Hamilton: Soha nem a pénzért versenyeztem

Forma-1, Brazil Nagydíj, Lewis Hamilton, Mercedes
SAO PAULO, BRAZIL - NOVEMBER 17: Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP, looks on, on the drivers parade before the F1 Grand Prix of Brazil at Autodromo Jose Carlos Pace on November 17, 2019 in Sao Paulo, Brazil. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Lewis Hamilton elárulta, mi hajtja előre a Forma-1-es mezőny legjobban kereső tagjaként, valamint betekintést nyújtott kapcsolatába a Mercedes mérnökeivel.

Lewis Hamilton az F1-es mezőny legjobban kereső tagjaként aligha szembesülne anyagi gondokkal élete hátralevő részében, ha holnap szögre akasztaná a sisakját, elmondása szerint azonban nem a pénz jelenti számára a boldogságot, és soha nem is azért versenyzett. A hatszoros világbajnok elárulta, hogy mi motiválja, valamint érdekes betekintést nyújtott a Mercedesnél folyó napi munkába a mérnökökkel.

– jelentette ki a BBC-nek adott interjúban. – Persze nagyszerű, hogy halmozódik, nem probléma, de ez a bónusz. Addig, amíg nem ez vezérel abban, amit csinálok. Mindennek a gyökere, hogy imádom a versenyzést. Imádom a kihívást, imádok úgy érkezni a pályára, hogy tudom, ott vannak ezek az elképesztően tehetséges fiatalok, akik próbálnak legyőzni és jobbak, okosabbak lenni nálam. Imádom a csatát, amibe minden egyes évben belevágok."

Az hajtja, hogy felvegye a versenyt a fiatalokkal Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

Hamilton persze nemcsak a pályán nyújtott teljesítményéért kapja a fizetését a Mercedestől, hanem az azon kívül elvégzett tevékenységért is. Ennek jó részét a mérnökökkel történő kommunikáció és megbeszélések töltik ki.

A hatszoros világbajnok élvezi, hogy olykor okosabb lehet a csapatnál dolgozó szakembereknél.

„Ezekkel a srácokkal dolgozom, akik annyival okosabbak nálam, és miattuk én is okosabbnak érzem magam.

Sokszor előfordul. Mondok valamit Shovnak (Andrew Shovlin, a Mercedes vezető versenymérnöke - a szerk.), ő pedig azt mondja, »Nem, a számok ezt mutatják«. Erre én azt felelem, »Ez, ez és ez van.« Majd ő azt mondja, »Ó, igazad van.« Ez annyira jó érzés. Sok ehhez hasonló fordul elő."

Hiába az egyik legképzettebb szakember a bokszutcában, Andrew Shovlin (balra) sem tudhat mindig mindent Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

A Mercedes versenyzője természetesen elismeri a mérnökök munkáját, van azonban, amiben szerinte ő a jobb.

A kulcs megpróbálni megérteni őket, ülni egy asztalnál, beszélni velük arról, hogy mit tudnak alkalmazni az autón abból, amit mondok nekik."

Hamilton elárult egy érdekességet a megbeszélésekről is, nevezetesen azt, hogy

nem tud még egy órát sem végigülni egy ilyen meetingen, több szünetre van szüksége ahhoz, hogy friss maradjon az agya.

„Mindig dolgozunk ezen a kapcsolaton, az összhangon. Nagyon jól ismerjük egymást. Amikor a gyárban megbeszélést tartunk, ezek a srácok órákon át tudnak ott ülni és koncentráltak maradni. Nekem meg van egy kb 23 perces időszakom, vagy nagyjából hasonló. Amint ez letelik, már a fejem fölött beszélgetnek, ezt ők is tudják. Ilyenkor azt mondom, »nézzétek, kimegyek WC-re, iszok egy kávét vagy valami és visszajövök.« Utána kapnak újabb 23 percet."