Vágólapra másolva!
A 2020-as szezon után 2021-ben is változhat az F1-es versenynaptár menetrendje. A régóta küszködő Spanyol Nagydíj régi-új helyszínre költözhet, az interlagosi futam viszont megmenekülhet.

A 2021-es szezontól régi-új helyszínre költözhet az F1-es Spanyol Nagydíj, írja az El Mundo Deportivo és a Marca. A sportlapok úgy tudják, a korábban nagydíjakat és teszteket is rendező Jerez fogadhatja a mezőnyt egy hároméves szerződés keretén belül, évente 25 millió dollárért, amit a helyi önkormányzat, a Junta de Andalucia fizethet.

„A tanács már két éve dolgozik azon, hogy a Forma-1 visszatérjen Jerezbe – nyilatkozta Mamen Sanchez, Jerez de la Frontera polgármestere a Diario de Jerez című lapnak. – Emlékeztetnék mindenkit, hogy titoktartási megállapodást kötöttünk, remélem és kívánom, hogy a hír kiszivárgása nem zavarja majd meg a tárgyalásokat” – tette hozzá.

Jerez egyik jelképe a különleges főépület Forrás: Mercedes

A Spanyol Nagydíj 1992 óta Barcelonában zajlik, de jövőre már majdnem kiesett a versenynaptárból elsősorban anyagi okok miatt, de a spanyol-katalán belpolitikai feszültség sem kedvez a futam ügyének. Jerezben legutoljára 1997-ben tartottak F1-es versenyt Európa Nagydíj néven, de a mezőny később is visszatért tesztelni.

A spanyolországi futam mellett a Brazil Nagydíj jövője is folyamatban lévő ügy. Jair Bolsonaro új pályára vinné a versenyt, de Sao Pauló próbálja megakadályozni, hogy a nagydíj Rióba kerüljön.

A La Gazzetta dello Sports szerint Sao Paulo kormányzója, Joao Doria a múlt hétvégén egyeztetett Chase Carey-vel és a verseny promóterét képviselő Rohonyi Tamással, valamint decemberben döntő tárgyalásokra készülnek az F1 elnök-vezérigazgatójával. Doria elárulta, a következő szerződés részeként ők is jogdíjat fizetnek majd a rendezés lehetőségéért.

Sao Paulo és Rio küzd a versenyrendezés jogáért Forrás: XPB / James Moy Photography Ltd.

„Ha rajtunk, a kormányzaton és a prefektúrán múlik, a Forma-1 újabb 10 évre Interlagosban maradhat – jelentette ki, és elárulta, a névváltozás is valószínű. – Már van is egy javaslatunk: GP Sao Paulo del Brasil. Ez része a kormányzat kommunikációs stratégiájának, hogy több nemzetközi turistát vonzzanak. A Libertyvel már a végső részleteket egyeztetjük.”

Miamiban közben további 3-6 hónap telhet el, mire kiderül, rendezhetnek-e versenyt 2021-ben.

Miután több terv megbukott, a Hard Rock Stadium köré terveztek egy pályát, azonban a helyiek megakadályoznák, hogy az aszfaltcsík egy része közutakat használjon. A polgármester, Carlos A. Gimenez megvétózta a döntést és a megyei küldöttek tanácsa is támogatta az álláspontot, ami további egyeztetéseket tesz lehetővé annak érdekében, hogy a futam megvalósulhasson.