Társoldalunk:

Ferrari: Leclerc és Vettel jövőre is szabadon csatázhat

2019.12.04. 12:22

A brazíliai ütközés ellenére a 2020-as szezon elején is szabadon küzdhet majd egymással Sebastian Vettel és Charles Leclerc, előbbinek pedig Ross Brawn, az F1 sportigazgatója szerint is nagyon fontos év lesz a következő.

Még alig ért véget a 2019-es szezon, sokan azonban már most azt találgatják, hogy mit hozhat a 2020-as esztendő. Az biztos, hogy a következő idény egyik nagy kérdése az lesz, hogy Charles Leclerc átveszi-e az uralmat a Ferrarinál, vagy Sebastian Vettel képes lesz visszavágni az idei vereségért. Ross Braw, az F1 sportigazgatója úgy véli, a monacóiban minden megvan ahhoz, hogy sikerrel törjön borsot a négyszeres világbajnok orra alá. A rajongók már előre dörzsölhetik a tenyerüket, a két pilóta ugyanis szabadon küzdhet egymással jövőre.

Nem lesz tilos a csapaton belüli harc jövőre semForrás: Imaginechina/Xia lei - Imaginechina/Xia Lei

Az idei szezonban többször is előfordult, hogy a Ferrari egyik vagy másik versenyzőjére ráparancsolt, hogy engedje el, vagy ne előzze meg csapattársát, a szezon végén azonban – amikor biztossá vált a konstruktőri második hely – elengedték a gyeplőt. Mindennek igen rossz vége lett, Brazíliában Vettel és Leclerc egymásnak ment,

Mattia Binotto azonban ennel ellenére azt ígérte, jövőre is csatázhatnak.

„Az utóbbi versenyeken szabadon küdzhettek egymással, és szerintem a 2020-as szezont is így fogjuk kezdeni" – nyilatkozta a svájci csapatfőnök, akinek szavaiban azért nagy jelentősége van a „kezdeni" szónak.

Binotto Leclerc-t is dicsérte a szezonzáró után. „Mindenkit meglepett. Gyors, jól kezeli a nyomást, jó a kerék a kerék elleni csatákban, jó a versenyeken. Nagyon boldog vagyok miatta. Nagyszerű eredmény két győzelmet és hét pole-t szerezni, valamint Sebastian előtt végezni az első évében." Vettelnek minden bizonnyal nem lesz könnyű dolga jövőre sem, hogy legyőzze csapattársát, akitől első közös szezonjukban kikapott. Ross Brawn úgy látja, a monacói pilóta teljesítményének örülhetnek leginkább a vörösök a csalódástkeltő idei szezon után.

Brawn szerint Leclerc teljesítménye volt a legnagyobb pozitívuma a Ferrari idei szezonjánakForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Istitene

„A Ferrari idei teljesítményének legnagyobb pozitívuma kétségtelenül Charles Leclerc, aki mindössze a második Forma-1-es szezonját futotta, topcsapatban pedig az elsőt – értékelt Brawn szokásos futam utáni írásában. – Ezalatt kétszer nyert, hét pole pozíciót szerzett, és tízszer állt dobogóra. Tagadhatatlan a tehetsége, a következő években győzelmekre van kárhoztatva. Természetesen még mindig van hová fejlődnie, de egyértelműen megvan benne minden, ami ahhoz kell, hogy nyomás alá helyezze Sebastian Vettelt. Sebet ez emlékeztetheti arra, ami öt évvel ezelőtt történt, amikor Daniel Ricciardo lett a csapattársa a Red Bullnál."

Akkor Sebastian a változtatás mellett döntött azzal, hogy elment a Ferrarihoz, most azonban marad, hogy lejátssza a mérkőzést Leclerc-rel. A következő szezon mindkét pilótának izgalmas kihívás lesz, Mattiának pedig körültekintően kell menedzselnie őket, hogy a legjobban szolgálják a csapat érdekeit. A legnagyobb kihívás azonban az lesz, hogy olyan autót adjanak nekik, amely az összes típusú pályán versenyképes, ennek tetejébe pedig meg kell próbálniuk kiküszöbölni a megbízhatósági problémákat, amelyekkel az idei évben szembesültek."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK