Társoldalunk:

Ferrari: Az idei vb-t már az autó tervezésekor elvesztettük

2019.12.06. 06:35

Mattia Binotto szerint a Ferrari nem tervezett eléggé versenyképes autót és ebből következően a fejlesztési versenyben is alulmaradtak. Ma sem értik, miért estek vissza az előszezoni tesztek után.

Az előszezoni tesztek után a Ferrari tűnt az idei F1-es szezon esélyesének, még a később bukdácsoló Sebastian Vettel is felszabadultan nyilatkozott az SF90-es teljesítményéről az első tesztnap végén. Ebből az idénynyitó Ausztrál Nagydíjon semmi sem látszott, és a Ferrari végül mindössze három győzelmet szerzett, a nyári szünet után.

Ekkor már rég késő volt, a Mercedes zsinórban hatodik világbajnoki címét is megszerezte, a Ferrarinak pedig a motorokkal kapcsolatos technikai szigorítások, valamint az egymással kakaskodó pilóták okoztak gondot. Az egyéni pontversenyben végül a két Mercedes mellett Max Verstappentől is kikaptak, a konstruktőriben is csak a holland pilóta gyenge csapattársai kegyelmeztek meg nekik.

A Ferrari csak három versenyen tudott győzni az idénForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

„Szerintem már tavaly elvesztettük ezt a bajnokságot, amikor terveztük az autónkat – ismerte el Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke, aki tavaly még technikai igazgató volt a csapatnál. – A szezon kezdetén nem voltunk versenyképesek, és ennek megvannak az okai. Először is, az autótervezés projektje nem sikerült elég jól.”

Binotto szerint a Ferrari a fejlesztési versenyben is lemaradt, de ezt az alapvető tervezési koncepció számlájára írta. Hozzátette, a színfalak mögött fontos változások zajlottak.

„Bizonyosan feszült szezon volt, sok teendővel. Átszerveztük a csapatot, de közben mindig próbáltuk orvosolni és fejleszteni az autó hibáit, és szerintem bizonyos fokig ezt meg is tettük. Most, hogy vége van a szezonnak, már előre tekinthetünk a következőre” – összegzett a svájci szakember, aki Abu-Dzabiban bevallotta, ma sem értik igazán, hogy hova tűnt az autó tempója a barcelonai tesztek után.

Binotto irányítása alatt a Ferrari felejthető szezont produkáltForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

„A barcelonai teszt után jobb teljesítményre számítottunk, és szerintem sohasem jöttünk rá igazán, mi történt Barcelona és Ausztrália között – mondta. – A Mercedes biztosan előre ugrott, a mi szempontunkból viszont gyengeségek léptek fel a teljesítmény terén, és ez egész szezon során ezt próbáltuk fejleszteni.”

Binotto úgy látja, újabb nagy átszervezésre nincs szükség a Ferrarinál, arra viszont igen, hogy a hibákat kijavítsák, és tanuljanak belőlük. 

„Meggyőződésem, hogy eljutunk arra a pontra, amikor nem lesznek hibák – szögezte le. – Tisztában vagyunk azzal, hogy akadnak gyengeségeink, és minden erőnkkel ezeket próbáljuk megoldani, de minden viszonyítás kérdése. Nem tudom, hogy mi lesz a helyzet a következő szezon kezdetén, és ezt más sem tudhatja. Bármi is lesz a helyzet a szezon kezdetén, 22 verseny alatt meg lehet oldani.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK