Hamiltonnak Senna arckifejezése jutott eszébe a halálos F2-es balesetnél

Forma-1, Ayrton Senna, Imola, San Marino, 1994
Brazilian Formula One driver Ayrton Senna in the pits before his crash during the San Marino Grand Prix in Imola, Italy 01 May 1994. Senna died after crashing in the seventh lap. (Photo by JEAN-LOUP GAUTREAU / AFP)
Vágólapra másolva!
Lewis Hamilton elárulta, mit érzett a belgiumi Forma-2-es tragédia után. A Mercedes pilótájának azonnal a legendás Ayrton Senna arckifejezése ugrott be Imolából, 1994. április 30.-ról Roland Ratzenberger halálos balesetét látva. Egy nappal később a háromszoros világbajnok is meghalt.

Lewis Hamilton a BBC-nek adott hosszabb interjút, amelyben szóba került Antoine Hubert augusztusi halálos balesete a belgiumi Forma-2-es versenyen. A hatszoros világbajnok elárulta, hogy már gyerekkorában is találkozott a halállal a versenypályán. A brit pilóta elgondolkodott azon, hogy meddig érdemes versenyeznie, valamint leszögezte: a félelem nem kerítette hatalmába.

A 22 éves Hubert a Forma-1-es Belga Nagydíj szombati F2-es betétfutamán veszítette életét, mután Juan Manuel Correa nagy sebességgel belerohant az autójába. Correa rendkívül súlyos lábsérüléseket szenvedett, jelenleg is tart a felépülése. Hamilton már többször is megszólalt a történtekkel kapcsolatban, ezúttal azonban sokkal mélyebben beszélt érzéseiről.

Hamiltonban mély nyomot hagyott Hubert halála Forrás: AFP/Remko De Waal

Hamilton már Forma-1-es pályafutása során is találkozott a halállal Jules Bianchi 2014-es szuzukai baleseténél, igaz, Bianchi nem a helyszínen, hanem kilenc hónappal később, kórházban vesztette életét. Nem ez volt azonban az első halálos baleset Hamilton pályafutásában, már sokkal korábban is szembe kellett néznie ehhez hasonló tragédiával.

„Tisztán emlékszem, amikor fiatalon Kimboltonban megnyertem egy futamot, de Daniel Spence meghalt” – beszélt egykori gokartos riválisáról, akinek 1994-ben egy másik gokart esett a fejére.

Amikor meglátta Hubert és Correa ütközését, Hamiltonnak egy másik 1994-es emlék ugrott be. A San Marinói Nagydíj időmérő edzésén az újonc Roland Ratzenberger szenvedett halálos balesetet,

Ayrton Senna, az akkori mezőny legsikeresebb versenyzője pedig baljóslatú tekintettel figyelte az eseményeket. Másnap a brazil pilóta is életét vesztette.

„Éppen interjúztam, amikor a szemem sarkából láttam, mi történt, és tudtam, hogy nagy a baj – emlékezett vissza Hamilton. – Eszembe jutott, ahogyan Ayrton nézte Ratzenberger balesetét, amitől jókora déjà vu-érzésem támadt.”

Hamiltonnak Senna arckifejezése jutott eszébe Hubert baleseténél Forrás: AFP/Jean-Loup Gautreau

A történtek hatására Hamiltonban felmerült néhány kérdés a pályafutásával kapcsolatban.

A brit pilóta elgondolkodott, hogy meddig érdemes folytatni a karrierjét.

A hatszoros világbajnok kiemelte, még mindig imádja a versenyzést, azonban a végén a családdal együtt töltött idő fog számítani.

– magyarázta. – Biztos vagyok benne, hogy életünk utolsó napján nem több pénzt, hanem több időt szeretnénk. Vélhetően számos korábban hozott döntést fogunk megbánni, és azt kívánjuk, bárcsak többet lehettünk volna a szeretteinkkel.”

Hamiltonban több gondolatot is ébresztett a spái F2-es baleset Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Clive Mason

Hamilton kétségek között őrlődött a baleset utáni időszakban, azt azonban leszögezte, hogy a félelem soha nem uralkodott el rajta. Úgy véli, ha ez egyszer megtörténne, az véget is vetne a karrierjének.

– jelentette ki. – Emlékszem, amikor gyerekkoromban meghalt az a srác, az egyik legjobb barátom abbahagyta a versenyzést. Tisztában vagyok vele, ha én is elkezdenék félni, az a pályafutásom végét jelentené.”