Vágólapra másolva!
Lesz mit megbeszélnie a Ferrarinak a Brazil Nagydíjon egymással ütköző pilótáival, Mattia Binotto ezt azonban majd csak a Scuderia főhadiszállásán fogja megtenni. A csapatfőnök utólag sem bánta meg, hogy hagyta versenyezni Sebastian Vettelt és Charles Leclerc-t, akiket nem megbüntetni akar, hanem szeretné, ha elismernék, hogy miben hibáztak.

A Brazil Nagydíj 66. körében összeütköző Sebastian Vettel és Charles Leclerc nem vettek részt a Ferrari szokásos futam utáni sajtótájékoztatóján, így azon csak Mattia Binotto csapatfőnököt faggathatták az újságírók. Mindez nem véletlen, a svájci szakember ugyanis előbb szeretné Maranellóban, a Scuderia főhadiszállásán megvitatni pilótáival a történteket.

Binotto mindkét versenyzőjének elmondta még azelőtt, hogy a kamerák elé álltak volna, nem szeretne mást hallani, csak azt, hogy mindketten sajnálják a csapatot a történtek miatt, így Leclerc és Vettel igen szűkszavűan nyilatkozott a történtekről. Túlságosan részletezni Binotto sem szerette volna az ütközést, vissza sem nézte azt a verseny után, azt azonban elmondta, hogy nem bánja, amiért hagyták versenyezni a pilótáikat, akiket nem megbüntetni szeretne, sokkal inkább elérni, hogy lássák be, ha hibáztak.

Leclerc és Vettel a Brazil Nagydíj csütörtökjén még mosolyogtak, Interlagost azonban már aligha jókedvűen hagyták el Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

A csapatfőnök a Sky Sports kamerái előtt, majd az írott sajtó képviselőinek is hangsúlyozta, hogy nem ültek és nem is ülnek le megvitatni az ütközést Interlagosban, azt majd csak nyugodt körülmények között, Maranellóban teszik meg. „Nem néztem vissza az estetet, és ma nem is akarom megtenni. Amikor a pillanat hevében teszünk dolgokat, akkor rossz következtetésekre juthatunk.

Bármi is lesz az ítélet, a legfontosabb, hogy csalódottak vagyunk és sajnáljuk a csapatot."

Binotto is tisztában van vele, hogy a baleset következményei jóval súlyosabbak voltak, mint amekkora a kontakt volt Vettel és Leclerc autója között, ugyanakkor kijelentette, ettől függetlenül ilyesminek soha nem szabadna megtörténnie.

Elmondta azt is, hogy nem a felelős megtalálásán lesz a hangsúly.

„Nem a megbüntetés vagy a hibáztatás a lényeg. A fontos az, hogy végül is mi történt, és mik voltak a hibák. Szerintem mindegy, hogy valaki versenyző vagy mérnök, a hibák felismerése a lényeg, mert az csak jobbá teheti az embert. Mindkét versenyző esetében az a fontos, hogy megértsék a történteket, de nem most, a pillanat hevében, hanem majd amikor eljönnek Maranellóba. Nem a hibáztatás a lényeg, hanem, hogy felismerjék [a hibákat.]"

Az ütközés

A svájci szakember kicsit a sajtónak is odaszúrt, amiért most sokan azt olvassák a fejére, hogy nem vette elejét a történteknek csapatutasítással, vagy legalább világos instrukciókkal arra vonatkozóan, hogy mit lehet, és mit nem, ahogyan azt korábban többször is megtették. „Próbáltuk menedzselni a versenyzőinket ebben a szezonban, kritikát is kaptunk érte, majd amikor hagyjuk őket küzdeni, akkor lehet, hogy ezért kritizálnak minket.

Hogy csapatként mit csinálhattunk volna jobban? Át fogjuk gondolni, de nem most, a pillanat hevében. Egyértelműen fejlődnünk kell a jövőben, hogy ilyesmi ne történhessen meg újra" – mondta Binotto, aki hozzátette, hogy attól, még hogy szabadon csatázhattak, nem kellett volna ilyen „butaságot” csinálniuk.