Társoldalunk:

Ricciardo nem akarja elfelejteni a kudarcokkal teli idei szezont

2019.11.26. 18:42

Daniel Ricciardo nem tekint keserű szájízzel első Renault-nál töltött Forma-1-es szezonjára, ami bár nem úgy alakult, ahogyan a csapat várta, jövőre így is a dobogós helyezéseket tűzik ki célul.

A Renault-nak egyáltalán nem úgy alakult az idei szezonja, ahogyan azt az idény előtt remélte, habár az már akkor is látszott, hogy hiába léptek előre az erőforrásukkal a franciák, a kasztni terén jókora hiányosságaik vannak. Nemcsak a fejlesztések, hanem a Red Bulltól elcsábított Daniel Ricciardo is fokozta a várakozásokat Enstone-ban, ehhez képest a kitűzött célt, hogy megszilárdítsák helyüket a konstruktőri pomntverseny negyedik helyén, nem tudták elérni. Az ausztrál pilóta ennek ellenére nem akarja elfelejteni az idei évet.

„Először is izgatott voltam az új kezdet és a változás miatt. A múltban elkövettem azt a hibát, hogy túl nagyok voltak az elvárásaim, aztán csalódnom kellett, úgyhogy ennek a szezonnak inkább az újdonság miatti izgatottsággal vágtam neki. Nem vártam azt, hogy majd az idén megváltom a világot" – nyilatkozta a pontverseny kilencedik helyén álló ausztrál pilóta.

Ricciardo nem tekint rossz szájízzel az idei szezonraForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

A Renault katasztrofálisan kezdte az évet, műszaki hibák garmadája sújtotta a csapatot, amely a második félidőre némileg összeszedte magát. „Magamtól sokat vártam, azt viszont tudtam, hogy időbe telik eljuttatni a csapatot oda, ahová szeretném. Még nem vagyunk ott, az év második felében azonban szerintem kicsit következetesebbek voltunk, úgyhogy az pozitívabb volt" – mondta Ricciardo.

A Renault 2016-ban tért vissza gyári csapatként az F1-be, három éves ciklusokat határozott meg a fejlődésre,

2019-re akkor már dobogós helyezést tűztek ki célul, ebből azonban nem lett semmi, sőt, még az idei szezon előtti célkitűzést, a konstruktőri negyedik helyezés megszilárdítását sem sikerült elérni,

az eddig csak bukdácsoló McLaren ugyanis megelőzte őket. Ricciardo ezzel együtt nem totális kudarcként élte meg az idei szezont. „Azt nézve, hogy mit próbálunk elérni jövőre, jobban néz ki a helyzet. El fogunk kezdeni nagyobb elvárásokat támasztani nem csak velem, hanem a csapattal szemben is, ahogy közeledik a következő szezon. Szerintem az idén sokat tanultunk, személy szerint én sokat tanultam. Az eredmények nem mindig voltak olyanok, amilyeneket akartunk, azonban egyáltalán nem úgy tekintek erre az évre, mint amit el kell felejteni vagy bármi ilyesmi, távolról sem."

A McLarentől is kikaptakForrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

Ricciardo a McLaren feltámadásából és előzéséből erőt igyekszik meríteni ahelyett, hogy negatívumként tekintene arra, hogy a wokingiak megverték őket az idén. „Amikor aláírtam a csapathoz, 2020-ra volt kitűzve az a cél, hogy végezzünk a dobogón, legalább egyszer. Ez a valódi cél. Még egy kicsit odébb van ez, de a McLaren a bizonyíték rá, hogy nagyot lehet fejlődni egy szezon alatt is, úgyhogy egy erős holtidénnyel szerintem nem lehetetlen, hogy jövőre ezért harcoljunk. Közelebb akarunk kerülni a topcsapatokhoz és rendszeresebben akarunk velük harcolni."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK