Társoldalunk:
Hírlevél

Hülkenberg felkészülten várja az újabb F1-es lehetőséget

2019.11.27. 10:02

A Renault csapatfőnöke méltatta az istállótól távozó Nico Hülkenberget. A rutinos pilóta szép emlékeket őriz az elmúlt három évről, és nem visszavonulásként tekint a helyzetére.

Összesen 178 nagydíjhétvége és 176 rajt után Nico Hülkenberg úgy készül az idei szezonzáróra, hogy nincs szerződése a jövőre nézve, mivel a nyári szünet során a Renault bejelentette, hogy a német pilótát lecserélik Esteban Oconra. Hülkenberg korábban jelezte, hogy nem akar visszatérni első F1-es csapatához, a Williamshez, így kiszorul a mezőnyből.

A Le Mans-i 24 órás verseny korábbi győztese az F1-ben beváltatlan ígéret maradt, még dobogós helyet sem tudott soha szerezni. Pályafutása során szinte végig kisebb istállókat erősített, a Renault pedig az elmúlt három év során nem tudott az élmezőny szintjére fejlődni. Ettől függetlenül a csapatfőnök, Cyril Abiteboul méltatta Hülkenberget.  

Hülkenberg F1-es pályafutása egyelőre véget érForrás: NurPhoto/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

„Kulcsfontosságú volt a hozzájárulása a [csapat] újjáépítése és előrelépése terén – nyilatkozta a francia szakember. – Alapozhattunk a tapasztalatára és a felkészültségére, hogy erős eredményeket érjünk el, így fontos szerepet játszott a Renault Forma-1-es utazása során. Biztosítani akarjuk, hogy a lehető legjobb eredménnyel zárjuk a közös időszakunkat.”

Hülkenberg a Renault-nál legyőzte Jolyon Palmert és Carlos Sainz-ot, az idén viszont az utolsó futam előtt 54:37-re kikap a sztárfizetésért leigazolt Daniel Ricciardótól.

Elismerte, akadtak csúcs- és mélypontok is a francia gyártóval töltött évek során, de így is „emlékezetesnek” nevezte a közös időszakot. „Akadtak remek eredmények és ’majdnem’ pillanatok, mindegyikre még sokáig fogok emlékezni. Köszönöm a csapatomnak, a mérnökeimnek és a szerelőimnek az erőfeszítéseiket az elmúlt 61 futamon.”

A Német Nagydíjon jó esélye volt a dobogós helyek egyikére, de összetörte az autóját, egy hónap múlva bejelentették, hogy Ocon jön jövőre a helyéreForrás: AFP/Jan Woitas

A 32 esztendős pilóta az idei szezonból az idénynyitón elért 7. helyét emelte ki, majd a csapat kanadai 6-7. pozícióját említette. Megjegyezte, a Renault javult olyan pályákon is, ahol nagy szerepe van a motorerőnek. Úgy vélte, magabiztosan várhatja a csapat az idei szezon végét, és ő maga sem érzi azt, hogy végleges lenne a búcsúja.

Nem bánok semmit. Persze, követtem el hibákat, ahogy néha mindannyian teszünk olyan dolgokat, amiket szerettünk volna elkerülni 

– ismerte el. Akadt pár átigazolás meg egyéb dolgok, amiket másként csináltam volna, de visszanézve ez mindig könnyű. Mindent összevetve, megbékéltem azzal, amit elértem, és nem azt érzem, hogy ez a versenyzői visszavonulásom. Nem is tűnik úgy, hogy elhagyom az F1-et. Lehet, hogy nem leszek a rajtrácson, de ha lehetőség nyílik, felkészülten fogom várni.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK