Ferrari: Leclerc és Vettel jövőre is szabadon csatázhat

Forma-1, Kínai Nagydíj, Charles Leclerc, Sebastian Vettel, Scuderia Ferrari
Monegasque racing driver Charles Leclerc, left, and German racing driver Sebastian Vettel of Scuderia Ferrari compete during the Formula One Heineken Chinese Grand Prix 2019 at the Shanghai International Circuit in Shanghai, China, 14 April 2019.
Vágólapra másolva!
A brazíliai ütközés ellenére a 2020-as szezon elején is szabadon küzdhet majd egymással Sebastian Vettel és Charles Leclerc, előbbinek pedig Ross Brawn, az F1 sportigazgatója szerint is nagyon fontos év lesz a következő.

Még alig ért véget a 2019-es szezon, sokan azonban már most azt találgatják, hogy mit hozhat a 2020-as esztendő. Az biztos, hogy a következő idény egyik nagy kérdése az lesz, hogy Charles Leclerc átveszi-e az uralmat a Ferrarinál, vagy Sebastian Vettel képes lesz visszavágni az idei vereségért. Ross Braw, az F1 sportigazgatója úgy véli, a monacóiban minden megvan ahhoz, hogy sikerrel törjön borsot a négyszeres világbajnok orra alá. A rajongók már előre dörzsölhetik a tenyerüket, a két pilóta ugyanis szabadon küzdhet egymással jövőre.

Nem lesz tilos a csapaton belüli harc jövőre sem Forrás: Imaginechina/Xia lei - Imaginechina/Xia Lei

Az idei szezonban többször is előfordult, hogy a Ferrari egyik vagy másik versenyzőjére ráparancsolt, hogy engedje el, vagy ne előzze meg csapattársát, a szezon végén azonban – amikor biztossá vált a konstruktőri második hely – elengedték a gyeplőt. Mindennek igen rossz vége lett, Brazíliában Vettel és Leclerc egymásnak ment,

Mattia Binotto azonban ennel ellenére azt ígérte, jövőre is csatázhatnak.

„Az utóbbi versenyeken szabadon küdzhettek egymással, és szerintem a 2020-as szezont is így fogjuk kezdeni" – nyilatkozta a svájci csapatfőnök, akinek szavaiban azért nagy jelentősége van a „kezdeni" szónak.

Binotto Leclerc-t is dicsérte a szezonzáró után. „Mindenkit meglepett. Gyors, jól kezeli a nyomást, jó a kerék a kerék elleni csatákban, jó a versenyeken.

Vettelnek minden bizonnyal nem lesz könnyű dolga jövőre sem, hogy legyőzze csapattársát, akitől első közös szezonjukban kikapott. Ross Brawn úgy látja, a monacói pilóta teljesítményének örülhetnek leginkább a vörösök a csalódástkeltő idei szezon után.

Brawn szerint Leclerc teljesítménye volt a legnagyobb pozitívuma a Ferrari idei szezonjának Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Istitene

„A Ferrari idei teljesítményének legnagyobb pozitívuma kétségtelenül Charles Leclerc, aki mindössze a második Forma-1-es szezonját futotta, topcsapatban pedig az elsőt – értékelt Brawn szokásos futam utáni írásában. – Ezalatt kétszer nyert, hét pole pozíciót szerzett, és tízszer állt dobogóra. Tagadhatatlan a tehetsége, a következő években győzelmekre van kárhoztatva. Természetesen még mindig van hová fejlődnie, de egyértelműen megvan benne minden, ami ahhoz kell, hogy nyomás alá helyezze Sebastian Vettelt. Sebet ez emlékeztetheti arra, ami öt évvel ezelőtt történt, amikor Daniel Ricciardo lett a csapattársa a Red Bullnál."

A legnagyobb kihívás azonban az lesz, hogy olyan autót adjanak nekik, amely az összes típusú pályán versenyképes, ennek tetejébe pedig meg kell próbálniuk kiküszöbölni a megbízhatósági problémákat, amelyekkel az idei évben szembesültek."