt, és ezúttal jobban sikerült az indulás. Sőt, a 2. kör elején egy agresszív manőverrel megelőzte Tonizzát, így átvette a vezetést. 5 körrel később a Ferrari pilótája visszavette az 1. helyet, de a kör végén kiállt kereket cserélni. Bereznay a következő körben váltott gumit, és ugyan az olasz versenyző mögé tért vissza, a frissebb abroncsoknak is köszönhetően a 15. körben ismét elment riválisa mellett. Ezután Tonizza már nem talált rést a pajzson, így a magyar pilóta győzelemmel zárta a szezont, és mivel Opmeer nem tudott pontot szerezni, feljött a bajnokság 3. helyére.

– értékelt Bereznay a leintés után, aki a bajnoki első két helyezetthez hasonlóan szintén három győzelmet szerzett. Ami a bajnoki címet illeti, az utolsó futamig kellett várni, hogy eldőljön, ki ér a csúcsra. A Japán és az USA Nagydíjat Rasmussen nyerte, ennek következtében a brazíliai verseny előtt 4 ponttal átvette a vezetést. Az időmérőn szerzett 7. helyével azonban nagyon nehéz helyzetbe került, ráadásul a bokszkiállások után további három pozíciót vesztett. A Red Bull versenyzője nem tudott feljebb kapaszkodni, így Tonizzának bőven elég volt a 2. hely a végső győzelemhez.

A negyedik versenynap futamai

Az olasz versenyző végül 184 ponttal zárt, 13-mal megelőzve Rasmussent és 56-tal Bereznayt. Mindhárom versenyző 3-3 futamot nyert, de amíg az első kettő további négy dobogót tudott hozzátenni, addig Bereznaynak csak egyet sikerült.

Az egyéni bajnokság elvesztése után a Red Bull a konstruktőri címmel vigasztalódhatott, amit már az USA Nagydíjon bebiztosítottak.

Az energiaitalosok 246 pontot gyűjtöttek, mögöttük a Ferrari végzett Tonizza 184 pontjával. A 3. helyen az Alfa Romeo zárt 176 egységgel, miután Bereznay győzelmeinek és csapattársa 4. helyének köszönhetően az utolsó futamon megelőzték a Renault-t.