Társoldalunk:
Hírlevél

Ecclestone: Schumacher irányította a Ferrarit, de Todt okosan rájött erre

2019.12.05. 18:43

Bernie Ecclestone elárulta, a 90-es években ő beszélte rá Jean Todtot, hogy legyen a Ferrari csapatfőnöke. Az F1 egykori ügyvezető igazgatója szerint az FIA jelenlegi elnöke kellően intelligens volt ahhoz, hogy együtt tudjon működni Michael Schumacherrel.

Bernie Ecclestone, a Forma-1 korábbi ügyvezetője úgy vélte, hogy a sportág jelenlegi helyzete nagyban a Ferrarinak köszönhető. A 90-es évek elején azonban a csapat fennállása legsikertelenebb időszakát élte, a brit üzletember pedig segíteni akart rajtuk. 1994-ben végül rábeszélte Jean Todtot, hogy a Peugeot-tól az olasz istállóhoz igazoljon.

Ecclestone 1958-ban két versenyhétvégén indult az F1-ben, de egyik futamra sem sikerült kvalifikálnia magát. A brit üzletember viszont (kisebb megszakításokkal) így is majdnem hat évtizeden keresztül volt a sportág részese. Előbb menedzserként, majd a Brabham csapatának tulajdonosaként tevékenykedett, később pedig már az egész száguldó cirkusz vezére lett.

Ecclestone szerint az F1 sokat köszönhet a FerrarinakForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

Egészen 2017-ig volt a Forma-1 mindenható ura, ekkor azonban a tulajdonjogokat megszerző Liberty Media eltávolította ügyvezető igazgatói posztjáról. Ennek következtében a brit üzletembernek a számára értelmezhetetlen, tiszteletbeli elnök-tituluson túl nem maradt közvetlen kapcsolata a sportággal, de így is gyakran fejti ki a véleményét. Nemrég az F1 hivatalos podcastjának volt a vendége.

Ecclestone szerint nagyban a Ferrarinak köszönhető, hogy a Forma-1 a ma ismert szintre fejlődött. Az olasz istálló az első, 1950-es idénytől tagja a száguldó cirkusznak, mára pedig legendás márkává vált.

„A Ferrarinak hatalmas szerepe volt abban, hogy a Forma-1 olyan lett, amilyennek ma ismerjük – vélekedett. – A kezdetek óta jelen vannak, mostanra pedig már ikonikussá váltak. Ha valakit megkérdezünk a motorsportról, a Ferrari biztosan eszébe fog jutni.”

A Ferrari az évek során egybeforrt a Forma-1-gyelForrás: AFP/Andrej Isakovic

A maranellóiak azonban nem mindig voltak ennyire sikeresek: a 90-es évek elején történetük legrosszabb korszakát élték, 1991 és 1993 között még csak futamot sem nyertek, az egyéni világbajnoki címet pedig 1979 óta nem tudták elhódítani. Ecclestone ekkor úgy gondolta, hogy a probléma a csapat vezetésében keresendő.

Akkoriban sikerült meggyőznöm Jean Todtot, hogy menjen a Ferrarihoz – emlékezett vissza. – Szükségük volt egy új vezetőre, és szerintem nem olaszra. Az olaszoknál ugyanis gyakran előfordul, hogy sokan felelősek valamiért, éppen ezért valójában senki nem felelős.”

Jean Todt-ot Ecclestone beszélte rá, hogy vegye át a FerraritForrás: DPA/AFP/Gero Breloer

Todt korábban a Peugeot-nál volt versenyigazgató, és előbb a WRC-ben, később pedig a Le Mans-i 24 órás versenyen ért el sikereket a csapattal. Ecclestone emiatt feltételezte, hogy a Ferrarinál is boldogulni fog. A francia csapatfőnök az 1994-es Francia Nagydíjon mutatkozott be, 13 és fél évig tartó regnálása alatt pedig a maranellóiak hat egyéni és hét konstruktőri világbajnokságot nyertek.

A korszak emblematikus figurája Michael Schumacher volt, aki 2000 és 2004 között zsinórban ötször diadalmaskodott. Ecclestone szerint kulcsfontosságú volt, hogy Todt elismerje a német pilóta vezető szerepét.

Ők ketten nagyon közel kerültek egymáshoz – mondta. – Egyszer megkérdeztem Michaelt, hogy ki irányítja a Ferrarit, erre ő azt mondta, »én«. Valóban így volt, Jean pedig elég okos volt ahhoz, hogy észrevegye, pilótája mennyire fontos részét képezi a csapatnak.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK