Társoldalunk:
Hírlevél

Kijutott az elismerésből az élete első dobogóját szerző Pierre Gaslynak

2019.11.19. 12:07

Max Verstappen és Lewis Hamilton hihetetlennek, illetve fantasztikusnak nevezte, hogy Pierre Gasly képes volt a dobogóra hozni a Toro Rossót a Brazil Nagydíjon. A szezon felénél a Red Bulltól kirúgott francia magában fohászkodott, hogy Hamilton előtt szelje át a célvonalat.

Az idei szezont a Red Bullnál kezdő, majd a Magyar Nagydíj után az ülését elveszítő Pierre Gasly pár hónapja aligha gondolta, hogy a Toro Rosso színeiben ünnepelheti élete első dobogós helyezését a Forma-1-ben. A régi-új csapatánál látványosan magára találó francia pilótát Lewis Hamilton és Max Verstappen sem győzte dicsérni azért, hogy a második helyen fejezte be a Brazil Nagydíjat, miközben ő még a verseny alatt sem gondolt rá, hogy dobogóra állthat, mivel „nem őrült meg."

Nem vagyok egy őrült srác, objektíven nézem a dolgokat. Miután Valtteri kiesett, a hatodik helyen voltunk, tudtam, hogy megvan a tempónk ott is maradni, ezért úgy voltam vele, hogy meglátom, hogy megpróbálhatok-e valamit az újraindításnál, de tudtam, hogy a tempónk ide elég – felelte Gasly arra a kérdésre, hogy mikor kezdett el arra gondolni, hogy meglehet a dobogó. – Aztán összeütköztek a Ferrarik, feljöttem a negyedik helyre, majd megint azt gondoltam, hogy próbálkozhatok, amikor a Safety Car elhagyja a pályát."

Ennél váratlanabb nem is lehetett volna az első dobogó - Galéria!Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

Ezután még egyet előrelépett, hiszen a Mercedes egy utólag hibásnak nevezett lépéssel kihívta a bokszba Hamiltont, aki Gasly mögé, a negyedik helyre tért vissza. „Akkor Lewis kiállása miatt a harmadik voltam, és nem bántam volna, ha a biztonsági autó mögött ér véget a verseny. Miután újraindultunk, tudtam, hogy Lewis a frissebb gumikon megpróbál a győzelemért menni, és gyorsan megelőzni engem, ezért úgy voltam vele, megpróbálok közel maradni hozzá, és ha adódik valamilyen lehetőség, akkor lecsapok rá. Néha a dolgok úgy alakulnak, ahogy mi akarjuk."

Miután Hamilton összeütközött Albonnal, Gasly feljött a második helyre, a hatszoros világbajnok azonban a nyomába eredt, és az utolsó körben mindent megpróbált, hogy megelőzze a Toro Rossót,

a célvonalig tartó gyorsulási versenyt azonban a Honda-motoros csapat nyerte, amiért Gasly nem győzte dicsérni a japánok utóbbi években végzett munkáját,

majd felidézte, milyen volt Hamiltonnal csatázni. „Intenzív volt. Az ember látja, hogy meglesz az első dobogója, majd a világbajnok a határokig hajszolja. Igyekeztem a legjobb tudásom szerint védekezni, majd padlógázon jöttünk ki az utolsó kanyarból, én pedig csak reménykedtem, hogy a motor minden egyes lóerőt kiprésel magából.Nyomtam az előzés gombot, próbáltam összehúzni magam a pilótafülkében, láttam az első szárnyát és azt mondtam, »kérlek, ne előzz meg a célvonalig«, mert annyira dühös lettem volna, ha ez megtörténik. Nagyon meg akartam tartani a második helyet."

Hamilton hiába gyorsított ki jól az utolsó kanyarból, a Toro Rosso végsebessége túl jó volt ahhoz, hogy megelőzze Gaslyt

A később Albon kilökéséért megbüntetett, azzal a hetedik helyre visszaeső Hamilton is méltatta fiatal kollégáját. „Fantasztikus munkát végzett, a pálya minden szektorában jó helyre pozícionálta az autóját, nagyon fair volt és nem hibázott. Le a kalappal előtte, fantasztikus munkát végzett – mondta a hatszoros világbajnok, aki arra is kitért, hogy Gasly első dobogóját szerezte azok után, hogy a nyár végén lefokozták. – Fantasztikus látni ezt, különösen az utat nézve, amit bejárt, hogy egyik csapatban volt, majd visszament a másikba. Fantasztikus, hogy eljutott ide."

Gasly az utánpótlásszériákban már rengeteget állt dobogón, az F1-ben töltött két éve alatt azonban most először jutott fel oda, majd bevallotta, nagyon hiányzott már neki ez az érzés. „Ezek a srácok (Verstappen és Hamilton - a szerk.) már hozzászoktak a dobogóhoz, az alsóbb kategóriákban én is ehhez voltam szokva, majd amikor bekerültem a Forma-1-be, hiányzott ez az érzés. Igazán hiányzott. Legutóbb a Forma-2-ben álltam dobogón, amikor bajnok lettem 2016-ban. Ez olyasmi, amit az ember szeretne megtapasztalni, különösen a Forma-1-ben, és az, hogy Max és Lewis között a második helyen tehettem ezt meg, az őrületes, csodálatos és igazán érzelmes nekem."

Valószínűleg Verstappen sem gondolta, hogy nem csapattársakként fogják ünnepelni az első közös dobogójukat - Galéria!Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

Verstappennel fél szezonon át voltak csapattársak, Gasly a közelébe sem került a rutinos holland teljesítményének, Verstappen pedig a lefokozása után elmondta, neki mindegy, hogy ki ül a másik Red Bullban.

Most mégis az egekig magasztalta korábbi csapattársát.

„Hihetetlen. Természetesen már a dobogó nélkül is remek versenye volt, ő volt a középmezőny legjobbja, ami már önmagában jó eredmény. Utána kimaradt a bajból, míg mások hibáztak, amiből profitált. Nagyszerű őt itt látni, az idén ez már a Toro Rosso második dobogós helyezése, úgyhogy szerintem nagyon örülnek neki, én meg annak, hogy Pierre-t a dobogón láthattam – nyilatkozta Verstappen. – Mindig is tudtam, hogy nagyon gyors versenyző, az idei évének az eleje nem úgy alakult, mint kellett volna, de mint látható, Pierre nagyon erős, a Toro Rossónál összeszedte magát, és már a mostani verseny előtt is sok jó eredményt ért el. Ez még nagyobb motiváció neki a jövőre nézve."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK