Társoldalunk:

Hamiltont megbüntették Albon kilökéséért

2019.11.17. 21:15

A pályán harmadik, a végső értékelésben azonban csak a hetedik lett Alexander Albon kiforgatása miatt Lewis Hamilton a Brazil Nagydíjon. Elismerte, hogy ő hibázott az ütközésnél.

Lewis Hamilton a 3. helyen futott be a Brazil Nagydíjon, de a versenyt követően öt másodperces időbüntetésben részesítették a sportfelügyelők, amiért a hajrában, két körrel a cél előtt ütközött Alexander Albonnal. Ez azt jelenti, hogy a végeredményben csak a 7. hely az övé.

"Őszintén elnézést kérek Albontól, teljes mértékben az én hibám volt – ismerte el. – Az ajtó valamennyire nyitva volt, de a végén bezárult." A (két fekete pontot is tartalmazó) büntetésről azt mondta:

Teljes mértékben elfogadom.

Az indoklás szerint a Red Bull a megszokott versenyvonalon haladt, Hamilton megpróbálta megelőzni a belső íven, a sikeres kivitelezéshez azonban nem került eléggé belülre. A sportfelügyelők úgy látták, Hamiltonnak nem maradt helye a kihátráláshoz, és elsősorban az ő sara volt az ütközés. Ha néhány tizeddel lassabban ér célba, további pozíciókat vesztett volna a büntetéssel.

Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez!Forrás: AFP/Douglas Magno

Albon az első dobogós eredményéért hajtott, de pontot sem szerzett a kipördülésből eredően. "A 9-es kanyaról kijövet volt némi előnyöm Lewis-szal szemben, és azt gondoltam, elég lesz. Azt hiszem, kicsit felkaptam a vizet, fedezni akartam a pozíciót és biztosítani, hogy ne próbálkozzon semmivel” – nyilatkozta. A holttérben nem láttam, merre jár. Azt gondoltam, messze van és hagyok neki elég helyet, nem számítottam arra, hogy ott lesz."

Albon és Hamilton kalandos úton jutott el odáig, hogy a 2-3. helyért küzdjenek egymással. A világbajnok inkább a győzelmet és a másik Red Bullt, Max Verstappenét támadta a táv nagy részében, de csak pillanatnyi sikereket ért el, huzamosabb ideig nem tudott elé kerülni. 

Hamilton büntetésével Carlos Sainz örökölte meg a harmadik helyet, de sokáig nem volt biztos, hogy meg is tarthatja azt, mivel sárga zászló alatt használta a DRS-t, a felügyelők pedig fontolgatták, hogy emiatt vizsgálatot indítanak ellene. Végül megúszta a McLaren versenyzője, és 101. nagydíján első dobogós helyezését ünnepelhette.

Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez!Forrás: AFP/Nelson Almeida

A második Safety Car-fázis idején a Mercedes, ha nem is mindent vagy semmit játszott, de kockáztatott azzal, hogy felrakott Hamiltonnak még egy szett friss lágy gumit, mert a másodikról a negyedikre esett ezáltal – ugyanakkor esélye nyílt a győzelemre, máskülönben aligha kezdhetett volna bármit a jobb gumihelyzetben lévő Verstappennel.

Pierre Gasly Toro Rossóját megelőzte, Albont viszont már nem tudta tisztán. Nem tudtuk tartani a Red Bull-lal a tempót az egyenesben, pedig mindent beleadtam, többet kockáztattam, de ma ennyi volt benne" – mondta Hamilton. Gasly az ütközés után visszaelőzte, és a célvonal felé tartó gyorsulási versenyben meglepetésre kikapott tőle.

A Mercedes másik pilótája, Valtteri Bottas sem zárt jó napot, motorhibából kifolyólag kiesett. Annak pillanatában az 5. helyen haladt és Charles Leclerc Ferrariját kergette.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK