Vágólapra másolva!
Charles Leclerc az Abu-dzabi Nagydíj előtti sajtónapon többnyire a Sebastian Vettellel történt brazíliai ütközésével kapcsolatos kérdésekre volt kénytelen válaszolni. A monacói pilóta elmondta, milyen változások várhatóak a jövőben annak érdekében, hogy ne hagyják cserben a Ferrarit.

A brazíliai ütközésük óta először álltak a sajtó rendelkezésére a Ferrari versenyzői, azaz csak álltak volna, Sebastian Vettel ugyanis az utolsó pillanatban felmentést kért az Abu-dzabi Nagydíj csütörtöki sajtónapja alól, megszületett ugyanis harmadik gyermeke. A négyszeres világbajnok csütörtök este érkezik csak a helyszínre.

Charles Leclerc azonban ott volt, és válaszolt az újságírók kérdéseire. Többek között elmondta, hogy mindent megbeszéltek csapattársával, és továbbléptek a történtek után, a jövőben több helyet fognak hagyni egymásnak a pályán, az ütközésért pedig szerinte mindketten felelősek.

Az ütközés, ami után több megbeszélésre is szükség volt a Ferrarinál

Nem volt könnyű helyzetben Leclerc és Vettel azután, hogy a Brazil Nagydíj 66. körében egymásnak mentek, ami mindkettejük versenyének véget vetett. Interlagosban nagyon szűkszavűan nyilatkoztak, miután Mattia Binotto csapatfőnök szólt nekik, hogy nem szeretne mást hallani, csak hogy sajnálják a csapatot a történtekért. A futam utáni héten aztán már lehiggadva, Maranellóban beszélték át az esetet,

Leclerc elmondása szerint pedig arra jutottak, hogy ezentúl kevésbé agresszívan kell közelíteniük a másikhoz a pályán.

„Megnéztük a felvételeket, hogy megpróbáljuk megérteni, miként kerülhettük volna el ezt. Mindenekelőtt nagyon szerencsétlen eset volt, hihetetlenül kis mértékben értünk össze, aminek komoly következményei lettek – nyilatkozta Leclerc az Abu-dzabi Nagydíj csütörtöki sajtótájékoztatóján. – A jövőben nem szabad ennyire agresszívnak lennünk egymással, hogy ilyesmi ne történhessen meg újra. A csapatnak ez nem jó, a szurkolóinknak sem az, úgyhogy igyekszünk elkerülni az ilyen helyzeteket a jövőben, biztos vagyok, hogy többé nem fordul elő."

Leclerc elárulta, hogy a megbeszéléseken

Mattia Binotto nem helyezett kilátásba semmilyen szankciót arra az esetre, ha újra összeütköznének, valamint azt sem tiltotta meg nekik, hogy szabadon versenyezzenek.

„Ez a része nem változik, a jövőben is versenyezhetünk egymással – mondta Leclerc. – Seb és én is nagyon versengő típusok vagyunk, ugyanakkor meg kell találnunk a megfelelő kompromisszumot, mivel ugyanazért a csapatért versenyzünk. Ahogy mondtam, kevésbé kell agresszívnak lennünk, több helyet kell hagynunk a másiknak. Amennyire én tudom, ennyi lesz a változás a következő versenyekre, de talán Mattia ebbe jobban bele tud menni, mint én."

Leclerc elmondta: nincs harag közte és Vettel között Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Francois Nel

Azt is tudni szerették volna a monacói pilótától, hogy csapaton belül felelőssé tettek-e valakit, esetleg valamelyik versenyző magára vállalta-e a felelősséget az ütközésért. Leclerc igyekezett diplomatikus választ adni, elmondta, hogy beszélt Vettellel, majd arra jutottak, hogy mindketten felelősek. „Sebbel mindketten megpróbáltuk megérteni a helyzetet.

A legfontosabb, hogy mindent tisztáztunk és mostantól előre tekintünk."

Jobban kijönnek, mint gondolnánk

Mattia Binotto az Abu-dzabi Nagydíj előtt egy csapat által közzétett videóban hangsúlyozta azt, amit Leclerc aztán a sajtónak is elmondott: mindent tisztáztak és nincs harag. „Megbeszéltük vasárnap a verseny után, de megtettük ezt a futam utáni napokban is. Hárman is leültünk, valamint a két versenyzővel külön-külön is, és szerintem megértették, hogy ami történt, az nem elfogadható. Tudjuk, hogy miként lépjünk tovább."

Binotto állítja, pilótái jóban vannak egymással Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

A svájci szakember elmesélt egy történetet arról, hogy

két pilótája valójában nagyon is jóban van egymással, és sem a monzai, sem a szingapúri, sem az oroszországi eset nem rontott a kapcsolatukon, ahogyan a Brazíliában történteket is meg tudták beszélni.

„Sok a vicces történet. Az igazság az, hogy jól szórakoznak együtt, jó és harmonikus a kapcsolatuk, ami eléggé más lehet ahhoz képest, amit az emberek gondolnak vagy olvasnak.

Emlékszem, hogy az oroszországi félreértés után együtt ettünk Japánban egy étteremben, jól szórakoztunk, még egymás telefonját is lenyúlták, hogy megnézzék, milyen képek vannak a másikén. Mindig szórakoztató és szép dolog, hogy élvezik egymás társaságát."